Kärlek på nätet

Många blir kära i någon de träffat på nätet. Det kan vara ett härligt sätt att lära känna varandra på. På nätet kan du säga vad du tänker och tycker, i lugn och ro. Du kan pröva dig fram i ditt sätt att tänka och vara.

En person som ligger i soffan med sin dator. Illustration.

På nätet kan du vara vem du vill

På nätet kan du visa sidor av dig själv som du kanske inte visar annars. Du kan vara den person du verkligen känner dig som, eller vill pröva på att vara.

På nätet kan det också vara lätt att hitta andra som till exempel har samma intressen eller sexuella läggning som du själv.

Att ljuga om sig själv på nätet

På nätet kan du hitta på och ändra saker om dig själv, som till exempel vilket kön du har, hur gammal du är och vad du heter. Det kan kännas spännande och roligt.

Även den du pratar med kan ljuga om sig själv. Du kan inte vara säker på om någon du träffar på nätet verkligen är den som den säger.

Att inte vara ärlig kan göra att du eller den andra känner sig lurad.

Det kan kännas obehagligt att få reda på att någon som man tycker om och litar på, har sagt saker om sig själv som inte stämmer.

Att skicka bilder

Att skicka bilder på sig själv och få bilder av någon du chattar med kan kännas bra. Du visar hur du ser ut och får se hur den andra ser ut. 

Men det är viktigt att tänka på vilka bilder du skickar särskilt om du inte är helt säker på vem det är du chattar med eller vad hen kommer göra med bilderna.

Innan du skickar en bild bör du tänka efter: skulle det vara jobbigt att ha skickat bilden, om personen är en annan än den du trodde? Hur skulle det kännas om personen spred bilden till andra?

Det är alltid du som bestämmer vilka bilder du ska dela med andra. Det är bäst att inte skicka någon bild om du känner dig osäker även om någon tjatar.

Tjata inte heller på någon annan att den ska skicka bilder.

Vara ihop på nätet

En del träffas och blir ihop på nätet. På nätet kan du bli jättekär i någon som bor i en annan del av världen. Den du är tillsammans med kanske vet mer om vad du tänker och känner, än vad dina kompisar gör.

Det kan kännas jobbigt om ni inte har möjlighet att träffas, fast ni skulle vilja. Ni kanske längtar hela tiden och undrar hur länge förhållandet kommer att hålla.  

Att träffas utanför nätet

Många som träffas på nätet bestämmer sig efter ett tag för att ses utanför nätet. Det kan vara väldigt pirrigt när ni ska ses första gången. När ni träffas märker du om känslan finns kvar för den du har blivit kär i. Kanske blir du ännu mer kär.

Om du har otur är personen inte alls som du trodde. Kanske har den andra hittat på saker om sig själv. Eller också har du själv gjort dig en bild av personen, som inte stämmer.

Det är förstås likadant för den du träffar. Ibland är det man själv, som inte stämmer med den andra personens bild. Ibland måste ni träffas några gånger, innan ni vet om ni vill vara tillsammans.

Några saker att tänka på:

  • Första gången ni träffas utanför nätet, är det bra att välja en plats där det finns andra människor. Det kan till exempel vara ett kafé eller utomhus bland folk. Då är det lätt att gå därifrån om något känns fel.
  • Tala alltid om för någon du känner att du ska träffa någon från nätet. Berätta var och när ni ska ses.
  • Du kan ta med dig en kompis första gången. Om du går ensam kan du sms:a någon du känner och berätta om det känns okej eller inte.
  • Du kan också be någon att ringa en gång i timmen och kolla att allt är okej.   
  • Bara för att du har känt på ett sätt när ni har umgåtts på nätet, betyder det inte att du har lovat att känna samma sak när ni ses. Och om du har sagt att du ska göra något när ni ses, betyder inte det att du måste göra det när ni väl gör det. Till exempel att hångla, ha sex eller följa med någon hem.
  • Du har alltid rätt att ändra dig. Även om den du träffat har varit schyst eller till exempel bjudit på fika.

Du bör alltid gå därifrån om det inte känns bra. Även om det känns lite dumt att bara gå, har du alltid rätt att göra det.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan