Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur tränar jag bort nervositeten?

Hej.

Jag har spelat flöjt i 7 år och i början var det inga problem, men för något år sen började jag bli sjukt nervös för att spela inför folk. Jag tycker själv inte jag spelar så bra, och har utvecklats för lite med tanke på hur länge jag har spelat. Mitt problem är att jag i år ska söka in till ett musikgymnasium och då måste spela ett stycke. Jag är jätterädd att jag ska få panik och börja gråta. I rummet kommer finnas en jury, och det känns inte alls bra att deras enda uppgift där är att döma mig. Hur ska jag göra för att träna bort nervositeten? Tack!
/Tjej 16

Svar: 

 • Kan relatera lite till din nervositet av personliga skäl. Du skrev att du inte tycker du är så bra på att spela flöjt o då är mitt tips till dig o öva o öva tills du känner att du kan o blivit bättre. För om du känner att du är bra på de du gör så kanske du inte blir lika nervös o mer självsäker helt enkelt.
  /Hss
 • Öva, öva och åter öva!!!
  /Kille 15, pianist
 • Hej! Jag känner igen mig i det du skriver, spelar själv piano sedan 6 år tillbaka och har mycket problem med nervositet och liknande. Att känna att man inte är bra nog och inte har utvecklats är ganska vanligt, tror jag. Den känslan är väldigt svår att släppa. Trots att jag inte känner dig så kan jag garantera att du har utvecklats även om du kanske själv inte märker av det.

  Eftersom du ska söka till ett musikgymnasium antar jag att ditt intresse är stort, och om intresset är stort så utvecklas man. Har du någon gammal inspelning från något/några år tillbaka när du spelar? Det kan vara bra att lyssna på, för då blir ens utveckling tydlig. Ett annat tips är verkligen träna in stycket du ska spela, nästan så att du inte behöver tänka. Öva inte överdrivet mycket, men så du verkligen känner att du har koll.

  Jag brukar känna mig mycket lugnare när jag har 100% koll på vad jag ska spela. Försök också att tänka att det kommer gå bra. Skulle du missa en ton så är inte det hela världen, så länge du hittar tillbaka. Lycka till!
  /16-årig pianist

 • Vet du vad, jag sjunger och älskar att prata inför folk och det varit det värsta för mig en gång i tiden. Men tillslut blev jag så trött på att aldrig våga, så jag bestämde mig för tro på att allt jag gör på den där scenen kommer bättre än ngn annan. Jag är bäst. Jag sjunger bättre än alla andra elever. Jag pratar tydligare och bättre. Jag började tänka på vad dem gör för fel och lära mig av det för inte göra samma misstag, och det funkar!

  Idag älskar jag att prata och sjunga! och då tyckte jag inte att jag egentligen var bra men jag ignorerade dem känslorna för dem ville bara trycka ner mig och förstöra för mig. och jag lät dem inte göra det och idag har jag lärt mig tro på att jag är bäst för att jag tyckt att varit kul att tycka om mig själv. lycka till jag lovar att det funkar!
  /tjejen med självförtroende, 18 år
Till toppen av sidan