Hur har man sex?

Olika personer gillar olika sätt att ha sex på. Det viktigaste är att det känns bra. Du kan ha sex både med dig själv och med andra.

Två personer i underkläder håller om varandra, en av dem sitter i rullstol och den andra sitter i hens knä. Illustration.

En del tycker att allt som gör en upphetsad och kåt kan kallas för sex. Som att hångla, gnugga sig mot varandra eller sexchatta. Andra tycker bara att vissa saker är sex. Till exempel att ha samlag med penisen i snippan.

Du kan också tycka att olika saker är sex olika gånger. Det som känns som sex en gång, kanske inte gör det en annan gång.

Du kan ha sex med dig själv genom att onanera. Du kan också ha sex med någon eller några andra.

Sex med andra kan till exempel vara smeksex, munsex eller samlag. Det är vanligt att använda munnen, tungan, fingrarna och händerna för att göra det skönt för varandra.

Sex ska kännas bra

Att ha sex på sätt som du gillar, med den eller dem du vill ha sex med, är viktigt för att det ska kännas skönt och njutningsfullt. För att sex ska vara skönt och kännas bra bör du vara kåt. 

När man är kåt brukar man få stånd. Det innebär att svällkropparna i penisen och klitoris i snippan fylls med blod. Snippan blir fuktigare, fukten som bildas kallas lubrikation. Från penisen kan det komma någon droppe fukt från urinröret, den kallas försats. Ibland kommer det mer än så.

När du har sex med någon annan är det viktigt att försöka ta reda på vad den personen gillar. Och att själv försöka visa vad du tycker känns bra och inte. Det kan du göra genom att prata eller visa med ljud, kroppsspråk och rörelser.

Alla är olika känsliga för beröring och man kan uppleva det på olika sätt. Det som känns upphetsande för en person kan kittla eller göra ont på en annan. Säg ifrån om du tycker att det går för fort fram eller om något känns obehagligt. Du kan också visa om du tycker att det känns härligt och bra och uppmuntra det, så att den eller de andra förstår det.

Vissa funktionsvariationer eller fysiska skador kan påverka hur du känner eller vad du kommer åt. För att hitta det som känns bra får du pröva dig fram. Det kan till exempel finnas sexleksaker och andra hjälpmedel som du kan använda för att göra sexet skönare.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan