Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag är rädd att mina föräldrar ska dö, vad ska jag göra?

Hej! Är det bara jag som är jätterädd för att mina föräldrar ska dö någon gång? Sitter och tänker på detta nästan hela tiden, alltid när jag ligger i sängen tänker jag på detta… Sitter alltid och kollar hur länge medellivstiden är och vad man ska göra för att leva längre. Det är verkligen inte roligt, jag är jätteorolig över det här. Någon mer som tänker som jag?
/Emil 15 år

Svar:

 • Hej! Jag kan förstå hur du tänker och de tankarna är jätte jobbiga och om de är super jobbiga så är mitt första tips att boka tid hos en kurator eller psykolog. Mitt andra tips är att om du har något syskon som du tror kan förstå dig så kan du prata med hen och mitt tredje och sista tips är att du pratar med dina föräldrar. :)
  /Anonym
 • Tänk på vad du kan göra med dom nu. Istället för att tänka på vad du måste göra utan dom. Och kanske berätta för dom att du är orolig. Det är alltid bra att prata med dom 😊
  /Hej
 • Jag tänker så här. Alla ska dö nån gång, även jag. Man kommer aldrig kunna förutspå när någon av ens nära och kära kommer att dö om man ligger i sängen och funderar.
  /Kille 15
 • Du behöver inte oroa dig, alla är olika och oroar sig för olika saker. Det är inget konstigt med det och du kommer komma över det. Kanske inte nu, men sen. Jag lovar, allt kommer att bli bra till slut❤️❤️
  /Snälla pellis💞
 • Alla människor dör förr eller senare. Så det är inget att oroa sig över. Jag har själv haft liknande tankar men kommit fram till att det inte är värt att slösa bort tiden till att tänka på sådant. Vissa dör innan de föds medan andra lever till 100. Hoppas det löser sig för dig.
  /Kille 17
 • Som liten gick jag också runt och tänkte på det här. Läskigt var det verkligen, så jag förstår hur det känns. Men nu när jag blivit äldre tycker jag inte att döden är så läskig. Visst, på sätt och vis är den ju det, och att förlora en förälder är ju något man inte vill tänka sig. Men så är det, folk skapas och avlider, och så kommer det för alltid att bli.

  Det är bara att acceptera det, trots att det inte riktigt går. För att få bort känslan av oro är det bästa sättet för dig att sluta tänka på att dina föräldrar kommer att någon gång lämna denna jord. Du bör istället spendera så mycket tid med dem som möjligt samt skapa minnen med dem. För om du hela tiden går runt och tänker på deras "kommande" död kommer du inte vidare. Ju mer du tänker på det, desto mindre tid kan du spendera med dina föräldrar. Du liksom slösar bort tiden på att tänka på det, så istället för att göra det kan du försöka göra något annat.
  /Hej
 • Jag har också känt så, varit rädd att förlora min familj och att jag ska lämnas ensam kvar här på jorden. Det jag gjorde var att gå till BUP/första hjälpen och där fick jag hjälp mot dessa tankar. Kanske något som kan hjälpa dig med?
  /Nora
 • Jag oroar mig ibland också över att mina föräldrar ska dö. Det är en mardröm så är det. Det kommer du aldrig komma ifrån. Det du kan göra är att försöka inse att oro ALDRIG löser något problem. Det enda oro gör är att ta bort ditt lugn. Försök att acceptera att alla dör någon gång. Det är ok att vara rädd för döden. Men försök att tillbringa så mycket tid som möjligt med de du älskar och prata med dina föräldrar om din rädsla! De kanske har en helt annan synpunkt på döden som får dig att inte alls vara rädd längre!
  /Clara
 • Tänker samma sak, njut av tiden med dom och så, jag är skit orolig av mig, så fort pappa inte svarar så brukar jag bli skit rädd, och jag ringer alltid min mamma varenda kväll när jag är hos pappa (mina föräldrar är skilda) och frågar om hon låst dörren, ätit, dragit ut alla laddare så det inte ska börja brinna, HAHAH det låter skit fjantigt men det är en tvångstanke att jag MÅSTE. Men tillbaks till dig och din situation nu, jag känner ju inte dig eller dina föräldrar så jag vet inte hur gamla dom är, och om dom kanske har någon sjukdom t ex, eller självmords tankar osv. Men om dom inte har något av det så kan du vara lugn, om dom inte är jätte gamla då som t ex 70, 80. Och även om dom är så gamla så kan du ta det lungt, man kan aldrig förbereda sig på döden, det här kanske inte du tror på men jag är 99% säker på att det inte tar slut efter döden, när dina föräldrar väl dör så kommer dom att finnas hos dig efter döden också, annars är dom på en bättre plats, vi ska alla en gång dö och döden är liksom en del av livet tragiskt nog, man föds, lever och dör. Ibland kan man ju undra vad meningen med livet är, jag har inte direkt valt att födas, och tvingas till skolan må dåligt med ångest hela tiden (livslusten är borta för längesen) och förlåt för att jag börjar prata om mig själv lmao. Men somsagt, va inte orolig
  /12 åring tjej
 • Tja Jag är här och vill svara på din fråga. Den fråga är jätte normalt för att nästan alla människor älskar sina föräldrar och alla bryr Sig om de.men ibland man tänker som dig att De kommer dö men brorsan tänker på det här att en dag du kommer också bli föräldra till dina Barnet då va du kommer göra De ska göra samma sak som dig Så det bästa sätt att sluta tänka på detta istället det gör De glad När De bli glad då du kommer också få en glädje Jag trodde det va räcker att förklara till dig om det här ha deet braed livet Mvh musa
  /Musaa
 • Hej, jag är exakt likadan o tänker konstant på att mina föräldrar kommer dö. Men jag brukar titta på hitta appen där jag kan se exakt var dom är o på nått sätt så är det lugnade för mig (jag vet dock inte om det funkar för andra). Ibland när mina föräldrar inte svarar när jag ringer så får jag typ en panikattack o då hjälper det att gå in på 1177 o göra en andnings övning. Men mitt tips är att ta upp det med dina föräldrar så att dom kan stötta dig.
  /Tjej 13
 • Hej Mitt tips är att om du är rädd för det så kan du ju testa att prata med dina föräldrar, dem Kanske också kan hjälpa dig. Om det inte hjälper kan du ju kanske försöka att tänka bort det som jag gör Om det börjar komma en tanke som du inte vill tänka på så gör du snabbt något annat Typ titta på youtube på roliga katter och skratta eller ringa en kompis och prata om vad man har gjort idag Och liksom göra det man tycker om! Lycka till och hoppas det löser sig
  /Anonym
 • Prata med någon, det kan vara en vuxen, dina föräldrar eller dina vänner. Prata med någon du också litar på.
  /Anonym
 • Jag är en elva årig tjej som också tänker som du. Jag försöker tänka på något annat men alltid börjar jag tänka på döden igen
  /Anonym girl
 • japp jag tänker på det ganska ofta, kanske för min pappa alltid säger att han e så gammal o de inte är långt kvar för honom vilket är jätte jobbigt men vad kan man göra, det är bara o gå vidare o tänka på annat, de händer ju ändå förr eller senare men de e synd att ta ut förlusten i förtid.
  / <3
 • Tänk inte på det bror.
  /du e snygg
 • Det finns en gruppterapi på BUP för sådana här typer av rädslor. Jag gick i en 2015 och då hette kursen CHILLED. Du kan ju se om BUP har den där du bor. Kommer ihåg att typ 9 av 10 slutade vara rädda.
  /Hoppas du får hjälp
 • Ja! Tänker så ofta, det är verkligen superjobbigt. Men istället för att tänka på det så umgås jag med dem, hjälper dem med disken och spenderar min tid med dem tills de inte längre finns, gör det du med.
  /Tjej 13 år
 • Tjena Emil! Jag hade en period i mitt liv när jag va ca 13-15 år (som du). Då jag tänkte mycket på om mina föräldrar skulle gå bort. Jag va rädd att de skulle dö närsomhelst och kände stark ångest i samband med detta. Jag kunde exempelvis ringa min mamma flera gånger på telefonen tills hon kom till jobbet för att försäkra mig om att hon kommit dit och att inget hänt på vägen.

  På nätterna hade jag svårt att somna. Jag kunde gå in i mina föräldrars rum och och kontrollera om dom andas när dom sov. Jag hade en period där jag oroade mig mycket över detta, men sen gick det över. Mina föräldrar lider inte heller av någon dödlig sjukdom, medellivslängden i Sverige är ganska hög också. Lever man ett hälsosamt liv med en bra livsstil klarar man sig bra.

  Alla kan åka ut för olyckor och dö. Men att behöva oroa sig över det är bara slöseri med tid, vilket det var för mig. Så hur är det med föräldrarna? Har de nån sjukdom? Har du berättat för dom din oro? Om du berättar din oro för dom över detta så kommer du må bättre. Det gjorde jag, jag talade ut för mina föräldrar om min oro. Fick samtala ett par gånger innan man kunde släppa stressen.

  Sen så tror jag att vi alla nån gång i våra liv tänkt på om våra föräldrar skulle gå bort. Så du är definitivt inte ensam om detta.
  /Malmö 040
 • Det behöver du absolut inte göra, tänk bara på att du har dem nu. De kommer inte dö förns om lång tid.
  /14pojke
 • Hej Emil. Jag förstår helt hur du tänker, hade samma tankar för flera år sedan. Tänk på att spendera mycket tid med dina föräldrar eller andra du tycker lite extra om. Alla kommer dö någon gång och så är det. Men det gäller att utnyttja tiden man har tillsammans.
  /Elise
 • Ja, jag tänker o känner samma. Jag är 18 nu o har tänkt det här sen ja va 7 år kanske. Är även rädd för tiden. Du vaknar, sen är dagen slut efter några timmar o de är dax att sova. Mitt tips är att ta vara på deras o din tid tillsammans med dem. Föräldrarna har nog känt något liknande❤️
  /Tjej 18 år.❤️

Mer på UMO

ArtikelMå dåligt

Alla mår dåligt ibland. Du kanske har varit med om något jobbigt, oroar dig eller så vet du inte varför du känner som du gör. Det finns flera sätt att må bättre.

Frågor & svarJag oroar mig hela tiden

Det är som att jag söker efter saker att grubbla över. Att jag inte tillåter mig vara glad och lycklig som jag borde vara.

Svara varandraJag är rädd för att mina farföräldrar ska dö

Jag tänker på detta dagligen och vet ej vad jag skall göra den dagen detta blir till verklighet. Har någon haft/har samma problem?

Sorg och kris

Här hittar du innehåll om sorg och kris.

Till toppen av sidan