Vad brukar vara skönt för tjejer?

För att sex ska kännas njutningsfullt är det viktigt att du vill ha sex och att du har det på ett sätt som känns bra. Du kan behöva prova dig fram för att upptäcka vad du tycker känns skönt. Vad du tycker om kan variera mellan gångerna du har sex.

Tjej med svart smink runt ögonen och långt svart hår. Illustration.

Sex går att ha på väldigt många olika sätt och kan vara olika skönt beroende på vad du tycker om. Det går alltså inte att säga att alla tycker om sex eller beröring på ett särskilt sätt. Att onanera kan göra det lättare att veta vad du själv gillar. Du kan också prova dig fram till vad som känns bra tillsammans med någon.

Klitoris är den del av snippan som är känsligast för beröring. Att stimulera klitoris är det vanligaste sättet för tjejer att få orgasm och det gör du lättast med fingrarna, munnen eller en sexleksak.

En snippa där detaljerna "Klitoris" och "skänkel" syns. Illustration.
En snippa där detaljerna "Klitoris" och "skänkel" syns. Illustration.

Den delen av klitoris som är synlig sitter mellan de yttre blygdläpparna ovanför urinrörsöppningen och kallas klitoris ollon. Ollonet är bara en liten del av hela klitoris som fortsätter in i kroppen. Klitoris ollon har över 6000 nervändar vilket gör den mycket känslig, och det är anledningen till att det är så skönt att få den stimulerad.

Könsorganet i genomskärning. Pilar visar var de olika delarna sitter, illustration.
Könsorganet i genomskärning. Pilar visar var de olika delarna sitter, illustration.

Känsligheten gör att många inte vill få klitoris ollon berörd utan förvarning, och det känns oftast bäst när du är upphetsad. Då har snippan blivit fuktigare och blygdläpparna svullnat och fyllts med blod. Ett tips kan vara att inte gå direkt på klitoris ollon med fingrarna, sexleksaken, munnen eller tungan, utan sakta närma dig med smekningar eller kyssar.

Att smeka på andra delar av snippan som till exempel i slidöppningen kan göra att klitoris inre delar stimuleras. För klitoris fortsätter i in kroppen, först som ett skaft som sedan delar sig i två delar som kallas skänklar.

Från klitoris går det också långa nervtrådar som kan vara 10–15 centimeter långa och går ner längs lårens insidor. Något annat som kan vara skönt men som inte stimulerar klitoris är att få blygdläpparna smekta.

Många tjejer gillar att ha slidsamlag och att bli stimulerade med till exempel fingrar, sexleksaker eller genom munsex. En del gillar att bli stimulerade mjukt och andra kan gilla det hårdare.

Det kan också vara skönt att bli smekt på känsliga delar över hela kroppen. Några områden som ofta är känsliga för beröring är nacken, halsen, öronen, fötterna, händerna, läpparna, insidan av låren, brösten, bröstvårtorna, mellangården, runt analöppningen och i analen, till exempel genom analsamlag.

Oavsett vad du gör när du delar en sexuell upplevelse och är nära någon, kan själva närheten vara härlig och göra dig kåt.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan