Panik - lämna sidan!

Vilken kondom ska jag välja?

Kondomer finns i många olika storlekar, former och smaker. Testa dig fram för att hitta en sort som du gillar.

Film: Olika sorters kondomer

Det kan vara svårt att veta vilken sorts kondom man vill använda. I den här filmen får du se skillnaden mellan några olika kondomer.

De kondomer som du hittar på ungdomsmottagningar, apotek och i mataffärer är ofta ganska lika i storlek och form. På nätet och i sexbutiker finns det fler sorter att välja bland.

Kondomer finns i olika storlekar

De flesta kondomer är 5-7 centimeter breda och 18-20 centimeter långa. Bredden är viktigare än längden för hur bra en kondom passar. Det gör inget om kondomen är längre eller kortare än penisen eller dildon. 

En kondom ska vara lätt att rulla på, men inte sitta så löst så att den kan åka av.

Lägg gärna lite tid på att hitta rätt storlek för den som ska ha kondomen på sig. En kondom som sitter för tajt eller för löst kan göra det mindre skönt. Testa dig fram till vad som passar och känns skönt.

Kondomer finns i olika material

De flesta kondomer är gjorda av en sorts gummi som heter latex. Det finns också latexfria kondomer, som du kan använda till exempel om du är allergisk.

Latexfria kondomer kan vara gjorda av olika material. De är ofta tunnare. En del tycker att den sortens kondomer inte känns lika mycket och leder kroppsvärme bättre än vad latexkondomer gör.

Kondomer är ofta behandlade med glidmedel för att de ska vara sköna att använda och inte skava.

Rak eller profilerad kondom

En rak kondom. Fotografi.
Rak kondom
Profilerad kondom

En rak kondom är lika bred längs med hela kondomen. Det kan göra den lättare att rulla på, särskilt om du har en penis med stort ollon. 

En profilerad kondom betyder att den är smalare under ollonet. Det är för att ge ett tryck under ollonet. Det kan kännas skönare. Det kan också göra att kondomen sitter på bättre om du har ett litet eller smalt ollon.

Knottrig eller räfflad kondom

Knottrig kondom
En kondom med räfflor. Fotografi.
Räfflad kondom

En knottrig kondom har många små knottror. Knottrorna kan sitta på utsidan, insidan eller både och. 

En räfflad kondom har räfflor som kan sitta på utsidan, insidan eller både och.

En del tycker att knottror och räfflor gör det extra skönt. Andra tycker att det kan skava och att det blir mindre skönt.

Smaker och färger

Kondomer i olika färger. Fotografi.
Du kan hitta många olika smaker i butiker på nätet.

Kondomer kan finns i olika färger. Vissa har också glidmedel med olika smaker, till exempel choklad, äpple, jordgubb, banan och kokos. Du kan hitta många olika smaker i butiker på nätet.

Till toppen av sidan