Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Omöjligt att få bra betyg!

Jag är en 15 årig kille som har det väldigt tufft. Jag har typ alltid haft dåliga betyg. Nu i nian försöker jag få okej merit så jag kan gå i linjen jag vill i gymnasium. Men det känns omöjligt för mig att få bra betyg.

Jag pluggar 75% av all min fritid. Jag pratar alltid med lärare, men ändå går allt åt skogen. Jag får ångestanfall pga skolan och att jag var mobbad i 2 år. Det känns som att mitt liv är över och att jag inte kommer lyckas. Vet någon vad jag ska göra för att komma igång och få bra betyg?
/En grabb

Svar:

 • Du skulle kunna följa världens bästa konto när det kommer till skolpepp och motivation @magisternordstrom på instagram, samt kolla på UR orka pluggas tips på youtube. Går själv i nian och ÄLSKAR skolan mer än någonting annat, pluggar 100% av min fritid. Med rätt inställning, motivation och rimliga mål sista tiden i nian och i framtiden, kommer du att lyckas bättre. Jag tror på dig!💖
  /Maddi som ÄLSKAR skolan
 • Du kan testa att prata med en lärare eller någon i elevhälsan om att du har det svårt och är stressad över skolan. En kurator eller liknande kan hjälpa dig med tips om hur du kan hantera stressen eller bara vara någon att prata med när det känns jobbigt.

  Jag vet att jag själv inte presterar så bra när jag har ångest över skolan och inte tar hjälp eller kan prata med någon. Om du pratar med någon kan det vara bra att även ta upp mobbningen du blivit/blir utsatt för. Mår man inte bra blir skolan väldigt tuff att klara av.
  /S
 • Hej där! Det kanske är så att du känner dig väldigt omotiverad och inte tycker det är kul med skolan, har själv en sådan period just nu och det påverkar ens prestation mer än vad man tror faktiskt! Glöm inte att ha kul. Försök hitta sätt så att du tycker det är kul och någonting positivt med att plugga. Lycka till :)
  /Anonym
 • Mitt tips är att läsa kunskapskraven och förstå dem speciellt i de praktiska ämnerna som musik och bild. De är lättast att få en hög nivå på de ämnerna och då får man lätta extra merit. Om man förstår vad kunskapskraven vill så är det lätt att höja sig eftersom istället för att slösa tiden att göra något värdelöst så kan man göra saker som höjer betygen.
  /introverta,me
 • Det finns flera olika sorters studiemetoder, mitt tips är att prova lite olika varianter. Jag brukar läsa och ta anteckningar/rita, men för dig funkar det kanske bättre att få det uppläst eller så kanske du kan komma på något annat sätt att göra det på. Alla studiemetoder fungerar inte för alla. Be lärare om tips på metoder eller fråga specialpedagog, de ska försöka hjälpa dig när du vill ha hjälp. Sen är inte bra betyg det viktigaste i världen, men jag har full sympati för att vilja ha bra betyg ändå
  /21
  Just det, vill tillägga en sak. Bränn inte ut dig vad du än gör. Bra betyg är inte värt det. Jag är hjärntrött pga skada och det är inte kul, det är inte värt det. Se till att också kunna slappna av.
  /21
 • Låt mig säga detta först, som någon som inte har haft en vanlig skolgång sedan 6:an, betygen du får i nian spelar egentligen inte så stor roll. Jag lyckades komma in på naturvetenskapsprogrammet (två gånger!) trots att jag läst minimalt antal ämnen i grundskolan och inte alls hade den typiska tanken för meriten som behövs då.

  Men oftast så kommer man in på en bra skola ändå. Om inte annat så kan man alltid vara nöjd med en annan lösning, för även gymnasieutbildningar är inte så viktiga i längden av ens liv (när den väl är avklarad), i alla fall om det är ett studieförberedande program - vilket är de enda jag har erfarenhet av.

  För efter man har studerat på ett studieförberedande program så är det ändå universitetet som gäller i slutändan. Men kan tänka mig yrkesförberedande program är liknande, även om man då inte behöver studera vidare efter gymnasiet. Jag kände som dig förr, det gick inte alls så bra, och även de gånger det gick bra så var jag inte nöjd. Jag ville fokusera på att få bra betyg men efter ett tag så lärde jag mig att de inte alls har ett så stort värde som jag tänkte tidigare.

  Såklart är det bra att vara ambitiös men det finns viktigare saker. Till exempel som din hälsa, ångestanfall med skolan som orsak är inte alls bra eller av ens ärr från tidigare år. Man mår inte bra, det är okej. Men då kan man försöka slappna av och hitta på egna - roliga - saker att hitta på istället för att plugga ibland. För ens hälsa ska alltid gå först. Tyvärr är det kanske inte det du ville höra, men i min erfarenhet, så är det inte bra att pressa sig inom områden som redan är pressade till max.
  /S

Mer på UMO

ArtikelOm du blir mobbad

De flesta mår dåligt av att bli mobbade. Mobbning kan påverka dig så mycket att du börjar undvika situationer där mobbarna finns. Men ingen ska behöva gömma sig för att andra mobbar. Du har rätt att få hjälp så att mobbningen slutar.

ArtikelFilm: Fem tips för att trivas i skolan

Du går i skolan en stor del av livet. Det är viktigt att förändra situationen om du inte har det bra. Ingen ska behöva må dåligt i skolan. Du kan kontakta elevhälsan, skolkuratorn eller någon annan vuxen på skolan för att få stöd och hjälp om du behöver det. De kan hjälpa dig vidare om det behövs.

Stress

Här hittar du innehåll om stress.

Till toppen av sidan