Intervju: att spela på nätterna

Är det farligt för kroppen att vara uppe på nätterna och spela dataspel? Varför kan man bete sig lite konstigt när man varit vaken länge? UMO frågar sömnforskaren Mirjam Ekstedt.

Mirjam Ekstedt, sömnforskare, fotografi.

Vad tänker du om att spela dataspel på nätterna?

- Att det är ganska hårt för kroppen att tvingas vara vaken när alla celler är inställda på sömn. 

Vilka risker finns det med att vara uppe hela natten?

- Det är olika för olika personer hur kroppen reagerar. Reaktionsförmågan brukar sjunka mer och mer. Minnet blir sämre. Man blir ganska osmart och presterar sämre i till exempel spel som handlar om precision, koordination och tankeförmåga. Och så sjunker immunförsvaret och man blir lättare förkyld. Man kan också bli så uppvarvad att man inte kan sova efteråt.

Om man är uppe på natten och sover hela dagen bara ibland, till exempel på helgen – är det skadligt?

- Nej. Däremot det kan vara svårt att hinna ställa tillbaka sin rytm om man till exempel är uppe långt in på natten mot söndag. Sover man då hela söndagen kan det vara svårt att sova igen på natten och gå upp på måndag morgon.

En del tycker att det känns häftigt när tröttheten kommer och man beter sig kanske lite märkligt. Varför kan man bli så konstig?

- Det är den främre delen av hjärnan som sköter vårt logiska tänkande, som först slutar funka när man är vaken riktigt länge. Då blir man mindre logisk i sina tankar och handlingar. Det blir som ett slags bedövning som också innebär risker, eftersom man inte är riktigt medveten och därför kan utsätta sig för saker som är riskabla.

Hur påverkas kroppen när man dricker energidrycker och liknande för att hålla sig vaken?

- Man tvingar kroppen att göra sig av med mer krafter än den egentligen har. Kroppen hindras i sin återhämtning som behövs för att reparera skador, bilda nya celler och lagra saker i minnet. 
- Energidrycker, cola, kaffe och te höjer vakenheten och hindrar hjärnan att vila. Blodtrycket och pulsen ökar och om man dricker mycket sånt kan man få hjärtklappning och ångest när man är trött.

Till toppen av sidan