Jag är rädd att mina föräldrar ska dö, vad ska jag göra?

Hej! Är det bara jag som är jätterädd för att mina föräldrar ska dö någon gång? Sitter och tänker på detta nästan hela tiden, alltid när jag ligger i sängen tänker jag på detta… Sitter alltid och kollar hur länge medellivstiden är och vad man ska göra för att leva längre. Det är verkligen inte roligt, jag är jätteorolig över det här. Någon mer som tänker som jag?
/Emil 15 år

Svar:

 • Hej! Jag kan förstå hur du tänker och de tankarna är jätte jobbiga och om de är super jobbiga så är mitt första tips att boka tid hos en kurator eller psykolog. Mitt andra tips är att om du har något syskon som du tror kan förstå dig så kan du prata med hen och mitt tredje och sista tips är att du pratar med dina föräldrar. :)
  /Anonym
 • Tänk på vad du kan göra med dom nu. Istället för att tänka på vad du måste göra utan dom. Och kanske berätta för dom att du är orolig. Det är alltid bra att prata med dom 😊
  /Hej
 • Jag tänker så här. Alla ska dö nån gång, även jag. Man kommer aldrig kunna förutspå när någon av ens nära och kära kommer att dö om man ligger i sängen och funderar.
  /Kille 15
 • Du behöver inte oroa dig, alla är olika och oroar sig för olika saker. Det är inget konstigt med det och du kommer komma över det. Kanske inte nu, men sen. Jag lovar, allt kommer att bli bra till slut❤️❤️
  /Snälla pellis💞
 • Alla människor dör förr eller senare. Så det är inget att oroa sig över. Jag har själv haft liknande tankar men kommit fram till att det inte är värt att slösa bort tiden till att tänka på sådant. Vissa dör innan de föds medan andra lever till 100. Hoppas det löser sig för dig.
  /Kille 17
 • Som liten gick jag också runt och tänkte på det här. Läskigt var det verkligen, så jag förstår hur det känns. Men nu när jag blivit äldre tycker jag inte att döden är så läskig. Visst, på sätt och vis är den ju det, och att förlora en förälder är ju något man inte vill tänka sig. Men så är det, folk skapas och avlider, och så kommer det för alltid att bli.

  Det är bara att acceptera det, trots att det inte riktigt går. För att få bort känslan av oro är det bästa sättet för dig att sluta tänka på att dina föräldrar kommer att någon gång lämna denna jord. Du bör istället spendera så mycket tid med dem som möjligt samt skapa minnen med dem. För om du hela tiden går runt och tänker på deras "kommande" död kommer du inte vidare. Ju mer du tänker på det, desto mindre tid kan du spendera med dina föräldrar. Du liksom slösar bort tiden på att tänka på det, så istället för att göra det kan du försöka göra något annat.
  /Hej
 • Jag har också känt så, varit rädd att förlora min familj och att jag ska lämnas ensam kvar här på jorden. Det jag gjorde var att gå till BUP/första hjälpen och där fick jag hjälp mot dessa tankar. Kanske något som kan hjälpa dig med?
  /Nora
 • Jag oroar mig ibland också över att mina föräldrar ska dö. Det är en mardröm så är det. Det kommer du aldrig komma ifrån. Det du kan göra är att försöka inse att oro ALDRIG löser något problem. Det enda oro gör är att ta bort ditt lugn. Försök att acceptera att alla dör någon gång. Det är ok att vara rädd för döden. Men försök att tillbringa så mycket tid som möjligt med de du älskar och prata med dina föräldrar om din rädsla! De kanske har en helt annan synpunkt på döden som får dig att inte alls vara rädd längre!
  /Clara
 • Tänker samma sak, njut av tiden med dom och så, jag är skit orolig av mig, så fort pappa inte svarar så brukar jag bli skit rädd, och jag ringer alltid min mamma varenda kväll när jag är hos pappa (mina föräldrar är skilda) och frågar om hon låst dörren, ätit, dragit ut alla laddare så det inte ska börja brinna, HAHAH det låter skit fjantigt men det är en tvångstanke att jag MÅSTE. Men tillbaks till dig och din situation nu, jag känner ju inte dig eller dina föräldrar så jag vet inte hur gamla dom är, och om dom kanske har någon sjukdom t ex, eller självmords tankar osv. Men om dom inte har något av det så kan du vara lugn, om dom inte är jätte gamla då som t ex 70, 80. Och även om dom är så gamla så kan du ta det lungt, man kan aldrig förbereda sig på döden, det här kanske inte du tror på men jag är 99% säker på att det inte tar slut efter döden, när dina föräldrar väl dör så kommer dom att finnas hos dig efter döden också, annars är dom på en bättre plats, vi ska alla en gång dö och döden är liksom en del av livet tragiskt nog, man föds, lever och dör. Ibland kan man ju undra vad meningen med livet är, jag har inte direkt valt att födas, och tvingas till skolan må dåligt med ångest hela tiden (livslusten är borta för längesen) och förlåt för att jag börjar prata om mig själv lmao. Men somsagt, va inte orolig
  /12 åring tjej
Till toppen av sidan