Om Fimpaaa

Fimpaaa! är en app från UMO för dig som är ung och vill sluta röka. I Fimpaaa! kan du skapa din egen profil som utgår från hur just du röker. Appen är gratis att ladda ner.

En mobil som visar Fimpaaa appen. Illustration.

Bakgrund

Appen Fimpaaa! bygger på det danska sluta-röka-programmet Xhale som har utvecklats av Kræftens Bekæmpelse, danska cancerfonden. I Sverige har appen vidareutvecklats i ett samarbete mellan UMO, Non Smoking Generation och Psykologer mot tobak.

Precis som med annat material till UMO.se, är det viktigt med förankring i målgruppen. Därför var även målgruppen med i projektet i form av fokusgrupper bestående av unga rökare och före detta rökare.

Utvecklingen av Fimpaaa! finansierades av Folkhälsomyndigheten och förvaltas av UMO. Appen lanserades hösten 2014. Den laddas ner gratis på Google play eller App store.

Att använda Fimpaaa!

I appen har du ett personligt konto. Du skapar din egen profil genom att svara på frågor om dina rökvanor. Via appen får du sen ett stöd som är anpassat för just dig med personliga meddelande och tips för att klara röksuget.

Pepp och tips centralt

En av Fimpaaas huvudfunktioner är meddelanden som påminner, peppar och ger tips. Meddelandena kommer oftare i början och allt mer sällan med tiden.

I appen finns en räknare för hur lång tid du har varit rökfri och för hur mycket pengar du sparar på att sluta röka. Det finns också olika övningar som bland annat hjälper dig att hantera svåra situationer, klara dig genom röksug och att se fördelar med att vara rökfri.

Positiva budskap

Fokus i appen ligger på fördelarna med att sluta röka. Tilltalet är positivt, för att stärka användaren i sitt beslut att bli rökfri. Fakta om rökningens negativa effekter på kroppen finns också för den som är intresserad.

Har du frågor om appen?

Skriv till fimpaaa@umo.se.

Filmer från Fimpaaa!

Fimpaaa! är en app från UMO för dig som är ung och vill sluta röka. Vi tog hjälp av De Vet Du för att sprida appen. Med appen kan du skapa din egen profil som utgår från hur just du röker.

Har du frågor om appen?

Skriv till fimpaaa@umo.se.

Till toppen av sidan