Hur hanterar man sorgen när någon dött?

Hur hanterar man sorgen när någon dött?

/Anonym

Svar:

 • Det finns många olika sätt. När min pappa dog försökte jag leva på som vanligt och inte sitta i min ensamhet och sörja. Jag tänkte aldrig "Åh tänk om pappa hade varit med nu", utan jag tänkte på alla fina stunder vi hade haft tillsammans istället. Det har gått ungefär ett och ett halvt år, och jag mår så bra. Det klart att det är synd att han inte finns kvar längre, men jag har accepterat det. Det var hur jag hanterade min sorg och hoppas att det kunde vara till hjälp.
  /13-åring

 • Hej, 
  Jag tror att man måste försöka vara snäll mot sig själv och ge sig själv tid att sörja. Med tiden kommer det kännas mindre jobbigt. Kanske vill du också tala med någon om din sorg. Kanske med någon du känner som kände den bortgångne och går igenom samma sak som du, eller med en annan kompis/förälder/vuxen. Om du tycker att det känns svårt att hantera sorgen på egen hand, kanske du vill prata med en kurator på en ungdomsmottagning eller i skolan. De är proffs på att hjälpa unga med sånt här. 
  /Anonym

 • Det är väldigt svårt i början, men sedan får man tänka på att döden tillhör livet. Man föds och man dör det är är en del av livet.
  /Anonym

 • När min mormor eller hon var mer som en extra mamma dog va jag ledsen hela tiden men efter ett tag kommer man ihåg minnen och jag såg det mer positivt att jag fick dom åren med henne som jag ändå fick. Men vissa dagar är jobbiga men det får man leva med.
  /Anonym

 • Det bästa är att: prata med nära och kära! Min morfar är död för nåt år sen (fick aldrig träffa honom ,eftersom han va alkolist). Och min mormor dog i våras. Men personen finns fortfarande i ditt hjärta. ❤️
  /Anonym
Till toppen av sidan