Vanliga frågor om graviditetsskydd

Här svarar barnmorskan Jennie Källqvist på vanliga frågor om skydd mot graviditet.

När är det dags att börja tänka på att skydda sig mot graviditet?

- När du börjar ha samlag eller gärna innan. Du behöver inte ha ett fast förhållande för att skaffa graviditetsskydd.

Varför ska jag skydda mig mot graviditet?

- Om du använder ett säkert skydd kan du själv styra när du vill ha barn. Idag finns många bra skydd att välja mellan. Möjligheten att bli med barn senare i livet, när du vill det, minskar inte av att du använder någon preventivmetod som till exempel p-piller.

Vad kan jag som kille göra för att en tjej inte ska blir gravid?

- Det bästa du kan göra är att använda kondom. Det är den metod som finns för killar. Men det är å andra sidan en väldigt bra metod eftersom den skyddar både mot graviditet och mot könssjukdomar.

Ansvaret för att tjejen inte blir med barn är bådas. Därför måste ni våga prata om det innan ni har samlag. Om tjejen blir gravid är det däremot hon som i slutändan bestämmer om hon vill behålla barnet eller göra abort. Det betyder att du som kille kan bli pappa även om du inte vill.

Vad ska jag tänka på när jag väljer skydd mot graviditet?

- Framför allt handlar det om att hitta ett skydd eller en metod som du trivs med. Det ska passa hur du är som person och hur du lever. Om du till exempel är väldigt glömsk och har svårt att komma ihåg att ta en tablett varje dag kanske p-piller inte är den bästa metoden. Har du en tillfällig sexuell relation är det viktigt att använda kondom för att få skydd mot könssjukdomar även om du äter till exempel p-piller. På en ungdomsmottagning kan du få hjälp att hitta det skydd som passar bäst för just dig.

Finns det något skydd mot graviditet som du inte kan rekommendera?

- Avbrutet samlag är en väldigt osäker metod och risken att bli med barn är stor. Dessutom skyddar den inte mot könssjukdomar.

Måste jag göra en gynundersökning innan jag får till exempel p-piller?

- Nej, det måste du inte. Man brukar bli erbjuden det och det kan vara ett bra tillfälle att göra det och se hur det går till men det är helt frivilligt.

Vad gör jag om jag inte trivs med det skydd som jag har valt?

- Det finns alltid möjlighet att byta skydd. Det kan finnas flera anledningar till att du kan vilja byta. Det kan till exempel bero på att du får biverkningar av den metod som du använder. På ungdomsmottagningen kan personalen hjälpa till att hitta ett graviditetsskydd som funkar för just dig.

Är p-piller farligt?

- P-piller är ett av de allra vanligaste preventivmedlen och väldigt få av alla som äter p-piller får några allvarliga biverkningar av det. Därför är det ingenting du behöver oroa dig för. Barnmorskan eller läkaren tar reda på om du av någon anledning inte bör äta p-piller. Till exempel för att du har ökad risk för blodpropp. Då kan du får något annat preventivmedel istället.

Förutom att du inte blir gravid kan p-piller ha andra fördelar. De brukar hjälpa om du har mycket problem med mensen, som till exempel mensvärk eller att du blöder mycket eller oregelbundet.

Går man upp i vikt av p-piller?

- Vissa p-piller kan göra att du får ökad aptit men äter du bra och motionerar är det ovanligt att gå upp i vikt.

Till toppen av sidan