Panik - lämna sidan!

Hur berättar jag om min psykiska ohälsa?

Hej! Jag är en 18-årig tjej som är tillsammans med en kille sedan några månader tillbaka. Då han är min första kille är jag osäker på en del saker. Han är alltid så snäll mot mig och lyssnar så fort något inte känns bra för min del, både vid sex och andra situationer.

Jag lider av ganska kraftig psykisk ohälsa och har gjort det under många år. Han vet delar av det och jag har sagt till honom att jag ska berätta allt för honom men jag vill göra det face to tace. Men hur gör man det på bästa sätt?

Jag är typ nervös för vad han kommer tycka om mig och hur han kommer reagera. Jag hoppas självklart att han tar det bra och försöker förstå allt. Men en del saker är väldigt invecklat och komplicerat. Är det någon som har något/några bra tips på hur man berättar om psykisk ohälsa för någon man verkligen gillar? Tack på förhand.
/18-tjej

Svar:

  • Det kan vara jättesvårt. Lider själv av pysisk ohälsa och har gjort det sen länge..men eftersom han verkar förstå dig så våga prata. Jag vet själv att det kan vara JÄTTEsvårt, men om han inte behandlar dig bra efter det är han inte värd dina tårar eller din tid!! hoppas jag kan hjälpa till lite, tror int det, men jag stöttar dig!
    /13 årig tjej
  • Hej! Jag känner igen mig. Jag har haft Psykisk Ohälsa i några år, men kom över den. Om du känner att han är värd att få veta, så är det bara att säga det. Du kan börja med att säga att du inte alltid mår så bra, och sen går det bra! Om han är rätt för dig kommer han att stötta och förstå dig. Lycka till!
    /FannyBunny

Mer på UMO

ArtikelUMO frågar: Vad gör du om en kompis mår dåligt?

Vad gör du om en kompis eller någon annan i din närhet känner sig nere? Svara själv och läs andras svar.

UMO-poddenReportage: "Jag pratar om ångesten med en psykolog"

28. "Om jag inte hade gått och pratat med någon hade jag blivit deprimerad. Jag hade nog inte ens tagit mig upp ur sängen."

Att må dåligt

Alla mår dåligt ibland. Det kan vara för att det har hänt något jobbigt eller för att du undrar hur något ska bli. Det finns saker du kan göra själv för att må bättre. Du kan också få hjälp att må bättre.

Till toppen av sidan