Panik - lämna sidan!

Min vän skadar sig, hjälp!

Hej. För några dagar sedan drog min vän upp ärmen och det var då jag såg hennes sår på ena armen. När hon insåg att hon visade sina sår drog hon hastigt ner sin hoodie och undvek att prata om det. Men när jag senare frågade henne hur hon fått såren och så så sa hon bara att hon hade skurit sig på en taggbuske.

Det lät ändå vettigt för min vän verkar inte deprimerad eller så. Hon är alltid glad och sprider glädje. Eller, det var vad jag trodde tills jag idag såg att hon hade flera sår på samma arm. Hon sa att det var hennes lillebror som rev henne där, men det lät inte så trovärdigt denna gången. Nu förstod jag att något var på gång.

Varje gång jag tar upp och pratar om hennes sår försöker hon att undvika det och byta samtalsämne, och jag kan se i hennes ögon hur hon försöker dölja lögnen. Hon är 13 och går i 7:an. Jag är ju såklart jätte orolig för min bästa vän. Vad ska jag göra?

/💌🧸

Svar:

 • Hej Man kan säga att jag befunnit mig i samma situation som din vän och dig i olika tillfällen av mitt liv. Hon har sina anledningar och det kommer tyvärr inte hjälpa om du tvingar fram svaret från henne. Hur konstigt det än låter är det hennes sätt att ventliera från något som är jobbigt i hennes liv, det betyder inte att du gjort något fel som kompis utan kanske endast beror på att hon känner sig ensam... Prata med en vuxen hur illa det än verkar, du måste finnas där för henne även om de betyder att du sårar henne för stunden. Jag lovar! Det blir inte bättre med tiden. Ta hand om dig, livet är en berg&dalbana utan stopp så även om det känns stort o jobbigt kommer det nya utmningar i framtiden. Överansträng dig inte så även du mår dåligt utan gör det du måste.
  /Du är inte ensam
 • Om du inte kommer fram till henne så säg till någon. Det kanske kommer att ge ett tuff blow till vänskapen, men det är viktigare att hon får hjälp. Hade en vän som skärde sig ganska länge innan hon blev självmordsbenägen och det skulle väl vara bra att hon får hjälp innan dess.
  /sök hjälp
 • Nu när du vet att hon skär sig är det bäst att prata med någon innan det är försent. Det bästa sättet för dig som bästa vän är nog att prata med henne om det. Jag vet att det må vara svårt men du måste ta upp det med henne för att hon ska kunna försöka vara öppen mot dig om hennes problem. Man kan inte be någon som skär sig att sluta göra det utan att veta vad hen går igenom, därför är det viktigt att prata med din vän som först. Annars kan du testa att prata med en kurator eller en vuxen helt enkelt om din vän då kuratorn kan försöka prata med din vän. Försök, även om hur svårt det kan vara.
  /<3
 • Hej, du jag har varit i samma sitution som din kompis och om nån skulle se att man skadat sig själv så vill man inte prata om de för då tror alla bara att man vill ha uppmärksamhet!! Jag är oxå 13 år och fattar hur det känns! Ett tips så länge hon inte börjar bete sig på ett negativt o ledsamt sätt är att LITA PÅ HEN!! Eller om du är orolig prata med en kurator, dom har tysnadsplikt. Jag tror du säkert kommer få en massa tips på hur du ska hantera det.
  /13 åring
 • Det viktigaste är att du stödjer din kompis och visar att du är där och inte vill döma. Eftersom hon döljer det känner hon sig inte bekväm och det är vanligt att man skäms över sitt beteende och sina känslor. Låt henne ta sin tid men släpp det inte helt då självskadebeteende är ett tecken på att man inte mår bra. Du skulle kunna fortsätta att försöka ta upp det men var tydlig att du vill hennes bästa då det skapar tillit.
  // tjej
 • Hej, jag tycker att du kan försöka prata om det och visa att du finns för henne men om du märker att hon kanske tycker att de är jobbigt eller att hon ”ljuger” om såren tycker jag att du ska sluta prata om det eftersom det kan kännas jobbigt för din kompis. Men ta hjälp och kanske prata med dina föräldrar och be om hjälp (:
  /Kan allt
 • Hej! Jag är också 13 år och har ett självskadebeteende, tyvärr. Du har i detta fallet inte gjort något fel och du ska absolut inte tro att du har något med det att göra heller, hon går troligtvis igenom en väldigt jobbig period i sitt liv och att skada sig kan ibland hjälpa andra att hantera det. Det finns inte så mycket du kan göra men nästa gång du tar upp ämnet, gå inte för hårt på henne, det är oftast ett skit känsligt ämne och iaf jag är väldigt obekväm i att snacka om det, var väldigt tydlig med att du finns där för henne och pusha på hne om att hon ksk ska berätta för någon och söka hjälp
  /13 årig tjej
 • Det här känns som överkurs för mig, men om jag hade skadat mig hade jag nog gärna velat att någon såg och sa någonting. I stunden hade det nog varit väldigt jobbigt men i slutändan vill du ju bara det bästa för personen. Om du inte vågar fråga själv så prata med en vuxen ni litar på så kan ni kanske göra någonting tillsammans? Jag och några andra hjälpte en nära vän att få hjälp för en ätstörning, jag tyckte det hjälpte mycket att prata med vuxna på skolan.
  /Tjej 19

Mer på UMO

UMO-poddenSjälvskadebeteende - hur slutar jag?

44. "Jag trodde det var omöjligt att sluta, men det gick. Nu mår jag bra."

ArtikelAtt skada sig själv

Att skada sig själv brukar vara ett sätt att försöka hantera sånt som är jobbigt. Det kan kännas som att det hjälper i stunden, men det löser inte det som egentligen är problemet. Det finns andra sätt att hantera det som är svårt, och du kan få hjälp att må bättre.

Till toppen av sidan