Panik - lämna sidan!

Högläsningen i klassen skrämmer mig, vad ska jag göra?

Jag behöver hjälp, jag mår dåligt över detta och det värsta av allt är att det känns som att det inte finns någon lösning på problemet. Jag hatar att läsa inför klassen. Vi har högläsning ofta och det är det värsta jag vet. Vi får ofta häften att läsa ur, alla får läsa en mening var från häftet.

Att sitta där och vänta på sin tur är fruktansvärt, och när jag sa läsa darrar jag med rösten och jag vill verkligen inte! Hjärnan säger bara stop, känns som att jag skämmer ut mig och att folk tänker ”fyfan vilken tönt” killarna i min klass är sånna. Nervositeten blir som en bomb, speciellt efter jag läst min mening. Tänk er att ni står på ett spår, och tåget kommer. Den skräckrädslan får jag exakt när jag ska läsa. Det går inte!

Hur ska jag göra för att inte få ångest innan svenskalektionerna? Jag vill så gärna fixa det, det är en mening man ska läsa liksom? Men när det är knäpptyst i klassrummet vill man bara springa där ifrån. Stannar hemma ibland pågrund av det.

/En 14 tjej...

Svar:

  • Hej! Jag tycker att du ska prata med din lärare och berätta hur du känner. Kanske kan hen ge dig tips på hur du ska göra.
    /Anonym
  • Jag förstår vad du menar... Jag tycker om att hålla presentationer inför människor för att jag då är påläst pch har kontroll. Tycker det är värre när man inte är förberedd. Har dock värre problem med att spela musik inför folk så jag antar att det är liknande. Har läst lite på nätet och där finns jättemånga tips och metoder hur man blir av med nervositet och ångest inför såna situationer. Google är din vän!
    /Tjej 15
Till toppen av sidan