UMO frågar: Svårt att träna - vad gör du?

De flesta har hört att det är bra att röra på sig. Men många tycker att det är svårt att göra det, till exempel för att det känns jobbigt, tråkigt eller för att de inte har tid.

Så här har andra svarat:

 • Man tränar med vänner och har det bra.
  /anonym perre
 • Det jag tycker som hjälper väldigt mycket när man inte har motivation är att träna med andra. Man kan träna med kompisar för att då känner man att man vill prestera och då tränar man mer. Sol tycker jag hjälper väldigt mycket.
  /Innebandy e livet
 • I play futbol.
  /future messi
 • Jag tycker det är ganska kul att träna, ett tips för att komma igång är att sätta olika mål.
  /Anonym
 • Jag brukar försöka göra armhävningar.
 • Jag har gymmat nu 4 gånger i veckan i två år och en sak jag märkt när jag har en vilo vecka är att: Det är inte så skönt att slippa träna som man tänkt sig. Jag gick utan träning förra veckan för att vila kroppen och det går jätte snabbt att bli bortskämd med den nyfunna fritiden men man (eller iaf jag) gör aldrig någonting produktivt med all fritid jag plötsligt har. Man bara slappar och mår ändå skit i slutet av dagen, man känner sig inte ens utvilad. Man mår bara skit. Så min metod är att gymma innan jag kommer hem från jobbet, då kan jag slappa med gott samvete. +Du ser bättre ut.
  /Olive
 • Lär dig hur man tränar. Hur maskinerna fungerar och hur man stretchar. Sen är det bara att blasta lite metal i hörlurarna och köra igång!
  /Kille 15 år
 • Jag tycker om att träna, för man mår bra och blir gladare. "Ut och Kut".
  /Hugo
 • Du kan ju kanske lyssna på musik och inte träna lika hårt.Prova också att börja på någon idrott du tycker verkar rolig.
  /Anonym
 • Träna lite lugnt i början och öka på lite mer efter ett tag enligt dig själv! Öka beroende på vad din kropp klarar av!
  /anonym
 • Man behöver inte göra jobbiga pass man kanske kan kämpa lite extra på gympan eller ta trapporna istället för hissen eller kanske börja på någon sport du är intresserad av (pröva dig fram)
  /anonym
 • Det svåraste är ta första steget, till exempel att åka till gymmet eller gå ut och springa. När man väl har börjat känns det alltid lättare. Man kan tänka att man bara ska göra något litet som känns enkelt, till exempel att man ska gå på en promenad. När man väl är ute på promenaden så kanske man börjar jogga i några meter eller så, sedan lite längre och till slut har man sprungit en hel del!
  /Emma
 • Älskar att gymma eftersom man känner sig stark när man varje gång kan lyfta lite tyngre! Har gymmat ca 3-5 ggr i veckan i ett år nu. Är gladare, piggare och har fått bättre självförtroende.
  /Tjej
 • Jag brukar lyssna på musik i hörlurar och typ dansa eller något annars cyklar jag med musik🎶
  /Anonym🥰👌🏻🥺
 • Äter godis för att bli pigg så att jag kommer igång.
  /Anonym
 • Jag tänker först på vad jag tycker om, vad jag verkligen gillar. Sen så brukar jag oftast göra det. I mitt fall så älskar jag hästar och tränar på min ridning så ofta jag kan. Men det bästa som jag alltid ser fram emot är att få pyssla om hästen efter ett träningspass.
  /Aylin<3
 • Jag brukar kolla upp olika träningstips/yogaövningar för att få inspiration. Det är oftast svårt att börja, men när man väl har kommit in i det går det lättare. Att hitta en motivering kan vara svårt, men jag själv rider och fokuserar då på att träna armar, rygg, ben och mage, då de är muskler som jag använder mycket. Du kan även träna med en kompis, så att ni kan stötta varandra. :)
  /Drapple
 • Själv brukar jag säga att jag ska ta en promenad efter läxorna,för att få lite frisk luft. Då tar jag på mig trännings kläder och springer/joggar sen. Sen kan man stanna upp och göra några olika övningar!
  /Sverigeslångben
 • Jag brukar vara ute och gå fem varv runt kvarteret. Det är jättebra för våran kropp att röra på sig och på tisdagar så brukar jag och mitt fritids gå och gymma. På onsdagar så brukar jag träna handboll, jag brukar äta någonting innan jag tränar för då känner jag mig pigg, när jag inte äter någonting innan då orkar jag mindre
  /Iris L
 • Jag brukar städa och promenera 1 timme. 
  /Djuer
 • Jag tar på mig träningskläder o drar ut o går. Så om jag känner mig extra pigg kan jag jogga lite men om jag inte så promenerar jag bara i ca 30 minuter.
  /Ejvin<3
 • Ta med en kompis eller familjemedlem och kom igång tillsammans! Det är svårare att ge upp och strunta att göra det om man bestämt träff med någon annan. Gör en kul grej av det! Bara för att man ska träna behöver det absolut inte vara att man ska springa 3 km i en tråkig skog eller i stan.

  Det kan lätt vara att dra ihop ett gäng och spela brännboll, eller varför inte en heldag som en utflykt till ett nytt ställe. Testa på en ny sport som du inte testat förut eller sätt på din bästa spellista och dansa! Gör en rolig grej av träningen så blir det oftast enklare och roligare att göra det.
  /Walle
 • Jag har testat att gymma. Det är jättebra för musklerna! Jag starkt rekommenderar att gå med i en vattengympa klubb oxå. Ett sådant bra sätt att träna. Hoppas ni gillar mitt svar<3333333
  /Kille
 • Att träna är kul, exempelvis fotboll. Jag känner en kille som inte har de bästa förutsättningarna för att träna (vikt) men han tränar ändå för han tycker det är kul
  /kille, 15
 • Jag brukar inte gilla att träna, men då och då brukar jag gå på promenader. Man kan också springa, men min kondition är inte så bra så jag föredrar att gå.
  /Tjej
 • Jag tappade min motivation ganska tidigt tycker jag, för nästan alla jag känner i min ålder går på en sport och tycker det ät jätteroligt. Jag slutade på fotbollen för några år sedan men ångrar det inte. Det har varit skönt att inte ha något och göra, bara vara hemma och kolla Netflix. Under denna tid tränade ALLA mina kompisar och jag hade ingen att vara med oftast. Nu är det dem som slutar och jag vill ut och röra på mig mycket men det vill inte dem. Men för att göra något kan man bara vara ute och cykla med kompisar, gå/cykla till stranden, bara att vara med några andra och hitta på roliga saker. Det mår man bra av och man rör på sig!
  /Tjej 14 hihi
 • Jag tycker att det är skönt att röra på mig men asså att just träna. Typ som att springa, gymma m.m. Det har jag jätte svårt för, men jag är ute och går varje dag minst 5km i rask takt.
  / Mig
 • Det är alltid roligare att träna med någon, man får mer motivation att fortsätta träna och det blir såklart roligare. Testa att träna med en vän eller någon i familjen t. ex syskon, lovar att det blir enklare då!
  // Tjej, 16
 • Jag absolut hatar att träna och får oftast väldigt mycket ångest utav att ens tänka på det, men brukar cykla till och från skolan varje dag och jag brukar gå mycket med mina vänner.
  / orion
 • Jag gick på många sporter när jag var liten men slutade för att jag var lat. Hade ingen lust att åka till träningen, hellre satt jag i soffan och kollade på film. Nu har det gått några år och jag har suttit stilla för länge. Jag och min bästa vän har letat länge efter en ROLIG aktivitet där vi får motion för vi har insett att man måste göra något man tycker är kul för att motiveras att röra på sig. Tillslut testade vi att motionssimma några gånger i veckan och vi blev helt besatta. Att få motion när man gör något man tycker är kul låter som den bästa presenten man kan ge sig själv enligt mig. Mitt tips till dig som vill komma igång med träningen är att hitta något du tycker är kul, det är det enda sättet att bli motiverad. En fördel är att du tar med en kompis så att ni kan peppa varandra.
  /Tjej på snart 15 år
Till toppen av sidan