Intervju: att köpa eller sälja sex

Patrik Cederlöf har jobbat med frågor om sexköp och människohandel i många år. Patrik började på socialtjänsten och har sen jobbat inom ungdomsjouren, polisen och på länsstyrelsen. I jobbet har han träffat många som säljer sex, både unga och vuxna.

Patrik Cederlöf. Foto.

UMO bad Patrik berätta om saker som många tänker om att köpa eller sälja sex men som kanske inte stämmer.

Aldrig okej att köpa sex

Sex är ingen rättighet. Om man ger någon saker eller gör tjänster för att få sex, gör man något fel. Sex ska varje person ha för att de vill och väljer det själva. Att betala för sex är fel, det är risigt tycker jag. Man ska veta att det inte är något frivilligt att sälja sex. Min erfarenhet är att de som säljer sex inte har haft det så väldigt bra.

Betalning för sex behöver inte vara pengar, utan det kan vara saker, kläder, mat eller någonstans att bo. När det inte är pengar inblandat utan blir en sorts byte av tjänster, kanske inte alla tänker att det är sexköp. Det kan vara svårt att själv förstå att man faktiskt betalar någon för sex. 

Vilka köper sex?

Många tror att det bara är medelålders eller äldre män som går till bordeller eller träffar tjejer som säljer sex på gatan. Men det stämmer inte. Personer i olika åldrar och med olika erfarenheter, olika mycket pengar och olika status betalar för sex.  

Är det okej att betala för sex utomlands?

Nej, det är aldrig okej att betala någon för sex. Även om man är någonstans där det är tillåtet eller där många gör det. Kanske tänker man att det inte gör någon skillnad om man själv gör det, att det ändå finns många andra köpare. Men man gör fel om man betalar för en annan människas kropp. 

Men varför gör många det?

Problemet är att det är svårt att sätta sig in i hur människor har det. Och att det verkar vara lätt att bestämma sig för att tro att saker och ting är frivilligt. På en del ställen är det dessutom som ett skådespel och verkar inte alls handla om affärer. Man kan bli uppraggad av den man sen betalar för sex.

Kan man se om någon är utsatt för människohandel? 

Nej, man kan inte se om någon är utsatt för människohandel. Det kan vara tjejer och killar som ser ut som vem som helst, som pratar svenska eller engelska, har snygga kläder och ser lyckliga ut. Det ser alltså ofta frivilligt ut. Människohandlare vet hur köparna vill att det ska se ut, och är duktiga på att få det att se ut så.

Den som är utsatt för människohandel kan vara kontrollerad på olika sätt, till exempel genom hot som handlar om familjemedlemmar, eller att man har skulder att betala av. På så sätt tvingas de bete sig precis som människohandlarna vill. Det behöver alltså inte vara en person som är inlåst eller utsatt för våld, som många tror.

Kan människorhandel vara frivilligt?

De som utsätts kan veta vad det handlar om men göra det ändå, för att det faktiskt inte finns så många alternativ. Man låter någon annan ordna en resa för att sälja sex i ett annat land, för att det kanske är enda sättet för familjen att överleva. Men det betyder inte att det är frivilligt. Samtycke spelar förresten ingen roll, även om en person går med på att utnyttjas kan det räknas som människohandel och alltså vara brottsligt.

Man ska veta att människohandlare ofta är personer som också sysslar med andra brott, som narkotikahandel, våldsbrott, ekonomisk brottslighet och vapenhandel. Om man betalar för sex finns alltså en risk att man bidrar till organiserad brottslighet.

Kan man trivas med att sälja sex?

Jag har haft längre kontakter med många som sålt sex. Ingen av dem har sagt att det varit bra för dem. De har mått dåligt efteråt, och för många har det påverkat senare nära relationer.

Jag tror säkert att det kan kännas okej och finnas fördelar i början. Det kan vara en skön känsla att till exempel få sällskap, bli uppskattad för något eller bli uppvaktad. Kanske har man haft svårt att träffa partners eller inte haft så många vänner. Men efter ett tag brukar man inte själv kunna sätta gränser eller bestämma över situationer, eller börja må dåligt av andra anledningar. Den eller de man träffar brukar förr eller senare tappa respekt och det kan leda till att man blir behandlad illa och att personen låter andra utnyttja en.   

Det finns förstås undantag. Men jag vill säga att man alltid är i en utsatt situation om man säljer sex.

Kan det vara som ”ett vanligt jobb” att sälja sex? 

Nej, det är inget ”vanligt jobb” att sälja sex. Jag vet att det finns såna föreställningar, eller att det är ett lätt sätt att tjäna mycket pengar. Och så finns det idéer om typ en callgirl i USA, en tjej som kör en snygg bil, väljer vem hon träffar och tjänar mycket pengar. Men det där stämmer inte, utan oftast är det personer som inte har några andra alternativ och som mår dåligt. Många är beroende av andra personer och utnyttjas därför. En del är utsatta för människohandel. Man använder ju det mest privata man har, sin egen kropp och sin själ. Det här gäller även i länder där prostitution är tillåtet.

Många vill tro att personer som säljer sex har valt det själva, att de inte alls mår dåligt eller är tvingade. Det här vet hallikar och människohandlare om, och därför ser de till att det verkar frivilligt. Jag vet att även en del personer som säljer sex kan tänka på det som frivilligt, men i efterhand förstår att det inte var det.  

Om man har sex för att få något, tycker jag att man ska fråga sig själv om det är värt det. Det man gör kan aldrig bli ogjort, det är minnen man har med sig hela livet.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan