Panik - lämna sidan!

Fler studenter som känner förtvivlan p.g.a. corona?

Jag går i trean på gymnasiet, och ska ta studenten snart. Men med pandemin som är här just nu så påverkar det vår skolgång och speciellt vår student, och det gör mig väldigt ledsen. Min klass ska ha studentskiva om två veckor och jag har ingen aning hur det kommer bli, för ingen vill gå, inte ens jag. Det tar sjukt mycket stress då ingen säger någonting, och jag tillhör riskgruppen vilket gör mig ännu mer orolig.

Jag lever i Stockholm där smittan är väldigt stor, vilket gör att jag ännu mer inte fattar varför myndigheterna inte har varit tydliga för oss studenter. Och sen har vi mösspåtagningen på skolan, den har man sett fram emot som tusan på skolan, men det kommer troligtvis inte ske. Det gör ont i hjärtat, att inte kunna fira med hela skolan, och sen den på Josefinas, ohh, den har man sett dra emot från förra året.

Ingen av evenemangens direktörer har sagt nåt förtydligande heller, vilket suger just nu. Det som mest gör ont är studenten, där vi springer ut mot alla våra vänner och familj i vita klänningar och vita mössor med lite för mycket champagne i kroppen, den roligaste dagen i vårt liv, den kanske inte får hållas då vi är så många treor, den svider så mycket. Man har lagt så himla mycket pengar på det här, det brister i mitt hjärta att jag inte får ta del av dessa två mest roligaste månaderna i mitt liv hittills.

Är det fler studenter som känner förtvivlan över att ingen vet någonting med hur det ser ut för oss treor?

/Emma, 19

Svar

 • Jag är från Göteborg där det ser ut som att allt studentfirande blir inställt, då även varianter av firandet också. Jag är helt förkrossad och gråter varje dag. Det känns inte som någon förstår en, förutom andra 01or då. Det handlar ju inte heller bara om studenten, även om jag sett fram emot den dagen i såå många år nu. Även sommarjobb är svårt att få, högskoleprovet blev inställt, inga uppkörningar för körkort får bokas atm och inte heller får man resa i världen. Jag vet inte hur jag ska hantera situationen och flera av mina vänner har helt tappat framtidstron och ligger hemma och gråter.
  /Josephine
 • Jag förstår helt hur du känner, jag ska oxå ta studenten nu i år och är superförrvirrad, jag har ingen aning om jag kommer få mitt utspring och min skiva och det är jättefrustrerande att inte veta om vad som händer. Speciellt eftersom mycket redan är köpt och betalt och när man inte får ordentliga riktlinjer kring vad som kommer hända så blir det väldigt jobbigt.

  Jag tyckte redan innan allt det här att studenten var jobbig och förvirrande men jag såg ändå fram emot den men med allt det här har allt blivigt så mycket värre
  /M.19 år
 • Är också galet ledsen över det här. Förstår ju varför det inte går att göra som vanligt, men är irriterad över att vi ens har hamnat i den här situationen. Det verkligen suger och det stör mig ännu mer när folk säger att vi inte missar något. Har sett fram emot det här så länge och lagt ner en massa pengar och allting.
  /Signe
 • Hej, känner exakt samma. Men jag har försökt acceptera att det inte kommer bli exakt som jag alltid velat och som alla andra årskullar fått. Men försök att få upp hoppet för det går att lösa och försöka hitta alternativa firanden man kan genomföra.

  Gå med i fbgrupper som handar om det här samt kolla in instakonton. Där finns det flera lösningar på vad man kan göra för lösningar till studentfirandet och även vad ni kan skriva till er rektor. Jag uppmanar er att maila er rektor och boka ett videomöte och ta upp förslagen, om personen har empati borde det gå att fixa något.

  Jag ska tex tillsammans med mina kompisar ha möte med våran rektor i övermorrn. Det kommer såklart inte bli som vi hade tänkt från början med studentfirandet men vi får göra det bästa av situationen och hoppas att corona har lugnat sig tills juni och att det går att ha så traditionelt som möjligt. Annars kan ni arrangera egna mösspåtagningar och utspring med endast er klass.
  /Johanna, 19
 • Jag hoppas de inte skjuter fram utan att man ställer in det helt och hållet. 
  /Glad kille
 • Japp, går också i trean och tycker att det är väldigt tråkigt. Men jag har full förståelse till varför det ställs in pga situationen just nu. Vår skola har inte sagt någonting om hur studentfirandet blir dock, men jag har inga höga förväntningar
  / E
 • Håller helt med dig! Det känns så overkligt att redan blivit ”utslängd” i vuxenlivet och att vår gymnasietid antagligen är slut. Det blev verkligen inget bra slut del tisdagen när regeringen helt plötsligt bestämde sig för detta. Man var inte beredd eller inställd på det alls. Jag hade längtat efter studenten jättelänge och det var det enda jag hade att se fram mot :(
  /Wera, 18
 • Japp, går också i trean och tycker att det är väldigt tråkigt. Men jag har full förståelse till varför det ställs in pga situationen just nu. Vår skola har inte sagt någonting om hur studentfirandet blir dock, men jag har inga höga förväntningar
  /E
 • Allt känns väldigt tråkigt just nu. Skolan går bra på distans men man saknar alla vänner och lärarna. Nu när man börjar räkna ner till studenten på riktigt så är det extra jobbigt att inte få ha en sista rolig tid i skolan. Studenten känns även hopplös. Jag vill fira men samtidigt har jag ingen aning om hur det kommer bli. Ska man köpa studentkläder eller borde man planera en ensam student. Det är stressigt att ha en oviss framtid. Att dessutom inte kunna träffa ens kompisar gör det bara ännu värre. Jag tror det är fler än jag som får sin energi av sina kompisar. Men jag pluggar och bor i 2 olika län vilket gör det mycket svårt.
  /Hopplöst
 • Äsch min skola firar studenten i Augusti istället
  /Dompa
 • Det är svårt att beskriva den känslan som finns inom mig på grund av att studenten är inställd, jag vill vara arg och be Kina bara dra åt helvete. Men det funkar inte, ingenting funkar. Det är hopplöst, dagen jag väntat hela mitt liv för att få genomleva är som bortblåst ur min framtidsutsikt. 
  /Pallar inte längre
 • Känner också stress :/ hoppas vi får ta studenten på något sätt, kanske senare i år.
  /Thea
 • Förstår dig! Jag är mamma till student och känner förtvivlan om det inte blir något för min son. Hur man ska planera och handla osv 😥 kram på er alla studenter!
  /Kattis
 • Jag känner exakt samma förtvivlan!!! Vi har sett fram emot detta hela vårt liv. Om det inte går och genomföra så hoppas jag att det blir uppskjutet åtminstone.
  /S
 • Jag är mycket förvirrad faktiskt! jag vet inte om jag ska köpa studentklänning och allt annat som behövs eller inte. Det är inte lönt att slösa pengar och planera firandet om det inte kommer bli någon fest. Samtidigt är jag oroligt att det kanske blir någon fest och jag har inte hunnit köpa klänningen då kommer det bli katastrof för mig. Problemet är att man behöver tid för att köpa fin klänning och om jag inte gör det nu kommer jag inte hinna göra det senare.
  /D
 • Jag är helt med dig Emma! Jag går också i trean och har under alla mina skolår längtat efter studenten, balen och studentveckan och nu när det är så nära så känns det som allt har skitit sig. Vi har inte blivit uppdaterade om hur det kommer bli förutom att alla klassresor bli inställda, vi skulle åka till Aten och jag var supertaggad :(( Men vad ska vi göra? Ha utspringet på livestream? Jag är så ledsen att allt jag sett fram emot under så lång tid inte blir som det ska.
  /Elin
 • Ja jag är orolig över allt men jag tycker att ni ska ställa in studentskivan om alla är i riskgruppen, riskera inte att bli smittade, bara tips. 
  /Magda
 • Instämmer! Att studenten förmodligen inte blir av som tänkt, kombinerat med att vara tvungen att vara hemma utan social kontakt, en osäkerhet inför framtiden och vemodighet för att gymnasietiden är över har varit jobbigt... En sak är ju dock säker, det kommer bli ett studentfirande, men lite senare bara! Den tanken hjälper mig.
  /Karl, 19
 • Jag håller helt med Emma.. Går i trean och har oxå ångest över studenten...
  /Emil
 • Hej. Jag går också i trean och börjar känna en grov stress men också nedstämdhet angående studentfirandet, du är inte ensam. Att inte få information och att inte få veta hur saker kommer gå till är frustrerande och stressande, man går runt och oroar sig och tänker på allt man sett fram emot sedan barnsben. Men man måste försöka se något ljust i det mörka, som någon annan skrev så kommer förhoppningsvis studentfirandet kunna ske vid ett senare tillfälle OM det nu visar sig att det blir uppskjutet. We’re all in this together...
  /Tjej som sörjer med dig </3
 • Samma här 😓 känns så tråkigt att vi inte få ta studenten efter 13 år i skolan!!
  /Zeina
 • Jag själv går i ettan och har inte alls det problemet, men jag kan verkligen förstå!! Det suger verkligen att inte kunna ta studenten och göra alla traditioner som man längtat till. Jag vet. Man går ju också gymnasiet för att få sin lilla belöning på slutet.. alltså studenten. Ett tips är att samla namn insamling på skolan och starta någon slags protest där ni gör allt för att studenten ska ske. Lycka till hörru!! Håller tummarna verkligen <3
  /L
 • Man vill ju inte att studentfirandet ställs in...
  /T B
 • Jajamän, samma här, också trea. Jag tänkte köpa ut min gamla skoldator som hängt med sedan ettan, den är egentligen inte värd priset det troligtvis blir men kunde ändå vara kul att ha kvar som trofé. Jag tog mig igenom allt, trots allt! Skulle inte bli glad om det nu blev tvunget att ställa in datorköpet enbart för den här pandemins skull.
  /Anonym
 • Förhoppningsvis kan det mesta av det arrangeras i efterhand. Alltså att ni får utspringet och allt det där, men någon vecka eller månad efter.
  /M
 • Jag är ledsen över att jag precis som dom flesta lagt mycket tid och pengar på en mössa men nu kommer den inte bli använd över huvudtaget. Inga härliga studenthistorier.. ingenting.
  /J.
 • Jag känner samma förtvivlan. Allting känns så himla hopplöst. Samtidigt som jag måste hålla motivationen uppe - det gäller ju att köra på nu som tusan här i slutet . Samtidigt som oron över corona och människors hälsa ständigt sätter prägel på min vardag oroar jag mig för hur min framtid kommer att se ut. Inget studentfirande, inget jobb (och jag kan inte heller resa istället för att jobba) ... Jag ville åka på språkresa men det går ju inte ... Jag har även sökt in på universitetet men med mina betyg och de ökade kraven i och med att fler sökt in så kommer jag inte komma in på utbildningen. Vad kommer hända? INGET jobb. INGET universitet. INGEN student. Vad ska jag göra? Men förlåt att jag tog över med mina känslor, jag ville också uttrycka min förtvivlan. Vet inte heller vad jag ska ta mig till. Samtidigt så verkar inte våra politiker förstå det här med att ungdomar mår sämre nu, det speglas i betygen och jobben kommer inte att finnas. Vad ska vi ta oss till?!!!!!!
  /Mattis, 19
 • Hej! Jag undrar om man ändå ska beställa en studentskylt med bild när man är liten eller vad gör man?
  /M
Till toppen av sidan