Panik - lämna sidan!
Relationer på nätet

Träffas på nätet

Många personer träffas på nätet, till exempel i appar och sociala medier. Det kan vara lättare att prata och lära känna varandra där. Du kan skicka bilder till någon du har lärt känna på nätet eller dejta utanför nätet också, om du själv vill.

En person som sitter invirad i ett täcke, med dator framför sig.

På nätet kan du träffa helt nya personer, till exempel i appar för dejting. Du kan hitta andra personer som har samma intressen som du, eller samma sexuella läggning.

Du kan också umgås med personer du redan känner, och lära känna dem bättre. Det kan kännas lättare att prata på nätet. Du kan säga vad du tänker och tycker, i lugn och ro. Du kanske vågar vara på ett sätt som du inte är annars.

Du kan bli kär i någon som bor långt borta

En del blir kära på nätet. Du kan bli ihop med någon som du har träffat på nätet.

Du kan bli kär i och ihop med någon som bor långt bort, kanske i en annan del av världen. Det kan kännas jobbigt ibland, om ni inte har möjlighet att träffas utanför nätet.

Ni kan träffas utanför nätet om ni vill

Många som träffas på nätet vill ses och dejta utanför nätet. Det kan vara väldigt pirrigt första gången. När ni träffas märker du om känslan från nätet finns kvar.

Det kanske känns precis som när ni hade kontakt på nätet, eller bättre. Det kan också kännas konstigt eller fel. Personen kanske ser ut på ett annat sätt än på sina bilder, eller är helt annorlunda från vad du tänkte.

Det är förstås likadant för personen du träffar. Hen kanske tänkte att du skulle vara på ett annat sätt.

Ni kan behöva träffas några gånger, för att veta vad ni tycker och känner.

Tips när ni ska träffas utanför nätet

I bildspelet Träffas utanför nätet finns många bra tips till när du ska träffa någon som du har lärt känna på nätet. Det är till exempel bra att träffas någonstans där det finns andra, som ett kafé.  

Känns dejten inte bra?  

Det är inte säkert att det känns bra när ni träffas. Du måste inte känna på ett visst sätt eller göra vissa saker. Det spelar ingen roll om du har blivit bjuden på något, om ni har pratat om att följa med varandra hem, eller om ni till exempel har kysst varandra. Du får ändra dig när du vill. Du bestämmer vad du vill göra, och över din kropp.    

Gå ifrån dejten om det inte känns bra. Du har rätt att göra det, även om det kanske känns konstigt.

Du bestämmer själv om du vill skicka bilder

Många som lär känna varandra på nätet vill skicka bilder till varandra. En del vill skicka nakenbilder. Att skicka bilder kan kännas kul, spännande eller sexigt. Men det händer tyvärr att nakenbilder sprids på andra sätt än det var tänkt.

Det kan vara bra att fundera på de här sakerna, innan du skickar bilder:

  • Hur skulle det kännas om bilderna spreds till andra personer?
  • Hur mycket av mig själv ska jag visa på bilden? Det går att skicka sexiga bilder utan att vara helt naken, och utan att det syns tydligt att det är du.
  • Hur skulle det kännas om jag får veta att personen jag skickar bilder till har ljugit om sig själv?
  • Känner du dig osäker? Då är det nog bäst att inte skicka bilder.

Du bestämmer alltid själv om du vill skicka bilder till någon annan. Du ska inte göra det för att någon tjatar. Ingen får hota dig att skicka bilder, det kan vara brottsligt. Och du får inte tjata eller tvinga någon annan att skicka bilder till dig. 

Tips till dig som ska skicka nudes

I det här klippet från UMO-podden ger internetforskaren Elza tips på vad du kan göra om du vill skicka nakenbilder på ett så säkert sätt som möjligt.

Mer på UMO

Relationer på nätet

Här hittar du innehåll om relationer på nätet.

ArtikelTräffa någon du har lärt känna på nätet

Här är saker som är bra att tänka på om du har lärt känna någon på nätet och ni ska träffas utanför nätet första gången.

UMO-poddenSka jag skicka nudes?

45. "Jag kände mig väldigt förnedrad när jag förstod att min nakenbild hade spridits till andra. Sen ringde jag personen och sa att jag skulle kunna anmäla och att det inte var okej."

UMO-poddenReportage: "Vi är ihop på distans"

26. "När vi har telefonsex tänker jag på hur stor skillnad det är att prata i telefon och ha riktigt närkontakt. Speciellt efter sexet saknar jag närkontakten".

Fråga UMOÄr det bra att träffa någon på nätet?

Jag undrar om det är bra att träffa killar på nätet för det har jag gjort. Är det bra eller ska man inte göra det?

Till toppen av sidan