UMO frågar: Hur kom du ut?

Alla har rätt att älska vem eller vilka de vill, och själv bestämma vilket kön de har. Ibland kan det vara svårt att vara öppen med vem man är inför andra. Här kan du dela med dig av hur du kom ut och ge tips till andra!

Svar: 

 • Jag sa bara jag är bisexuell
  /Cool
 • kom ut till min syrra på sms, är bi. hon tog det bra och senare på kvällen pratade vi i telefon. mina kompisar har jag aldrig riktigt kommit ut till men alla e supportive och vissa tillhör hbtq communityt
  /girlinred4life
 • Jag kom ut som Bisexuell och ickebinär för typ 3 år sedan. Jag hade hört att det var svårt för vissa att komma ut och det gjorde det lite läskigt men när jag berättade för mina föräldrar så verkade dom tycka att det var helt okej. Det känns jätteskönt att vara del av hela HBTQ+ communytit.
  /Galen ickebinär!
 • Jag berättade först för mina vänner, sedan min mamma som försöker får mig att tro att jag är i en fas. Men jag har inte berättat för min bror, syster eller pappa eftersom de har gett ut lite homofobiska signaler.
  /Tjej som gillar en tjej
 • Jag kom ut som ickebinär för ungefär 2 månader sedan. Jag började med att skriva med mina två bästa vänner, min pojkvän och några onlinekompisar, och alla förstod och stöttade mig. Det svåra var att berätta för mamma och pappa, och det gick faktiskt inte så bra. Jag satt med dem på soffan och försökte förklara det att jag i över ett år identifierat mig som ickebinär, förklarade vad det innebar, att jag ville kallas för Fille istället för Felicia och att de skulle kalla mig enligt de/dem pronomen.

  De har aldrig känt någon som identifierar sig på något annat sätt än cis, och därför trodde mamma att jag bara var en förvirrad tonåring (fyller snart 14) och att hon också kunde känna sig pojkig ibland, som om det var så jag mådde. Det slutade med ett stort bråk, indragen veckopeng och att de låtsades som ingenting, och därför är jag rädd för att försöka förklara mer så att de förstår. Klasskompisarna var mer förstående dock!
  /Fille
 • När jag berättade för mina kompisar så använde jag ett tiktok sound till dom första men sen sa jag det till några andra. Till min syrra som också är bi spelade jag upp en låt men först fatta hon inte men sedan förstod hon. Har inte berättat för mina föräldrar än men ska nog göra det snart :) alla ni är så modiga som vågar komma ut, jag var jättenervös men sen så känns det sä bra <3
  /13 åring🐝
 • Det första jag gjorde va att vakna sen åt jag frukost sen spelade lite sen öppnade jag en dörr 🤘😎 slut jag är fri.
  /AIDEN
 • Jag har kommit ut 2 gånger, en gång som bisexuell och en gång som ickebinär. När jag kom ut som bisexuell så hade jag skrivit en lapp till mina föräldrar. Jag skulle på en övernattning hos min bästa vän och dagen innan vi skulle åka dit så hade jag skrivit en lapp där jag förklarade hur jag kände, att jag var bi. Senare den dagen fick jag ett sms av min mamma där det stod att de älskade mig oavsett vad och att de tyckte det var modigt att komma ut till dem.

  Hur jag kom ut som ickebinär är lite annorlunda. Jag började med att komma ut till mina vänner (då alla mina vänner supportar hbtq+), berättade att jag ville byta namn och pronomen. Senare gick jag vidare med det till att berätta till min mentor som jag har bra kontakt med, han hjälpte mig med att ge tips som jag kunde tänka på när jag skulle komma ut till mina föräldrar.

  Sen kom dagen då jag skulle komma ut till min mamma, blev väldigt nervös och visste inte riktigt vad jag skulle säga, haha. Jag skrev med min kompis medans jag och mamma satt på varsin sida av soffan och kollade tv. Jag hade bestämt att jag skulle skicka en bild på en non-binary flagga som jag önskade mig (detta var nära min födelsedag och julafton).

  Jag samlade mitt mod och skickade bilden och sa "en sån här önskar jag mig", en stel tystnad varade i ca 1 minut innan hon sa "färgerna är ju inte så fina tillsammans". Jag blev lite chockad då jag trodde att hon inte fattade vad jag menade med bilden. Efter ca 10 minuter av tv tittande så sa jag "vet du vad jag menar med flaggan? Alltså varför jag vill ha den?" Så svarade hon "ja, de står ju här, 'non-binary', man vill ju inte ha en flagga som man inte är liksom" och log.

  Sen direkt efter så berättade jag att jag hade funderat på namnbyte, då blev hon lite seriösare så frågade hon varför och vilket namn jag hade tänkt. Jag svarade att mitt dåvarande namn var för feminint för mig och sen sa jag vilket namn jag hade tänk. Efter det så sa hon bara att jag skulle få byta namn men inte än. Sen har vi typ inte pratat om det mer om det förens jag skulle komma ut till min pappa.

  Min mamma berättade typ för honom, vi satt och bokade en resa till USA. (Jag ska byta mitt efternamn till min mammas). Då min pappa sa att jag inte kunne byta efternamn än i och med att då måste jag byta pass och om jag skulle gjort de så hade jag inte fått komma in i USA. Vi hade redan bokat resan när han sa det. Då sa min mamma att jag planerar att byta namn.

  Sedan satt vi i ca 20 minuter och förklarade för pappa vad ickebinär innebar och hur jag kände. Men även min pappa sa att det var okej att jag är ickebinär osv. Jag har en bror som bor hemifrån och han har jag inte kommit ut för än, ingen annan i släkten heller. Lärarna i skolan och mina vänner har börjat använda mitt nya namn nu och det känns väldigt skönt.

  Tips till dig som är ickebinär och vill komma ut: Kom först ut till människor du litar på och som är nära, t.ex dina bästa vänner eller en nära släkting. Då de människorna kan börja använda en pronomen du vill prova och ett namn du vill prova så du får se hur det känns.
  /Den Ickebinära 15 åringen
 • Min mamma hade hittat ett meddelande som var till min flickvän. 
  /Ilaf
 • Jag tror just nu att jag är lesbisk, men förut trodde jag att jag var bi. När jag kom ut till mina vänner var det ingen big deal. Bland mina vänner är det en och annan som också är gay. Jag sms:ade henne först och berättade några dagar senare. Alla var väldigt supportive och det kändes bra. Nu skämtar jag om det mycket. Har inte kommit ut till mina föräldrar än men vet att det är ok, de har LGBTQ+ kompisar!
  /Lesbeans
 • Jag kom aldrig ut min syster berättade för min mamma och hon blev skitarg för ingen anledning #swag
 • Jag skämtade om det tills de fattade
  / :)
 • Ända sen jag var liten har jag tyckt att tjejer är jättesnygga och fina. Först kom jag ut till mina närmsta vänner, men typ förra veckan när jag satt i ett grupprum med mina kompisar sa min ena kompis ”***** är inte straight” så nu tror jag att min engelskalärare fattar att jag är lesbisk.
  /Malva
 • Jag skrev ett långt sms till mamma medans vi satt bredvid varandra. Hon fick sen läsa upp det. Jag kom då ut som bisexuell och genderfluid. Både mamma och pappa sa att de accepterade det, men de refererar fortfarande till mig som ”hon, dotter” på mina icke-binära dagar.
  /minnie
 • Jag sa till en vän i taget och så blev det tillslut att alla kallade mig för han/honom och inte hon/henne!
  /Livia
 • Jag matchade med en tjej och kille. Valde det som passade och sov över helgen ut. När mamma ringde sa jag att jag hos min kille
  /kåthet styrde
 • Jag kom ut som bisexuell för min klass och en av mina lärare på en lektion i 7an (jag går i 8an nu) men jag har inte kommit ut för mina föreldrar. Jag har tänkt att jag ska smsa mamma o pappa imon påväg till bussen eller nåt för jag vågar inte ta det face to face Luxor jag har inte den kontakten med dom. Jag är rädd över hur dom kommer reagera för bör jag kom ut till en vän innan för ett tag sen så accepterade hon inte mig och de satte verkligen spår:/ och jag skulle vilja säga att alla är så jävla modiga asså (förlåt för mitt ordval) men ni är verkligen det!! Att ni verkligen står för det, ni är så jävla grymma asså:)))
  /Emma:)
 • Jag är lesbisk. Jag har inte kommit ut ännu. Men jag har en plan det är att jag ska berätta för min ända storebror att jag är gay. Jag vill inte berätta för mina föräldrar Jag vill bara inte stå face to face med mina föräldrar. Många systrar har jag men jag har bara en bästa storebror han är 25 år och är den jag litar på mest. Jag ville inte ta någon som jag inte litar på så mycket som jag litar på min bror. Så jag ska ringa upp honom när vi ska flytta allstå om ca 2 mån. Och säga att jag är gay. När jag har gjort det så kommer jag säga till honom om han kunde berätta till familjen för att jag inte ville göra det själv. Min storebror kommer gå med på det eftersom han supportar mig om allt. När det har hänt så kommer jag må mycket bättre. Jag har en flickvän som heter Nathalie.  Nathalie är den snällaste flickan i hela världen 🌏. Man kan inte beskriva henne med ord. Bara med kärlek. Jag berättar hur det går när jag har kommit ut hejdå älskar er 💕
  /Nathalies flickvän🏳️‍🌈❤️👌💕
 • Jag är lesbisk, jag kom ut till mina närmaste kompisar först sen så berättade jag för mamma att jag är ihop med en tjej, fast jag sa de via sms. Sen så kom jag ut för hela klassen och alla accepterade inte det, nu går det kvar en homofobkille i min klass. Men det känns skönt att mina kompisar och min familj accepterar mig för pappa är bisexuell och min syster är trans och pan sen har jag kompisar som är bi/lesbisk/pan osv.
  /JaDuJagVillVaraAnonnym(JagKanInteStava)
 • Jag är lesbisk (ja jag är tjej) men jag har varit ihop med många killar men gjort slut med dom för att jag inte kände mig trygg. En gång var jag ihop med en tjej och då kände jag mig trygg. Jag har inte berättat för minna föräldrar att jag är lesbisk men jag har berättat för vissa av minna närmaste vänner och det kändes jätte bra!
  /En flicka som är lesbisk
 • Jag har inte kommit ut på de sättet ... för mina föräldrar har alltid sagt "är du kär i någon" och inte "är du kär i en kille" (jag är tjej). Så jag har bara sagt vem. Först trodde jag att jag var bi men när en av mina syskon kom ut som trans och pan insåg jag att jag var pan, inte bi.

  Jag kom ut som pan när jag var 13 och nu är jag 14. Allt har gått bra, alla jag sagt till har accepterat mig:)
  /kitchensquad
 • Skulle gå och lägga mig på kvällen och sa det bara jättesnabbt till min mamma och pappa. Båda var helt lugna med det. Men jag pratade inte om det med dem dock. Sa först till mina närmaste vänner, eftersom en av dom kom ut till mig bara några månader tidigare.
  //Tilda
 • Jag målade en banderoll och hängde utanför dörren.
  /hej
 • Hej jag heter Martina. Jag kom ut som tjej den 27 februari Då registrerades jag som Martina Jag mår mycket bättre i dag när jag är den tjejen jag är. Det är faktiskt skönt att vara Martina
  /Martina isabella klara
 • Hej, jag är lesbisk och ja, jag har kommit ut. Under ett halvår då jag var ihop med en kille, kände jag mig inte trygg. Det kändes som om jag inte kunde lita på honom, vi hängde aldrig heller. Under de sista veckorna märkte jag att jag hade intresserat mig för en tjej. Vi kan kalla henne för “Sara”. Jag började få riktigt dåligt samvete och började må illa. Samtidigt så hade även mina kompisar börjat bråka, vilket gjorde saken ännu värre. Jag frågade min mamma var ända dag om jag fick stanna hemma ifrån skolan. Jag berättade aldrig varför och självklart fick jag ett ”NEJ”. En dag när jag var hos två kompisar (vi kallar den ena kompisen för ”Lina” och den andra för ”Lisa”) vi var hemma hos Lina och pratade mycket om kärlek. Plötsligt frågade då Lisa: ”gillar du fortfarande din kille?” Jag svarade då: ”Självklart!” Det var bara skådespel, jag tyckte inte att det var rätt tidpunkt att säga att jag var lesbisk. För att bevisa det skickade jag ett sms där det stod: ”Gillar du mig fortfarande..?” Jag fick inget svar den kvällen. På morgonen dagen efter, hörde jag ett ”pling” Jag rusade snabbt till telefonen och tittade. Det stod att min kille hade skrivit någonting. Jag öppnade meddelandet och blev helt stum. Det jag tittade på var ett meddelande där det stod: ”Hej, jag vill fortfarande vara vänner, men jag gör slut” Jag blev helt paff. Det jag hade i magen blev bara ännu lite större, men blandades med ilska. Jag hade alltså gått runt med dåligt samvete flera veckor för att jag hade gillat en tjej, Samtidigt som jag hade en kille. och nu kommer det fram att inte ens killen vad kär i mig längre! Vad är oddsen? Några dagar gick jag nästan runt och surade lite, men snart gick det över. Jag konstaterade mig bara på min kärlek. Men jag blev rädd efter en vecka. Tänk om någon skulle få reda på det, tänk om mina vänner skulle få reda på det?! Jag gick runt med en rädsla att om mina vänner skulle få reda på det, kanske skulle de bli rädda för mig? Eftersom att de kanske tror att jag var kär i någon av de? I och försig, jag var kär i Sara som var en av mina vänner. Men ändå! Efter ett tag kunde jag inte hålla det inne längre. Jag berättade för den ända vännen jag litade på, min bästa vän. Ända sedan förskoleklass. Hon blev faktiskt inte rädd, tvärtom. Hon förelog att gå till kuratorn. Jag kände mig mycket bättre efter det, Sara vet fortfarande inte om att jag gillar henne men jag känner mig äntligen stolt över vem jag är.
  /En flicka som är väldigt stolt
 • Jag kom ut väldigt enkelt, med min mamma var det en kväll då jag la mig brevid mamma medans hon läste och sedan sa jag att jag var bi, vi prata lite och sedan gick jag och la mig. Med min pappa sa jag det i bilen på väg hem. Båda var väldigt lugna om det, tack gode gud för det! Jag har nu en flickvän och är glad över det, men nu har jag börjat tänka över om jag är något annat än bi, är jag lesbisk eller pan, känner jag mig värkligen som en tjej eller en non-binary, kanske gender fluid. Jag har verkligen ingen aning🙃
  /Förvirrad
 • Ja det kan man undra. jag var med mina kompisar och då sa en att den var BI och då sa att jag var också det och blev vi lyckliga i alla våra dagar slut ;)
 • Detta är ingen historia om hur ja kom ut, men jag ville bara säga till er alla att jag är så sjukt stolt över er som har kommit ut, det är modigt gjort! själv har jag inte kommit ut än, bara för min syster som tog det väldigt bra. lycka till till er som funderar på att komma ut, det kommer kännas så skönt efteråt och jag lovar att det kommer gå jätte bra ❤️
  /hmmm ingen vet
 • Jag kom ut när jag var runt 14 år till min bästa vän som jag visste var okej med sånt. Jag hade planerat att vara med henne en dag så sa jag att jag ville prata med henne så gick vi ut och jag kom ut till henne som gay och asexuell. Om du vill komma ut så skulle börja med någon som du litar på och vet är okej med det.
  /Alf
 • Jag har bara kommit ut till min mamma, jag skrev till henne på sms och sa att jag var bi och nu har sagt till min närmaste vän för att jag vet att hon är ok med lgbtq
  /Iris 
 • Jag vill gärna komma ut som plan för min familj men vågar inte, berättade det för mina två bästisar som tog det extremt bra, först behövde jag förklara vad plan betydde sen så fattade de. Min ena kompis sa att han tyckte att den beskrivningen av vad jag sa stämde in på honom. När jag var 9 så sa jag till min syster att jag var bi, då jag gillat både tjejer och killar, men nu känner jag mig mer som plan. (Min mamma frågade en gång men då sa pappa att han trodde att jag bara gillade killar och då bytte de samtalsämne.)
  /Vill så gärna komma ut :(
Till toppen av sidan