Panik - lämna sidan!

Orolig över sänkta betyg och framtiden

Hej, jag är en tjej på 16 år som snart fyller 17. Jag går i ettan på gymnasiet. Har tappat all min plugg motivation. I nian var jag ändå ganska bra i skolan, hade hyfsat bra merit osv. Men nu i gymnasiet är allt annorlunda. Mina betyg har sänkts sjukt mycket. Har F i matte och riskerar F i Samhällskunskap även fast jag hade C i nian.

Är rädd för att jag ska misslyckas, för att jag inte ska få ta studenten eller ha en bra framtid. Absolut jag känner att jag kommer ge allt i tvåan men just nu känns allt bara fel. Någon som går i tvåan nu som har haft samma problem som mig? Och hur blev det för er? Vad gjorde ni?

/orolig gymnasieelev

Svar:

 • Hej, jag känner igen mig i det här och vill gärna hjälpa dig. Jag tycker att du borde prata med dina lärare och försöka förstå vad det är ni går igenom i lektionerna. Få hjälp av varhe lärare och fråga vad du behöver göra för att klara av något i ett visst ämne. Att du provar och gör ditt bästa i varje lektion är bra, men försök att räcka upp handen i klassrummet även fast du inte kan svaret på frågorna. Du kan även gå på läxhjälp eller fråga någon vän/klasskamrat om hjälp om du inte förstår något. Försök även att tänka på att du har möjligheterna att höja dig och att det inte är över. Jag har varit med om stress över betyg, men jag har provat prata med mina lärare och försökt att höja mig och vara med på lektionerna mer. Hoppas att detta hjälpte tack och hejjj!
  /Någon som vill hjälpa till
 • Pressa dig aldrig för hårt, din framtid kommer inte bedömas helt från betygen i gymnasiet, om du inte är nöjd kan du alltid jobba upp de på folkhögskola eller liknande. Gör ditt bästa! och svåra perioder kommer i alla liv, det kan va jobbigt men det är bara att acceptera det. Och du ska aldrig säga att du misslyckas för det finns alltid en annan väg för att bli det du vill bli.
  /Anonym tjej
 • Låt morgondagen bära sig själv. Om du bara fokuserar så tror jag att du kan lyckas med matte och samhällskunskap. Du hade det ju inte svårt i nian, prata med lärarna och din mentor så kommer ni säkert överens om något. Och du behöver inte tro att du inte får ta studenten för det. Du går i ettan, du har två läsår kvar. Du fixar det ;)
  /Göteborgskillen
 • Första gången man får underkänt suger. Första gången jag körde en tenta och helt ärligt varje gång sedan dess får jag riktigt dåligt självförtroende. Får mig att jag är sämst osv. Ettan innebär stora förändringar mot nian och det är inte helt enkelt att komma in i bara sådär. Att tappa studiemotivationen är inte heller ovanligt så du är i gott sällskap. Jag tycker absolut du ska prata med din mentor så ni kan ta fram en plan för hur du ska få godkänt i kurserna som inte går så bra just nu. Att du är motiverad inför tvåan är toppen för man behöver inte ta ut sin studentexamen direkt efter gymnasiet för att vara med på studentfestligheterna så skulle det bli så att du har rester så gör inte det något. Det innebär bara att du får göra dem efter gymnasiet. Ska du söka högskola efter gymnasiet finns också många fler vägar att gå än bara betyg. För mig blev HP rätt väg.
  /Kille 21
 • Hej! Jag kände samma när jag gick i ettan. Jag tror att det tar lite tid att ställa in sig på att gå i gymnasiet och allt vad det innebär. Det är många omständigheter som förändras. Självklart kan man plugga jättehårt i ettan och få bra betyg. Men det är också okej om man inte har gjort det. Du har trots allt 2 år kvar. Jag går i trean nu och jag har inte toppbetyg men helt okej. Så länge du har godkänt i ämnena är ju allt bra. Särskilt nu när det är distansundervisning tycker jag att man ska vara snäll mot sig själv för omständigheterna är inte som de brukar vara <3
  /Tjej, 18 år
 • Ja jag hade också samma problem i 1:an. Men det jag gjorde för att höja mina betyg var att träna och plugga med en kompis. För då fick jag mer motivering!! 😆 det slutade att jag tog studenten och fick jättebra betyg. Från E och F i nästan alla ämnen slutade det med att jag fick c och a
  /Bertil
 • Det klart man har varit en orolig gymnasieelev några gånger i skolans gång. Nånting som jag märkte var att man la alldeles för MYCKET press på sig själv. Du talade om att du hade hyfsade betyg tidigare. Det kan vara att du försöker nå samma nivåer av meriter som du har haft. Sikta på något lägre. Jag gick ut med endast godkända betyg och idag jobbar jag med att analysera den svenska marknadens reklam företag. Om du har passion för något, gör det för att då gör du det hel hjärtat. Men en gymnasie examen är grunden. Du måste inte få A på allting. Du har 2 år i skolan kvar! Kämpa på bara utan för höga mål!
  /Coach P
 • Hej! Hade exakt samma problem och det löstes med tiden. Viktigt att man inte stressar på under tiden man känner sig omotiverad, dvs att man känner att man ska behöva vara si och så. Det är helt okej att känna sig nere just då, då mycket ändras. Ingenting att vara orolig för.

  Däremot kan det vara bra om du får hjälp så fort som möjligt då det kan leda till depression (ifall du it har d.) Men hur som helst så tycker jag du ska ta det lugnt, fokusera på dig, njuta och lyssna på bra musik. Sommaren börjar ju också närma sig så take it easy. Life is to short to sorry. 🤍
  /Jasmine
 • Okej, låt mig stoppa dig där. Risken finns att om du "ger allt", eller pluggar väldigt hårt så kan du gå in i väggen. När jag gick i ettan så fick jag jättebra betyg, bättre än jag någonsin haft förut! Jag var jättestolt och kände att jag kunde pressa mig själv lite mer, bara att jag i tvåan gick in i väggen och blev deprimerad. Fokusera istället extra mycket på de ämnena du tycker om, och om något är svårt så måste du be dina lärare/någon du litar på om hjälp. Det kommer göra allt mycket lättare. Om det skulle skita sig kan du alltid läsa upp dina ämnen och jag tror inte att du varken kommer få ta studenten eller få en misslyckad framtid. Ta hand om dig!
  /Student, 20
Till toppen av sidan