Glidmedel

Du kan använda glidmedel när du har sex med någon eller när du onanerar, för att det ska glida bättre och bli skönare. Det är viktigt att använda glidmedel om du har analsex eftersom du inte blir naturligt fuktig i analen när du blir kåt.

Fingertopp doppad i en genomskinlig geléaktig vätska. Foto.
Fingertopp doppad i en genomskinlig geléaktig vätska. Foto.

Glidmedel säljs i tuber eller flaskor och när du ska använda det tar du en klick och stryker på till exempel penisen eller i snippan. Du kan använda glidmedel när du vill vid sex om du tycker att det gör sexet skönare. Du kan också använda glidmedel om du ska sätta i en tampong för att göra det lättare att föra in den. 

Glidmedel skyddar inte mot könssjukdomar eller graviditet.

Om du onanerar, har smeksex eller slidsamlag

Glidmedel kan göra både onani och sex med andra skönare. I snippan produceras en vätska när du blir kåt, som kallas lubrikation. Den funkar som kroppens eget glidmedel. Hur våt du blir när du är upphetsad är olika från person till person och kan variera från gång till gång. Du kan använda glidmedel om du är kåt men inte tillräckligt våt. Det kan också vara skönt att använda glidmedel även om du har lubrikation.

Även penisen kan ibland vara lite torr, särskilt ollonet, om du till exempel är omskuren och onanerar. Då kan glidmedel vara ett bra komplement för att det ska glida lättare.

Om du genomgår eller har genomgått en könskorrigerande behandling kan du behöva extra glid. 

Men det är viktigt att komma ihåg att glidmedel bara är ett hjälpmedel om du känner dig kåt och vill ha sex och inte något du ska använda för att ha sex fast du egentligen inte vill.

Om du har analsex

Om du har analsex bör du använda glidmedel eftersom det inte produceras någon fukt i analöppningen när du blir sexuellt upphetsad.

Om du använder femidom eller kondom

Om du använder femidom som skydd behövs ofta extra glidmedel inuti femidomen för att sexet ska bli skönt. De flesta femidomer är redan behandlade med glidmedel, men du kan behöva använda mer. Glidmedel har du framförallt inuti femidomen alternativt på penisen eller dildon. På utsidan av femidomen ska bara så mycket glidmedel användas som behövs för att sätta den på plats, om det behövs alls.

Om du använder kondom kan det också vara skönt att sätta en liten klick glidmedel på ollonet innan du sätter på kondomen.

Tillsammans med sexleksaker

Det är också bra att ha glidmedel om du använder sexleksaker eftersom glidmedlet brukar göra att de går lättare att föra in och ut.

Om du använder sexleksaker som är gjorda av silikon tillsammans med silikonbaserat glidmedel kan det lösa upp materialet.

Olika glidmedel

Vattenbaserat eller silikonbaserat glidmedel är de sorter som är bra att använda när du har sex. Känslan mellan de olika medlen kan vara lite olika, så du får testa dig fram för att hitta det som du gillar bäst. Du kan använda både vattenbaserat och silikonbaserat glidmedel tillsammans med skydd som kondom och femidom.

Det finns även glidmedel som är en blandning av vatten och silikon.

Vattenbaserat glidmedel

Vattenbaserade glidmedel är billigare än silikonbaserade men du behöver ofta använda mer eftersom det inte glider så länge och torkar ganska snabbt.

Silikonbaserade glidmedel

Silikonbaserade glidmedel är dyrare än vattenbaserat men håller längre och du behöver inte använda lika mycket.

Var kan jag få tag på glidmedel?

Glidmedel finns att köpa på apotek, i sexbutiker och på nätet.

Till toppen av sidan