Sex på resan

Det kan hända att du tar andra risker när det gäller sex när du är på resa än vad du gör hemma. Men egentligen är det samma saker som gäller, till exempel att det är bra att ha säkrare sex.

En hand som håller i ett pass och en kondomförpackning. Illustration.

När du reser kan det hända att du ändrar dina vanor från dem du har hemma. När det gäller sex kan det innebära att du tar andra risker än vad du gör annars. Till exempel att du inte är lika noga med att skydda dig mot könssjukdomar eller oönskad graviditet.

Kanske dricker du mer alkohol när du är bortrest. Kanske prövar du också andra droger eller tar mer än du brukar. Det kan leda till att du hamnar i sexuella situationer som du har mindre kontroll över.

Risker för könssjukdomar utomlands?

Att ha sex på ett säkrare sätt minskar risken för könssjukdomar. Det finns alltid en risk att du får eller ger någon en könssjukdom om du har oskyddat sex, oavsett vilket land du är i. Använder du ett skydd som kondom eller femidom blir risken mycket mindre. Skydden minskar också risken för att du ska bli gravid eller göra någon annan gravid.

Det finns könssjukdomar som är vanligare i andra länder än i Sverige, men risken för att få en könssjukdom beror framför allt på om du skyddar dig eller inte när du har sex.

Olika lagar i olika länder

Lagar ser olika ut i olika länder och det kan också vara olika inom länder. Är du i ett annat land måste du följa det landets lagstiftning. Om du bryter mot den kan du åtalas och dömas, även om du inte är medborgare i landet.

Exempel på sådant som kan vara olagligt är att göra abort eller använda skydd mot graviditet. Det kan vara bra att förbereda sig inför resan genom att ta reda vad som gäller i det land som du ska åka till.

Tips inför resan

• Ta med skydd mot könssjukdomar och graviditet
På en del ställen kan det vara svårt att få tag på kondomer eller andra skydd. Särskilt om du befinner dig långt ifrån någon större stad. Därför kan det vara bra att ta med dig kondomer eller annat skydd som du behöver för att göra sexet på resan säkrare.

• Ta reda på vad som gäller för abort
I många länder är det förbjudet med abort, eller bara tillåtet när en kvinna har blivit våldtagen eller hennes liv är i fara vid en förlossning. I vissa reseförsäkringar täcks omkostnader för abort eller hemresa för att göra abort, men det kan vara bra att kolla vad som gäller.

• Ungdomsmottagningar finns inte överallt
I vissa länder finns det mottagningar som liknar svenska ungdomsmottagningar. Men det är inget du kan räkna med när du åker utomlands. Du kan därför förbereda dig på att du får gå till någon annan vårdmottagning om du vill testa dig för könssjukdomar eller något annat som har med underlivet eller sex att göra.

• Följ upp om du fått behandling för en könssjukdom utomlands
Även om du har testat dig och fått behandling för en könssjukdom utomlands, kan du gå till exempelvis en hud- och könsmottagning när du kommer tillbaka till Sverige. Det kan vara bra för att se att infektionen läkt ut eller för att följa upp behandlingen.

• Tänk efter innan du har sex på en offentlig plats
På de flesta offentliga platser runtom i världen är det förbjudet att ha sex och stranden är inget undantag. Du kan dömas till böter eller andra straff om du blir upptäckt när du har sex på stranden.

Till toppen av sidan