Graviditetsskydd med hormoner

Många graviditetsskydd innehåller hormoner. Hormonerna påverkar kroppen så att du inte kan bli gravid. Hormonerna i de graviditetsskydden liknar två hormoner som finns naturligt i kroppen, progesteron och östrogen.

Vad är hormoner?

Hormoner är ämnen som produceras i kroppen och de påverkar kroppen på många olika sätt. Till exempel styr de sömnen, blodtrycket, humöret och hur mycket vatten du har i kroppen. Det finns två konstgjorda ämnen som liknar kroppens egna hormoner och som används i graviditetsskydd. Det ena heter gestagen och det andra heter östrogen, precis som kroppens egna hormon.

Vad är gestagen?

Gestagen liknar kroppens eget gulkroppshormon progesteron. Klicka på bilderna för att se ett bildspel som visar hur gestagen funkar.

Ibland får du ingen mens

När du använder skydd som bara innehåller gestagen kan mensen ibland utebli helt. Det beror på att det inte byggs upp någon blodfylld slemhinna inne i livmodern. Det finns då alltså inget blod som behöver komma ut när du har mens.

Gestagen kan också göra att du inte får någon ägglossning. Det beror på hur hög dosen är i det skydd du använder. Ju högre dos, desto troligare att ägglossningen uteblir.

Skydd mot graviditet som bara innehåller gestagen är minipiller, p-spruta, p-stav och hormonspiral. P-spruta och p-stav är exempel på skydd som gör att det inte blir någon ägglossning.

Vad är östrogen?

Östrogen är ett hormon som bildas i äggstockarna. Östrogen används ihop med gestagen i p-piller, p-ring och p-plåster. Östrogenet förstärker effekten av gestagenet och hjälper till att förhindra ägglossning. Det gör också att det går att styra mensen.

Vad är ägglossning?

Bildspelet beskriver hur ägglossning går till och hur östrogen och gestagen förhindrar den.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan