Panik - lämna sidan!

Språkliga riktlinjer

Språket på UMO ska vara tydligt, lättläst och lätt att förstå. Här kan du ta del av de språkliga riktlinjerna som gäller för UMO och även för 1177 Vårdguiden.

De språkliga riktlinjerna är framtagna tillsammans med och används även av 1177 Vårdguiden.

De fyra viktigaste punkterna i våra språkriktlinjer är:

  • Skriv användbara texter.
  • Skriv ur användarens perspektiv.
  • Skriv inkluderande, stärkande och normkritiskt.
  • Skriv så att språket är lätt att läsa och förstå.

Språket på UMO ska vara vardagligt och enkelt. Det ska också vara konkret och tydligt. Vi skriver till exempel "om tre dagar" i stället för "om några dagar".

För att göra texterna lätta att läsa använder vi punktlistor. Styckena ska vara korta och vi använder mellanrubriker som gör det lätt att hitta i texten.

Allt fler läser i mobilen. Därför ska texterna börja med det viktigaste, så att du inte ska behöva leta sig ner genom stora sjok av text för att hitta det du söker.  

I de språkliga riktlinjerna står också att vi ska vara inkluderande, vara uppmärksamma på normer och inte ta för givet att läsaren är på ett visst sätt.  

Läs gärna hela dokumentet med de språkliga riktlinjerna. Här kan du ladda ner de språkliga riktlinjerna för UMO och 1177 Vårdguiden som pdf. 

Språkliga riktinjer för Fråga UMO

För den som svarar på frågor i UMO:s frågetjänst Fråga UMO finns egna riktlinjer för språket. Här kan du läsa riktinjerna för svarare i Fråga UMO och Fråga 1177.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan