Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur kan jag få tillbaka fokus på skolan?

Jag är en tjej på 13 år. Har precis börjat högstadiet. Jag har alltid fokuserat på skolan och gjort mitt bästa för att få bra resultat som jag alltid fått. Men nu har vi fått se vart vi ligger betygsmässigt. På nästa alla ämnen står det "du når med nöd och neppe till ett E, du måste fokusera mer och jobba mer under lektionen".

Min mamma blir besviken på mig och står och skäller och galer på mig för att jag inte sköter skolan. Men jag förstår inte, det känns som att det bara tar stopp? Jag gråter mig till sömns varje dag och undrar vad mening med livet är egentligen? Jag mår sjukt dåligt och klarar inte av att höra positiva saker om mig själv längre.. Känner mig bara helt misslyckad! Finns det något tips eller så som jag kan använda mig av för att börja ta tag i skolan igen som förr?
/Julia

Svar

  • Att du inser att en förändring krävs är en jättebra start. Börja med att be en vuxen på skolan om hjälp, men skriv först en lista på vad du känner att du behöver för att fokusera. Den kan vara bara för dig själv att tänka på, eller för att visa den vuxna. Har du tänkt på varför du har svårigheter med skolan? Om det endast handlar om att du inte kan hitta motivation så är det ganska lätt. jag tycker du borde lägga upp en plan för läxor och studier, det har hjälpt mig. Och ge dig själv belöningar efter det har gått bra, och var inte rädd att be om hjälp. T ex om du lyckats fokusera på en lektion och fått grejer gjort kan du göra något som du tycker om. Jag brukar belöna mig själv med att läsa eller kolla på en film. Skolan är ju till för att du ska lära dig, och lärare ska hjälpa dig med det. Så jag tror det kommer gå fint för dig. Ha det bra!
    /tjej, 15
  • Asså ditt största problem så som jag ser det, är din mamma och inte dina betyg. Ta hjälp av någon annan vuxen att hantera henna för din mamma har inte koll. Betygshets till graden av självmordstankar ska du inte behöva genomlida. Betygen i högstadiet är inte hela världen. Separera ditt värde som människa från dina resultat eftersom det inte är skolan som definerar dig. Fråga lärare vad du behöver göra för att bättra dig, läs igenom kunskapskraven och om du inte förstår gå egenom dem med en lärare. Det är viktigt att förstå vad du ska göra för att nå högt och inte bara att slita. Du behöver inte höja dig självständigt utan sök hjälp av människorna omkring dig. Du behöver inte höga betyg för att lyckas i livet. (Jag pratar inte om att lyckas med livet som i att bli miljonär)
    /Introverta.me
  • Betyg är inte så viktiga i högstadiet som många kanske tror. Du skriver att du nyss börjat högstadiet. Det viktiga att komma ihåg är att du söker Gymnasium med 9:ans betyg. Alltså så kommer 7:ans betyg att knappt spela någon roll i slutänden. Jag brukar försöka tänka positivt alltid. Till exempel om jag skriver E, så försöker jag tänka att ett E är bra eftersom det är godkänt. För mig är alla betyg från E och uppåt superbra, eftersom det är godkänt. Jag hoppas och ber för att du ska må bättre gällande skolan och att du inser att det finns mycket mycket i livet än betygen!
    /Göteborgskillen

Mer på UMO

Artikel

Film: Fem tips för att trivas i skolan

Du går i skolan en stor del av livet. Det är viktigt att förändra situationen om du inte har det bra. Ingen ska behöva må dåligt i skolan. Du kan kontakta elevhälsan, skolkuratorn eller någon annan vuxen på skolan för att få stöd och hjälp om du behöver det. De kan hjälpa dig vidare om det behövs.

Att ta hjälp

Innehåll om att ta hjälp.

Till toppen av sidan