Panik - lämna sidan!

Unga pratar trans och kön

Adrian, Alexandra, Anton och Benjamin är transpersoner. De tycker att det är viktigt med bra stöd och förebilder, särskilt när de möter personer som inte förstår hur de har det. De säger att samhället håller på att bli bättre för transpersoner, men det händer att de blir dåligt behandlade eller får alldeles för privata frågor.

Tre personer sitter och fikar. Foto.

– Den som vill förstå hur samhället funkar för transpersoner bör lyssna på transpersoner. Inte bara en transperson utan flera, eftersom det finns många olika erfarenheter. Jag och andra transpersoner behandlas ofta illa även om de som inte själva är transpersoner kan ha svårt att märka det, säger Adrian.

Personer som inte är transpersoner kallas cispersoner. De tycker att könet som bestämdes åt dem när de föddes är rätt för dem. Fler cispersoner borde lyssna på transpersoner för att förstå, tycker Anton.

– Många fattar inte hur det kan kännas att ofta bli kallad hon om du är något annat. Det kan komma frågor som "vad är ditt riktiga namn?" Trots att du har presenterat dig med det namn du vill använda.

Adrian brukar förklara det som att det är som att kalla honom för något riktigt elakt. För att det ska bli lättare för andra att förstå.

Alexandra tycker att det betyder mycket att transpersoner syns och hörs på olika sätt i samhället.

– Det gör att cispersoner kan få mer kunskap, och att jag som transperson kan få stöd i mina funderingar. Om du känner att du inte passar in i förväntningarna på hur tjejer och killar ska vara, eller att ens behöva vara det ena eller andra. Det skulle behövas ännu fler förebilder.

– Förebilderna finns där, men du får söka upp dem själv. Jag blir inspirerad av att gå på aktiviteter som till exempel anordnas av RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. Senast var det på en transtemadag, berättar Benjamin.

Anton fortsätter:

– Jag hittar förebilder bland mina kompisar. Det är så viktigt att komma ihåg att du inte är ensam om att vara transperson eller att fundera på om du är det. Tack och lov för nätet! Alla som jag träffat genom RFSL Ungdom är också fantastiska.

Vissa frågor känns för privata

Adrian, Alexandra, Anton och Benjamin får ofta frågor från personer som själva ser sig som "normala" när det handlar om kön men hanterar det på lite olika sätt.

– Jag brukar ha ganska stort tålamod med såna här frågor. Jag hjälper gärna folk att förstå mer, men varje person måste själv få bestämma vilka frågor hen tycker det är okej att svara på och inte, säger Alexandra.

Benjamin tycker att han ofta behandlas som någon sorts expert på transfrågor eller representant för alla transpersoner.

– Jag måste alltid ha ett svar på väldigt privata frågor, om hur jag känner mig, hur det fungerar med kroppen eller med sex. Jag tycker egentligen att lärare och andra borde lära sig mer på annat sätt. Det finns mycket att läsa både på nätet och i böcker.

När andra inte förstår

Anton ger tips på hur du kan tänka om till exempel föräldrar har svårt att förstå.

– Ge inte upp om de först reagerar negativt. Eftersom samhället ser ut som det gör kan de behöva tid att förstå, om de själva är cispersoner. De kan behöva sin process men under tiden är det viktigt att du har andra att vara med och få stöd av.

Alla fyra är överens om att det är viktigt med organisationer som RFSL Ungdom och de särskilda fritidsgårdar som finns på några ställen i landet. Transpersoner och de som funderar över sitt kön kan gå dit för att få stöd och träffa andra som är i en liknande situation. Samtidigt tycker de att man ska kunna ställa krav på vården och skolan.

– Vårdpersonal och lärare ska kunna möta alla med respekt i sitt jobb. Om de inte förstår kanske det är bäst att gå till någon annan om du har möjlighet, säger Adrian.

Fråga andra transpersoner för att hitta personer på mottagningar med kunskap om transfrågor. Genom att söka på nätet kan du också hitta psykologer eller ungdomsmottagningar med särskild hbtq-kompetens, tipsar Adrian, Alexandra, Anton och Benjamin.

Blir samhället bättre?

Även om alla är överens om att det ser olika ut för olika transpersoner beroende på  till exempel på vänner, familj, var du bor, hudfärg, religion och sexuell läggning tycker alla att det finns positiva saker för transperson.

– Det blir lättare och lättare att hitta eller skapa nätverk med bra personer som du kan ha runt omkring dig som transperson. Jag tycker också att det är bra att hbtq-rörelsen pratar mer och mer om transfrågor, säger Adrian.

– Jag har hört om dåliga erfarenheter från könsutredningar, men är glad att de som arbetar med min utredning är respektfulla, säger Benjamin.

– Fler tänker på vad de säger och gör, att det inte går att ta en massa saker för givet bara för att du tror att någon är antingen kille eller tjej, avslutar Alexandra.

Personerna på bilden är inte Adrian, Alexandra, Anton och Benjamin. 

Mer på UMO

Sexuell läggning och könsidentitet

Här kan du läsa innehåll om sexuell läggning och könsidentitet.

ArtikelTrans och cis

Det går att fundera mycket över om man är kille, tjej eller något annat. Du kan kallas för transperson om något inte känns rätt, eller om du inte trivs med det kön andra säger att du har. Du kan kallas för cisperson om det kön du känner dig som också är det som står i ditt pass och är det andra ser dig som.

UMO-poddenJag är kille men känner mig som tjej

05. "När jag berättade det första gången blev det liksom verklighet. Det var väldigt befriande, för det var så sant."

ArtikelUMO frågar: Hur kom du ut?

Alla har rätt att älska vem eller vilka de vill, och själv bestämma vilket kön de har. Ibland kan det vara svårt att vara öppen med vem man är inför andra. Här kan du dela med dig av hur du kom ut och ge tips till andra!

Egna berättelserJag är trans men mina föräldrar tror mig inte

Det har lett till mycket depression för att jag inte kan komma ut för mina föräldrar. Jag kom ut för en vän nyligen som är 18 och är bisexuell, han förstod mig och stöttade mig.

Till toppen av sidan