Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur kan jag få ett bra sommarlov?

Hej, jag gillar idén med sommarlov. Men utan några riktiga rutiner eller struktur blir det oftast att jag ligger i min säng hela dagarna. Har svårt att komma på en meningsfull rutin och mår ofta sämre på sommarloven. Jag och mina kompisar brukar inte heller umgås så mycket utanför skolan.

Jag vill gärna att den här sommaren ska bli annorlunda. Men vet inte hur jag ska göra. Kan ni hjälpa mig?
/16 åring

 

Skriv ditt svar

Svar:

 • Försök att hitta på något roligt och gör mer fysisk aktivitet det kommer få dig att må bättre. Du behöver inte alltid dina kompisar för att ha roligt du kan gå ut själv och besöka platser som du aldrig har varit på förr.

  Det finns mycket att göra själv också tänk på också att det är okej att vila och ta det lugnt och inte göra så mkt det är det sommarlovet är för ❤️
  /Alias
 • Hej, du kan skriva en lista med några saker du vill göra i sommar, punkterna behöver inte vara stora som att åka utomlands, det kan bestå av att cykla med en kopmis eller äta glass med familjen. jämnför dig inte med andra som gör jätte många saker på sommaren.
  /Antonia
 • Hitta på, lära och prova nya saker och hobbys Göra saker som jag annars inte skulle ha tid eller energin till att göra om jag hade skola
  /Anonym
 • Tips är att ha det enkelt!! Gå ut i solen, ta med en filt och njut! Du kan även satsa på att läsa böcker, det kan aldrig gå fel. Kom ihåg att du har rätt att ta det lugnt efter skolan.
  /tjej 17 år
 • Jag känne rigen mig. Jag hatar att inte ha rutiner och det är ju svårare på sommaren. Vilka rutiner skulle du vilja ha? Kanske fundera på vad du skulle vilja göra och sen göra ett schema som du testar att följa. Typ gå upp en viss tid, ta en promenad/ett dopp/läsa/äta frukost mm. 
  /Anonym
 • Om du vill ha några tips för sommarlovsaktiviteter kan du prova att besöka en strand, vandra i naturen, lära dig ett nytt språk eller instrument, eller ta en rolig matlagningskurs eller hänga med kompisar.
  /Siuu
 • Jag hoppas att du har det bra just nu. Några tips för att ha ett roligt sommarlov är t.ex  att försöka prata med dina kompisar och planera med dom för att göra nåt skoj!
  /Alicia 15
 • Ta det lugnt de första dagar. Sedan kanske du vill börja sommarjobba. Du kanske vill koppa av och kanske resa någonstans? Ha roligt och stressa inte före skolstarten! Spendera tid med din familj. Hoppas du får det bra!
  /QUEEN
 • Försök att skaffa en grej att göra långsiktigt, alltså som inte tar slut snabbt. Till exempel starta ett instrument och håll på med det. Försök att kontakta dina vänner för de kanske vill också göra något men ingen vet vart de ska börja.
  /Shrek
 • Hej!!👋 Jag tänkte att jag kan ge dig lite tips på vad du kan göra: -Bada -Ring en vän -Cykla eller gå -Handla något -Blanda en god drink -Gör armband eller liknande -Sola -Odla något. Jag gillar också struktur och ordning. Men ibland måste man "lossa på tyglarna". Ta en dag då du bara ligger i sängen och tar det lungt eller att du tar sovmorgon, det behöver bara vara små, små saker. Men gör ett schema vid vilken tid du aka göra olika saker och en lista med saker du kan göra, sen fyller du på schemat med saker som du vill göra just den dagen. Allt är bara tips men lycka till!!
  /Tjej
 • Lägg till typ folk på snap och skriv lite och börja prata med dom och tillslut kanske nu träffas eller om du har nån vän och fråga om ni bara kan göra något.
  /15 åring
 • hej, du kan va med vänner/få vänner, bada, sola, äta glass eller bara göra det du känner för. säg till dina föräldrar hur du känner eller ring någon du litar på.
  /tjej
 • Jag förstår dig fullt ut! En jättebra idé är sommarläger!!! Det brukade jag gå på från att jag va 10-16 år ish!! Det finns även sportscamp för de som gillar sport! Läger brukar pågå ca 2 veckor och under den tiden brukar man hinna med många roliga saker , träffa nya härliga tillfälliga vänner men ibland också djupare vänskaper som om man har tur finns kvar även när man åkt hem! Sommarjobb är en annan möjlighet men då ska man helst söka mellan februari och mars. Jag hoppas du får ett fint sommarlov oavsett och inte bara ligger i sängen orolig för hur du ska spendera din lediga tid☺️
  /Hejhallå
 • Skaffa ett sommarjobb där andra ungdomar också jobbar typ donken eller kommunen. Då får du pengar och lär känna nya personer.
  /Kille 16
 • Hej, jag förstår precis. Jag brukar gå ut på promenader eller gå och bada själv, ha egentid liksom. Gör det du tycker är kul. Ifall du vill åka iväg någonstans så kan du kanske fråga dina föräldrar om det? Ta hand om dig själv.
  /14 åring
 • Hej!! Jag tycker det här är skitjobbigt och har exakt samma problem. Men det som brukar hjälpa mig oavsett om jag är motiverad eller inte, är att gå upp tidigt (kanske klockan 9) beroende på när man somnar då, men generellt samma tid, och ha en strukturerad morgonrutin där du vaknar och dricker ett glas vatten, kliver upp, bäddar sängen, går ut på en kort promenad och lyssnar på ljudbok eller något som motiverar dig (OAVSETT väder puss) och sen gör en bra frukost som du gillar för att starta dagen!

  Jag gillar också att ha minst ett mål varje dag så jag känner att jag får något gjort, tillexempel måla något (inte för att jag kan måla), och kanske gå ut med en kanin eller ringa en kompis eller släkting eller fråga hur någon mår, eller läsa tio sidor!!

  Lite allmänna tips jag gillar som får mig att göra saker: para ihop något du måste göra med något du får göra, typ ring och prata med någon när du gör tvätten, eller lyssna på en intressant podd när du lagar mat eller städar rummet (bit för bit 10 min per dag så det inte blir för mycket att göra, du kan även ha ett speciellt klockslag till det), eller ha en specifik serie som du tittar på medan du går på ett löpband på gymmet (rekommenderar gymkort eller någon annan träning, men även om gym är dyrt kan man gå på löpbandet och titta på en serie tillexempel). Fördelen med serie på löpbandet är att du kan ta en speciell serie eller filmserie, och BARA titta på den på gymmet!! Det gör att när den är spännande vill du gå dit oftare och får därmed röra på dig!!

  Sen gillar jag också att bli lite bättre varje eller varannan, typ ta bort kläder som hänger på stolen varje dag om du har det, bästa dag kan du börja med att bädda sängen varje dag, dagen efter det kan du börja med att läsa i tio minuter varje dag, och så blir du successivt i så små steg du vill lite produktivare :D Det här har jag fått från podden ”sad to savage” :3
  /Dansa i regnet, 17
 • 🌸 En lista på saker du kan göra under sommarlovet? 🌸
  - Hälsa på en kusin, mor/far föräldrar?
  - Har du syskon? Kanske hitta på något med dom?
  - Någon maträtt eller något du vill baka? TÅRTOR, KAKOR, SUSHI!
  - Rensa och storstäda?
  - Har du djur? Hitta på något med dom!
  - Sommarjobb?
  - Hundrastning/djurpassning?
  - Hitta ett nytt intresse? Musik, sport, pyssel
  - Odla växter!?
  - Fixa fint i ditt rum? Måla om, ljusslingor, tavlor, växter, mattor! Gör det mysigt!!
  - Lär dig en ny låt? Lär dig ett nytt instrument?
  - Virka en gubbe? Gör en lerfigur? Måla?
  - Gör en lyxig drink?
  - Lyssna/läs en ny bok, ljudbok, podd?
  - Spela ett nytt datorspel/tv-spel? Själv kan jag bli helt fast! Älskar det!
  - Sommarskola? Plugga ikapp om du ligger efter i ett ämne.
  - Börja på en ny aktivitet och träffa nya människor?
  - Bygg ett miniatyrhus av kartong!?
  - Köp secondhand kläder och sy om?
  - Köp gamla möbler och renovera om?
  - Om du är tillräckligt gammal, börja övningsköra? Plugga till körkort?
  - Hjälp till i hemmet mot lite pengar?
  - Smaka nya godis- och glassnyheter!?
  Mer kommer jag inte på just nu, men hoppas att några förslag kanske inspirera dig! 💕
  /Tjej som också tycker sommaren kan vara seg…

Aktuella artiklar

Svara varandraGamla kompisarna är taskiga, vill få tillbaka dem ändå.

Klasskompisarna är taskiga och kommenterar min vikt. Men jag vill ändå få tillbaka dem som vänner. Har ni några tips?

Svara varandraHur kan jag må bättre trots finnar?

Jag är en tjej som länge haft problem med akne i ansiktet. Jag mår oerhört dåligt över det och skäms för mitt utseende.

Svara varandraJag berättar hemligheter, men kompisen säger inget

Det får mig att känna mig utnyttjad och utfryst. Vad ska jag göra?

Svara varandraJag mår dåligt, hur kan jag få hjälp?

Jag vill söka hjälp för mitt mående men jag kan inte prata med mina föräldrar om det och jag litar inte riktigt på psykologer.

Svara varandraÄr det okej att bli ihop med kompisens ex?

Mina kompisar säger att de är helt säkra på att hon inte har kommit över honom än, men hon själv hypar upp mig på honom och har sagt att han inte betyder något längre.

Svara varandraHur blir jag nära vän med kompisarna?

De hänger ofta, är hemma hos varandra, hittar på saker, men jag är aldrig med då.

Egna berättelserBörjade skriva poesi när jag mådde dåligt

På svenska lektionen hade vi börjat skriva poesi. Jag visste inte själv att jag gilla poesi så mycket men det kändes rätt när jag skrev.

Svara varandraMin kompis skickade dickpic till mig!

Min killkompis skickade dickpics och visade sitt könsorgan för mig på Facetime. Vad ska jag göra? Vad borde jag ha gjort i situationen?

Svara varandraHur är det att gå med personer som är yngre?

Jag funderar på att gå om ettan då jag hamnade i en klass vilket inte riktigt funkar för mig.

Svara varandraÄr mina vänner dåliga eller övertänker jag?

Mina vänner planerar att åka utomlands med varandra och inte har frågat mig, ändå så sitter dom och pratar om det mitt framför mig och beter sig som att jag inte finns där längre.

Till toppen av sidan