Panik - lämna sidan!

Min tjej pluggar för mycket och skadar sig själv

Min tjej tar skolan på för stort allvar. Hon måste alltid ha högsta betyg på varenda prov, pluggar alldeles för mycket och blir stressad över det. Det har gått så långt att hon börjat må riktigt dåligt och får då och då självskadebeteende. Jag vill inte avsluta vårat förhållande då jag älskar henne mer än allt annat. Vad ska jag göra?

/Sven

Svar:

 • Hej! Jag tycker att du ska våga prata med henne och förklara hur du känner och att du är orolig. För jag tror att hon har hjärnspöken. Hjärnspöken som säger att hon måste ha högsta betyg i allt. För det är väldigt vanligt att man tänker för högt på sig själv, när det inte är så. Jag tycker du ska våga prata med henne, och berätta din syn på de hela. Det kanske känns läskigt men våga, att höra någon annans röst kan hjälpa extremt mycket.

  Du skulle också kunna prata med tjejens föräldrar och berätta hur du uppfattar allt med skolan, det kan vara läskigt att våga, men gör det! Tjejen kanske visar sig arg på dig de första dagarna men efter det kommer hon visa tacksamhet eftersom hon fick hjälp. Som person kan man vakna till bara man får en varningsklocka och känner att någon reagerar.

  Det med självskadebeteende är ett väldigt allvarligt ämne, men dom som utsätter sig för självskadebeteende inser inte hur allvarligt det är, förens någon säger till. Jag har själv haft vänner som hållt på med självskadebeteende och det blir bara värre ifall man inte visar att man märkt det. Så sätt dig ner med henne och berätta att du märkt hennes självskadebeteende.

  Tips för självskadebeteende kan vara att rita med pennor när man känner suget (måla med pennor på kroppen), man kan sätta upp små mål så man hela tiden kämpar för något, att man sysselsätter sig när man känner suget för att skada sig. Jag tycker du ska prata med henne och våga prata med hennes föräldrar och dina. Det finns många bra sidor att få hjälp på oxå, ex här på UMO, hjälplställen osv. Kämpa på!
  /Kram
 • (Från en tjej som har haft självskadebeteende i många år). Det viktigaste som finns när man är i hennes situation är att visa att man finns där hela tiden och finns där om hon vill prata. Det kan oxå vara bra att man visar på nåt sätt att det inte är jordens undergång att man får sämre på ett prov och att betyget inte avgör hennes värde på nåt sätt. Utan att det är hennes personlighet och inte kunskapen hon kan visa på ett prov.

  Kan vara bra att du hör av dig till skolan eller bup (barn och ungdoms psykiatrin) om du känner att det börjar gå över styr.
  /Tjej
 • Tycker du ska prata med henne, och inte bli arg på henne, stötta henne bara. Blir det inte bättre tycker jag att du ska prata med hennes föräldrar. Har själv skadat mig själv tidigare, jag hade nån som stöttade mig och sa att om jag fortsätter ska han prata med min mamma, idag är jag helt frisk.
  /Nova
 • Visa att du bryr dig, och berätta för typ hennes föräldrar eller en kurator. Det kan vara svårt att prata om sånt här, men det löser sig alltid i slutändan.
  /Någon som har varit i samma sits
 • Hej Sven! Jag förstår dig. Min sambo har länge haft problem med ångest och man kan verkligen känna sig värdelös när man inte vill annat än att hjälpa men inte vet hur. Bästa tipset är att ta hjälp.

  Prata med din flickvän och berätta att du är orolig, att du finns där och vill hjälpa men att det bästa är att få hjälp av en psykolog. Förutom att kunna lära sig hantera prestationsångest (som det låter som om jag ska killgissa) kan man även få antidepressiva och det kan verkligen göra underverk.

  Ibland kan det vara lite kötider till psykologer. Så var det för min sambo. I väntan på att få "riktigt" hjälp hade hon möten hos ungdomsmottagningen och för henne gjorde det väntan mycket enklare. Du är väldigt fin som vill hjälpa din partner men det gäller att försöka inse att man inte klarat det själv. Bästa hjälpen är att hjälpa henne till proffsen och kanske följa med henne dit om hon vill. Lycka till och hoppas det blir bättre för henne så småningom
  /Kille, 21
 • Jag tycker du ska prata med henne när hon verkar lugn och kan lyssna. Säg att du absolut inte försöker säga åt henne vad hon ska göra, men att du är orolig över att hon pluggar för mycket och mår dåligt och att du vill att hon ska må bra. Säg också att du finns där och inte kommer döma henne, och att hon alltid kan komma till dig. Du kan också plugga tsm med henne så att du kan se till att hon kan ta pauser och inte plugga för mycket.
  /från en tjej med samma problem
 • Hej, jag tycker du borde prata med henne eller med hennes föräldrar/någon hon litar på mycket!
  /gladtjej:)
 • Hon har säkert prestationsångest, känner att man alltid måste ligga i topp. Försök att berätta för hon att det är okej att inte ägna all sin tid åt skolarbete. Man måste ju ha ett liv utanför skolan.
  /Marcello
 • Hej Sven, jag är i ett liknande problem som din tjej har. Jag är delvis deprimerad och så. Försök att vara nära henne och ge henne stöd. Säg inte åt henne att sluta plugga. Kom bara på något ni kan göra tsm tex bio. Sedan kan du försöka prata med henne. Men sanningen är viktig så berätta hur du känner och att du tycker att hon stressar upp sig vilket gör dig orolig!
  //går igenom samma sak som din tjej, min kille bryr sig dock it om mig
 • Att hon pluggar ihjäl sig och börjat med självskadebeteende är en stor varningssignal. Jag tycker att du borde försöka hålla dig lugn och ha en seriös konversation om problemet med henne. Bli inte arg på henne, och döm inte henne. Dessutom bör du hjälpa henne att nå ut till en vuxen ni litar på eller fixa professionell hjälp eftersom hon kan ha problem med sin mentala hälsa som du själv inte kan lösa. Försök att visa att hon kan komma till dig när hon börjar må dåligt och ha förståelse för det hon känner.
  /Tjej, 18
 • Du kan be henne gå till en kurator på ungdomsmottagningen och där kan hon prata om hur hon mår. Jag har också självskadebeetende, så du kan börja med att säga till henne att hon inte är ensam med att må dåligt.
  /Winnie

Mer på UMO

UMO-poddenReportage: "Jag pratar om ångesten med en psykolog"

28. "Om jag inte hade gått och pratat med någon hade jag blivit deprimerad. Jag hade nog inte ens tagit mig upp ur sängen."

ArtikelUMO frågar: Vad gör du om en kompis mår dåligt?

Vad gör du om en kompis eller någon annan i din närhet känner sig nere? Svara själv och läs andras svar.

Elevhälsan

Här hittar du information om elevhälsan. Kolla på din skolas sajt eller informationskanal om du vill veta hur du kontaktar elevhälsan. Eller fråga en lärare.

Till toppen av sidan