Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur hittar jag meningen med livet?

Känns som att livet är meningslöst. Asså jag går till skolan varenda dag, och kämpar hårt för att komma in på bra gymnasium, och få bra jobb. Men om 100 år så kommer ingen komma ihåg mig och vad jag gjorde. Allting känns bara meningslöst. Vad kan man göra för att hitta meningen med livet?

/Pojke 13 år

Svar: 

 • Hej! Jag tycker att du ska försöka tänka att det finns en mening med allt. Du är fantastisk och det finns en mening med att du finns även om det inte alltid känns så. Om du tror att det skulle hjälpa kanske du kan försöka prata med någon. Till exempel någon på en ungdomsmottagning. Lycka till och hoppas du mår bättre snart!
  /Tjej, 13 år
 • Meningen med livet är en fråga som alltid kommer ställas men alla har olika svar. Ibland kan livet kännas meningslöst men du kommer till slut hitta flera faktorer som får dig att känna att livet är gött och roligt!!!
  /Alice
 • Hitta en hobby eller något du är interesserad i. Gör något som gör DIG glad, till exempel om du är interesserad i att vara en doktor för att du vill ha mycket pengar, så kommer det inte nöja sig när du blir gammal. Men om du gör något som gör dig glad så kommer allt kännas meningsfull. 
  /LeoValdezBadBoySupreme
 • Behöver det finnas någon sorts storslagen mening med livet? Spelar det egentligen någon roll om ingen kommer ihåg vad vi gjort om hundra år? Min "filosofi" är att den enda "fasta" meningen är den biologiska, att föröka sig, all annan mening får vi bestämma själv. Precis som folk säger att man inte ska bry sig om vad folk tycker så tycker jag inte man ska bry sig vad folk tycker om hundra år. Lev som du vill, gör sånt som gör dig glad och hjälp andra om du kan, eller bestäm någon annan mening, något annat mål.
  /20
 • Jag känner exskt som du. Jag är så fruktansvärt trött på hur varje vecka är samma sak, och hur mycket tid som bara går utan att man kan göra något åt det. Ibland blir jag bara så fruktansvärt frustrerad på att inte ha kontroll!!

  Det som gör mitt liv "värt det" tycker jag är de små ögonblicken. Träffa vänner, samtal, musik, konst. Ja... Allt som gör en glad. Jag känner konstant att jag inte har kontrollen att göra vad jag vill. Jag måste gå i skolan, måste få jobb, måste ha en karriär när jag är äldre men jag vill ju bara leva! Försök ändå tänk att du är den enda som kan förändra ditt sätt. Du kan se till att ditt liv är värt det. Vet att det låter cheesy, men du har makten!
  /Tjej 16
 • Meningen med livet är själva resan, inte slutmålet, meningen med livet är att göra det man vill när man vill det, att stå upp för sig själv men ändå vara snäll, att göra andra glad och ändå själv vara glad. För det handlar inte om hur du lever ditt liv bara du lever det, för igen det handlar inte om slutdestination, det handlar inte om vem som kommer ihåg dig efter du dött, utan att du är lycklig nu, att resan inte är nån dålig resa, att den är kantad med saker du gillar. Livets mening är att ha roligt när man kan, nåt sånt
  /Grabb
 • Hej! Jag skulle tipsa dig om att kanske besöka en kyrka eller prata med en pastor/präst. För oavsett hur du känner dig sår du aldrig ensam. Jesus är med dig!! Stor kram😘😘
  /Kram på dig
 • Hej Pojke 13 år! Jag skulle säga att hur klyschigt det än låter så är meningen med livet att leva gott. Var med människor som får dig att må bra, gör saker du tycker om och ta hand om kroppen och knoppen. Man kan känna mycket press kring att "åstadkomma" något, att man måste göra något riktigt stort som kommer att skrivas om i historieböcker framöver. Men stordåd är olika för alla. Det behöver inte vara något specifikt. Att till exempel vara snäll mot alla man möter, få barn eller lära sig något nytt kan vara en typ av bragd i livet. I slutändan är det ditt liv och ingen annans du lever, så du bestämmer vad du vill göra med det! Vi kommer alla att dö en dag, och innan dess kommer du se tillbaka på alla dina fina minnen och vad som gjort dig lycklig. Att du inte blivit världsledare eller basketproffs kommer inte vara det viktigaste. Jag förstår att det känns tungt, vi har alla såna här tankar. Men våga tro på att följa ditt hjärta och göra, plugga och jobba med vad som gör dig glad är ett stordåd för sig. Många kramar och lycka till med allt!
  /tjej 19
 • Gå med i en religion eller bara ha det roligt och inte bry dig om vad meningen med livet är.
  /Pitersen
 • Hej! Jag kände också sådär men jag lärde mig att hantera det. Jag försökte tänka positivt. Jag vet hur svårt det kan vara att tänka positivt i denna situation men försök. Jag fick själv gå hos en psykolog. Du måste ta tag i dina problem, jag vill inte att du ska få samma problem som jag fick. Du kan gå hos en psykolog, tänka positivt! Det löser om du gör det!!
  /Anonym 14 årig tjej

Mer på UMO

Att prata med någon

Här hittar du innehåll om att prata med någon.

ArtikelUMO frågade: Vad gör du om du vill må bättre?

UMO ställde frågan "Vad gör du om du vill må bättre?". Här är några av svaren och tipsen som kom in.

Till toppen av sidan