Tampong

En tampong är ett mensskydd som du för in i slidan. När du har satt in den sitter den i slidan och suger upp blodet så att det inte rinner ut. Om du har satt in tampongen rätt ska den varken synas eller kännas och du kan till exempel bada och sporta utan att märka av den.

Tre tamponger i olika storlekar, fotografi.

Det finns tamponger i olika storlekar. Vilken storlek du ska välja beror på hur mycket mens du har.

Du kan använda tampong även om du inte har haft slidsamlag. Att använda tamponger påverkar inte slidöppningen och ingen kan se eller känna om du har använt tampong eller inte.

Hur sätter jag in en tampong?

Innan du sätter in en tampong ska du alltid tvätta händerna så att du inte får in smuts eller bakterier i slidan.

Första gången du sätter in en tampong kan det vara bra att göra det någon av dagarna när du har mycket mens eftersom den lättare glider in då. Du kan också sätta lite vaselin på toppen av tampongen för att den enklare ska glida in. När du testar tampong första gången kan du välja en liten sort eftersom de brukar vara lättare att föra in.

Börja med att ta av plasten runt tampongen. På ena sidan av tampongen sitter ett snöre, den andra sidan är lite rundad och det är den delen du för in i slidans öppning.

Det kan gå lättare om du sitter lite på huk, håller benen brett isär och eventuellt sätter upp ena benet på toalettstolen. Sära på blygdläpparna med den hand som inte håller i tampongen. Hitta slidöppningen, den finns mellan urinröret och analöppningen, och för in tampongen.

Tänk på att slidan är vinklad bakåt, så tampongen måste också föras in lite bakåt så att det inte tar stopp Om du inte vill föra in fingrarna i slidan kan du använda en tampong med införningshylsa.

Tampongen ska sitta rätt långt upp i slidan. Snöret ska hänga ut ur slidan. När tampongen är på plats ska den inte kännas. Om den känns sitter den inte tillräckligt långt in, då kan du prova att trycka in den lite till. Musklerna i slidan gör att den sitter på plats och inte åker ut. En tampong kan inte försvinna in i kroppen eftersom slidan är en cirka en decimeter lång kanal som slutar med livmodertappen.

Illustration som visar hur en tampong sitter i slidan
Illustration som visar hur en tampong sitter i slidan

Hur ofta ska jag byta tampong?

Du byter tampong när du tycker att det är dags, oftast när den är full med blod. Hur lång tid det tar beror på hur mycket mens du har. Du kan sova med en tampong. Då är det bra att du sätter in tampongen när du går och lägger dig och byter direkt när du vaknar.

När tampongen är blodfylld glider den ut lätt när du drar i snöret. Om det går trögt att dra ut tampongen är den troligen torr och behöver kanske inte bytas. Om du bara har lite mens så att tampongen inte blir full kan det vara bättre att använda binda eller trosskydd istället. Annars kan det lätt bli för torrt i slidan eftersom tampongen även suger upp flytningarna som ska hålla slidan fuktig.

När du tagit ut en tampong kan du vira in den i toalettpapper och slänga den i en papperskorg. Du ska inte slänga den i toaletten. Då kan det bli stopp. På offentliga toaletter brukar det finnas särskilda behållare som du ska slänga mensskydd i.

Vad kostar tamponger?

Tamponger köps i paket med flera i. Ett paket kan innehålla från några stycken upp till 100 tamponger. Hur mycket tamponger kostar beror dels på hur stort paketet är, vilket märke det är och var du köper dem. Dyra tamponger behöver inte vara bättre än billiga. En tampong kostar ungefär 1-5 kronor styck.

Kan jag bada med tampong?

En av fördelarna med tampong är att du kan bada med den. När du badat klart är det bra att byta till en ny tampong. Om du vet att du ska bada flera gånger efter varandra behöver du inte byta tampong efter varje gång. Då räcker det att du byter när du badat klart.

Till toppen av sidan