Panik - lämna sidan!
Sexuell läggning

Hetero överallt

Olika läggningar har alltid funnits. Ändå handlar väldigt många serier, filmer och låttexter om kärlek mellan en kille och en tjej. Nästan som om det bara fanns heterosexuella i världen. Och vissa tycker fortfarande att det är konstigt när någon visar öppet att hen inte är hetero.

En person himlar med ögonen när hen ser heteropar överallt i sin dator.
Många utgår från att en person är heterosexuell bara för att det är normen men det går inte att se på en person vilken sexuell läggning hen har.

Heterosexualitet tas för givet

Man kan säga att heterosexualitet är normen. Det betyder att nästan ingen tycker att det är konstigt eller dåligt att vara heterosexuell. Istället betraktas heterosexualitet som ”normalt”. Heterosexuella syns mest och blir inte dåligt behandlade på grund av sin läggning. Det tydligaste beviset på att heterosexualitet tas för givet är kanske att heterosexuella inte behöver komma ut.

Här är några fler exempel på hur det märks att heterosexualitet är normen:

  • När en tjej och en kille är på bio tillsammans tror många att de är på en dejt. Om de är personer med samma kön istället så tror folk att de är kompisar.
  • Vuxna tänker oftast att barn är heterosexuella. När en pojke och en flicka leker med varandra kan de till exempel få höra att de är kära i varandra.
  • Det är inte så vanligt att heterosexuella får höra att de skyltar med eller tjatar om sin läggning. Men det kan homosexuella och bisexuella få höra ibland, när de pratar om vem de är ihop med på samma sätt som heterosexuella gör.
  • Ingen brukar fråga när en person upptäckte att hen var heterosexuell, eller fråga hur hen kan vara säker på det. Den frågan kan homosexuella och bisexuella få.
  • En romantisk film om heterosexuella kallas bara en kärleksfilm. Men en film med homosexuella kanske kallas en lesbisk kärleksfilm.
  • Det är sällan någon som tittar konstigt om ett heterosexuellt par visar öppet att de är ihop, till exempel håller handen. Men om ett homosexuellt par gör det så händer det att folk reagerar.

Det kan vara jobbigt att inte se andra som du

Om du är heterosexuell ser du andra med samma läggning som du överallt, och tänker kanske inte ens på det. I sagor och filmer för barn finns det till exempel nästan alltid en heterosexuell kärlekshistoria. De flesta filmer, serier och låttexter handlar också om heterosexuella. På stan och på dansgolv ser du många heterosexuella som visar sin kärlek öppet.

Det är svårare att hitta exempel på andra som är som du om du är homosexuell eller bisexuell. Det kan vara jobbigt, och göra att du känner dig konstig eller ensam. Ibland kan det göra så att du tror att du är heterosexuell, eftersom det verkar som att alla är det.

Kom ihåg att det inte syns vad någon har för läggning. Att heterosexualitet är normen gör också att det verkar ännu vanligare än det är. Ibland kanske du tror att någon är heterosexuell fast hen inte är det. Hen kanske är bisexuell men just nu ihop med någon av ett annat kön. Eller så har hen själv inte det kön som du tror.

De som inte syns kan bli diskriminerade

Vissa kan börja tänka att det är konstigt eller fel att vara homosexuell eller bisexuell, eftersom det kan verka som att nästan alla är heterosexuella. Då kanske de behandlar personer som är det sämre.

Det kan var diskriminering om du blir behandlad sämre än andra på grund av din sexuella läggning. Det är aldrig ditt fel om du blir diskriminerad, och du har rätt att få hjälp och stöd om du blir det. Läs mer här om vad du kan göra om du blir diskriminerad.

Mer på UMO

Sexuell läggning

Här kan du läsa innehåll om sexuell läggning.

UMO-poddenÄr jag lesbisk och hur kommer jag ut?

02. "Hjärtat bultar, tick tack. Man har inte sagt det men man vet att man ska säga det. Sen säger man det och väntar tills man får en reaktion. Då bara phuuu."

UMO-poddenAtt vara trans

05. "När jag berättade det första gången blev det liksom verklighet. Det var väldigt befriande, för det var så sant."

Svara varandraJag är homosexuell men mina kompisar är homofober

Jag har nyligen kommit fram till att jag är homosexuell. Detta är ganska jobbigt eftersom alla mina kompisar är homofober och jag tror att jag har känslor för en av mina kompisar.

Till toppen av sidan