UMO frågar: Hur kom du ut?

Alla har rätt att älska vem eller vilka de vill, och själv bestämma vilket kön de har. Ibland kan det vara svårt att vara öppen med vem man är inför andra. Här kan du dela med dig av hur du kom ut och ge tips till andra!

Svar: 

 • Kom ut för mina kompisar för någon månad sen, vi hade köpt mat och hade picknick då passade jag på att säga att jag var bisexuell. ”Btw jag är bisexuell” Det var så jag sade, ärligt talat så var jag lite nervös, hur skulle de reagera? Hur skulle stämningen bli? Vad skulle de säga? Men allting gick bra, de accepterar mig som jag är och älskar mig fortfarande. Jag försökte att inte göra en stor grej av det så det inte skulle märkas att jag var nervös, sedan berättade jag för en av mina killkompisar.... Jag trodde att han skulle reagera på samma sätt som de andra men han sade ”Ja, fast är inte alla tjejer bi” Usch jag blev lite sur fast förstår hur han tänker eftersom tjejer är mer sexuellt villiga(?) än män, tycker att det var lite fjantigt att lägga en sådan kommentar, han kunde vetat bättre. Har nu börjat tveka på min sexualitet... Men det är okej bara fortsätta kämpa. Lycka till alla <3
  /Elin
 • Kom ut för min mamma idag. Jag lämnade ett brev där jag hade skrivit och förklarat. Jag bad henne läsa brevet när jag inte var hemma ifall att allt skulle gå åt skogen och ifall hon behövde lite tid. Jag skrev även i brevet att jag ville ha första svaret på sms då det kändes bättre för mig. Mamma svarade att hon förstått det väldigt länge och bara väntat på mig att komma ut samt att hon älskade mig för den jag är. Jag som trodde att hon inte skulle acceptera det. ut! Aldrig mått så bra som nu. Dock tycker jag inte att vi ska behöva komma ut, i sånt fall borde även heterosexuella komma ut, men tyvärr har vi en heteronorm :(. Är du rädd för att dina föräldrar inte ska acceptera, gör det när du flyttat hemifrån så kan du välja att inte träffa dem mer. Måste dock komma ut till min pappa men det är bara att köra. Kärlek är kärlek!
  /Tjej som precis kommit ut!
 • Jag har bara sagt till min mor att jag är bisexuell men jag vill berätta för mina klasskamrater men jag vet att det finns många bifober där jag bor, men jag vet en jag kan säga det till men jag vet inte för min mor tycker att jag ska hålla tyst om det.
  /Arvidsjaur
 • Jag är tretton, och jag kom ut till mina föräldrar för några månader sedan som bisexuell. Mamma och pappa och jag har pratat mycket om att hitta sig själv och ifrågasätta sin sexualitet, och de har alltid stöttat mig. Vi har alltid haft ett ganska starkt band om det här med att prata med varandra, jag berättar nästan allt för dem. Några veckor innan jag faktiskt kom på själv att jag var vi hade papp och jag pratat om just det, att hitta sig själv. Han berättade hur han hade det när han var i min ålder, och förklarade att förr eller senare brukar man hitta sig själv och sin sexualitet. Min flickvän bor ganska långt bort från mig och vi träffas bara ibland, och jag brukar prata om henne hemma med mina föräldrar. Det bara hände egentligen, mamma verkade ha sett på mig nånstans att jag gillade henne lite mer än som en vän, så jag bara sa till henne att vi faktiskt var tillsammans. Samma med pappa, och det var internet med det. Jag var ganska osäker på hur jag skulle berätta, och jag tror de flesta är rädda för hur folk ska reagera. Mitt enda tips är att prata med sina föräldrar mer, man behöver inte komma ut på direkten. Jag byggde upp ett starkare band med mina föräldrar och sen blev det inte så svårt att faktiskt berätta.
  /Hanna
 • mamma, jag och mammas sambo satt och kollade på planeringen över sexual kunskap och det stod att vi skulle prata om sexualiteter. då pratade vi om dem olika sexualiteter som lgbtq står för och då s jag att jag var bi. hon såg på mig skeptiskt och sa "så du gillar tjejer med?" jag sa "ja och det är inget fel med det" hon sa bara att hon inte hade sagt det. även fast man är ung betyder det inte att man inte vet sig själv. jag är 15 och har varit "kär" två gånger en gång i en tjej den andra i en kille. min pappa vet dock inte än så det är lite spänande
  /marta
 • Jag var 14 år när jag verkligen insätt att jag var lesbisk. Jag bakade en kaka och köpte en lesbisk flagga för att berätta för min pappa, mina föräldrar är skilda. Han blev väldigt arg och sa att våran gud icke tillåter detta, jag blev förkrossad. Efter så många år av självhat.

  Dagar senare omkom min mamma i en bilolycka och då sa min pappa att det var okej och att vi skulle vara vänner för det är vad mamma skulle velat. Idag dejtar jag en två år äldre tjej och nu har jag verkligen börjat älska mig själv!
  /Deniz
 • Allt började med att jag fick fjärilar i magen när jag träffade min bästa killkompis! Sedan berättade jag det för honom och han kände detsamma. VI låg tillsammans den natten.
  /Tarik
 • Jag är en tjej 14 år och bi. Jag berättade för en kompis först och sen efter ett bra tag berättade jag för min mamma. Asså jag blev lite upprörd över vad hon sa för det hon sa va liksom "Mm ok, men jag tror det kan vara en fas. Jag tror du är straight men jag förstår att du tänkt mycket på det".  Hon sa att det var en trend och hon trodde det påverkade mig. Men jag är glad att hon accepterade det ändå. 🌈💖💪
  /Anonym
 • Jag är bisexuell och för mig har detta varit väldigt tydligt för mig ganska länge, även fast jag inte satte en titel på det i början. Jag har aldrig riktigt funderat över det här, jag har bara antagit att alla mina vänner på något magiskt sätt vetat om det, trots att jag aldrig sagt nåt xD.

  Sättet jag kom ut till dom var när jag berättade för dom att jag hade kommit ut till min syster. Det tog typ en vecka för mig att komma på att jag aldrig sagt nåt till dom tidigare. Men jag skrattar alltid lite när jag tänker tillbaka på det. Det är ingen hemlighet så om någon frågar kan jag lägga på mig lite pride🏳️‍🌈 och vara stolt över att berätta men om det inte adderar till konversationen finns det ingen anledning att ta upp det lixom.

  Tricket är att vara helt normal kring det. Då verkar det normalt till alla andra. Precis som det ska vara. Det här med könsidentitet kan vara en viktigare sak att berätta till andra så att dom inte kallar dig han eller hon när dom ska kalla dig nåt annat. Själv är jag genderfluid (det ändras) men har aldrig kommit ut till någon irl. Det är lättare när jag är på nätet för då kan ingen anta vad jag är. Vilket är perfekt eftersom jag ändå aldrig verkar kunna bestämma mig. ¯\_(ツ)_/¯ Men jag kommer nog berätta till folk så småningom. Allt tar sin tid.
  /anonym
 • Jag har inte kommit ut till min familj än men jag har sagt det till några vänner. Först en tjejkompis som supportade mig väldigt bra och sen en grupp med vänner när vi körde snurra flaskan. De frågade vem den senaste jag gillade var och eftersom de var en tjej i vår klass så tror jag de fattade att jag gillade tjejer även fast jag inte satte någon label på mig själv.

  Sen berättade jag även för tjejen jag gillade och en annan kompis. Det var tyvärr ensidade känslor men jag har mått mycket bättre sen jag berättade för folk. Jag är inte riktigt redo för att berätta för mina föräldrar än men jag vet att när jag gör det kommer de finnas där för mig för vi är en väldigt öppen familj som älskar varandra.
  /16 snart 17 årig tjej🏳️‍🌈
 • Själv har jag kommit ut som bi för mina 4 närmaste kompisar (en av de är oxå bi). Jag började med o berätta för henne som är bi o sedan hjälpte hon mig att komma ut för mina andra 3 närmaste kompisar. Jag berättade genom snap till alla! Men nu har jag kvar släckt, familj o mina andra vänner!

  Jag har märkt att jag har känt mig mindre rädd att komma ut nu när jag fått mer vänner som inte är straight. Innan var jag såååå rädd för att alla var straight förutom jag! Att det bara var jag i heeela Sverige typ! Men nu har jag ju insätt att de finns så många som är som jag! Skriv med folk från andra länder eller som du inte känner som oxå är med i lgbt+!! När man håller alla tankar inom sig känner man sig så ensam men att prata ut med en som känner likadant o varit i samma sitta hjälper sååå mycket! 
 • Jag är en kille på 13 bass, samt homosexuell. Att komma ut som gay kan vara svårt, men det blir inte lättare om du tar längre tid på dig. Jag valde att berätta för mina föräldrar, kusiner och mostrar först. En av mina mostrar är gay själv så de stöttade mig redan från början, sedan efter ett tag började jag komma ut till enstaka vänner i min klass och min skolsköterska, till och med min slöjdlärare, please don’t Ask :/

  Tipsen jag har är väl bara att berätta vid rätt tillfälle och tid. Jag har även blivit kär, han vet om att jag är gay och han supportar mig, men han är själv straight så vi får se hur det går 💀
  /Kille på 13 bass 🏳️‍🌈✨
 • Kom ut till min bästa vän på discord idag, skickade några memes och sa att jag var trans, han supportar mig !:D ska komma ut till mina föräldrar snart också om jag vågar😔✌️
  /Cosmo FTM 13🏳️
 • Jag är bi, jag har vetat det i över ett år men inte sagt det till någon. I vintras berättade jag det för mina två bästa vänner och det visade sig att dom båda också är bisexuella. Jag stressade länge över hur jag skulle berätta för mina föräldrar och hur dom skulle reagera. Tillslut så hängde jag bara upp min prideflagga (specifikt den för bisexuallitet) på mitt rum och väntade tills någon märkte. Det var väldigt skönt för det blev ingen stor diskussion utav det. Det var mest "Oj vilken fin flagga du har fått, men det är ju inte hela regnbågsflaggan?" och så blev det istället att jag fick förklara att det finns olika flaggor för olika läggningar istället för att vi pratade om mig vilket kändes vlldigt bra.
  / ✨but women tho✨
 • Jag är bi. Mina föräldrar vet inte om det, det är bara min 2 år yngre bästa kompis som vet. Men... det är så här att mina 2 bästa kompisar i min klass är bi och de kom ut med det till sina föräldrar mm. Det känns som om de ska tro att jag härmar dom ..... vet inte vad jag ska göra!
  /De 3 bi tjejerna 🏳️‍🌈
 • Jag identifierar mig som demigirl/ickebinär och har ännu inte kommit ut till min familj... Det jag gjorde när jag kom ut var att skicka sms till en kompis och sen typ fråga hur hon trodde de andra skulle reagera. Sen mailade jag mina två handledare och bad de träffa mig och min kompis då förklarade jag och så, sen efteråt så skickade jag ett sms i gruppchatten till mina kompisar, det som är bra med att skicka i en gruppchatt är att alla ser vad dem svarar och man behöver inte känna sig tvingad till att svara, mina kompisar är väldigt stöttande och jag älskar dem för det
 • Jag berättade först för mina bästa vänner att jag var kär i en av dem. Några månader senare berättade jag till min bästa killkompis att jag hade varit kär i en tjej. Sedan berättade jag för min internet bästa killkompis som jag gick i samma skola som för 3 år sedan. På alla hjärtans dag gick jag på kalas hos en min vän. När vi körde att man skulle skriva ner en av sina hemligheter skrev jag ner att jag var Bisexuell. De fick aldrig reda på att det var jag. Men lite mindre än en månad senare, nu. Så berättade jag på sms för mina bästa vänner att det var jag som skrev den lappen. De svarade "var det du?". Jag svarade ett stolt Ja. Det känns skönt att dem vet och jag tror att snart så vet alla, en av mina killkompisar är gay, men han vet inte att jag vet. Han berättade det för min bästa killkompis. Jag ville verkligen veta om han hade några hemligheter, och jag tjatade på honom lite. Allvarligt talat är han inte bäst på att hålla hemligheter, men då berättade han för mig, och jag lovade att inte berätta för någon. Jag fick inte heller prata med honom om det. Jag ska träffa min bästa killkompis i morgon, då ska jag fråga honom om han kan berätta för min killkompis som är gay att jag är bisexuell, så kanske vi kan prata om det och så ska jag hjälpa honom att inte tycka det är pinsamt att vara kär i någon med samma kön, och förklara att det inte är fel, förhoppningsvis kan vi båda komma ut snart.
  /13 årig tjej idag. It's My birthday. 
 • Jag hade skrivit ett brev som om det vore till mina föräldrar. Brevet blev aldrig riktigt klart men mamma hittade det av misstag när hon skulle släppa in vår katt på mitt rum när jag inte var hemma. I brevet stod det att jag ej var bekväm i mitt namn och pronomen osv. Hon supportar mig och förstår mig även om det fortfarande känns som om vi har en tension mellan oss när vi pratar. Men det är bättre än att må dåligt.
  /anonym
 • Jag har bara kommit ut som bi för mina kompisar än så länge men skrev ett sms t de som jag vart osäkra på hur de skulle ta det och sa det till alla andra. Alla tog det superbra🥰
  /Yeah I listen to Sweater Weather
 • Jag gjorde det igår faktiskt! Jag gjorde en presentation där jag berättade lite om mitt kön och sexualitet och sedan svarade jag på mina föräldrars frågor. Det var lite jobbigt men till slut blev allt okej!
  /Rowan
 • Efter 3 år som Lesbisk kom jag hem efter scouterna (Min flickvän är från scouterna). Sa till hela familjen "Kom till köket jag har nåt att berätta", sen sa jag en i mina scouter är lesbisk och det är med mig. Jag är lesbisk och ni får tycka vad ni vill men ja så är det♥️ Nu mår jag så bra med att jag sa det, vi älskar varandra.
  /𝓜𝓪𝓵𝓿𝓪
 • Jag är både icke-binär (tror jag) och bisexuell. I nian hängde jag med folk som inte var så välkomnande till HBTQ, och kände mig inte säker att komma ut till dem. När jag slutade nian däremot kom jag ut till mina närmaste tjejkompisar som bisexuell, genom att helt enkelt säga "jo, btw, jag är bi".

  De tog det väldigt bra, men kände fortfarande inte för att berätta för de andra. När jag började gymnasiet sen så hamnade jag i ett umgänge jag var mycket mer bekväm i. Det kändes väldigt naturligt att komma ut till dem. Det blev liksom ingen stor grej. När jag berättade för mamma/pappa att jag var bi var jag väldigt nervös. Jag visste sedan innan att de inte var emot HBTQ, men jag trodde att de kanske skulle se mig på ett annat sätt än tidigare. Jag kom ut till dem när jag var hos en kompis. Det jag gjorde var att jag skickade ett simpelt sms. Det löste sig väldigt bra.

  När det kommer till min könsidentitet vet många av mina närmsta vänner, eftersom sexuell läggning och könsidentitet är ett vanligt samtalsämne och det kändes rätt naturligt att de skulle veta. Jag bad dem helt enkelt att testa olika pronomen med mig, vilket de var öppna till.
  /bisexuell (och möjligtvis icke-binär) 16-åring
 • Tjeenare alla undrande människor! Jag har än så länge bara kommit ut till mina 3 bästisar att jag gillar tjejer. När jag kom ut till mina 3 bästisar i skolan satt vi på lunchen och jag var skitnervös. Jag började med ett; ”Hörni... jag måste öhm... (jag var nära på att börja gråta och det kändes som om jag skulle kräkas) jag måste berätta en sak.....” ”Vadå?” frågade nån. ”Ehmm.... asså.... jag.. ehm... jag tror att jag.... gillar tjejer...”

  När jag sa detta så flög alla möjliga tankar igenom mitt huvud, jag tänkte till exempel att mina bästisar inte skulle vilja vara mina bästisar längre och så vidare, vilket är helt normalt. Men long story short så var de jättestöttande och jättepositiva. Jag vet att det kan vara sjukt svårt att komma ut, men jag vet att om du vill något tillräckligt mycket är chansen VÄLDIGT stor att du klarar det. Så tro alltid det bästa om folk och ge dem alltid en andra chans <3.
  /En tjej som gillar tjejer
 • Jag kom ut till mina kompisar redan i fyran för det var då jag visste att jag också gillade tjejer, jag visste inte att det var en stor grej då, eller alltså att det var sätt som ''annorlunda'' men jag brydde mig inte just då. i femman så kom jag ut till min mamma för hon frågade ofta om jag gillade någon eller om jag hade en pojkvän, jag var nervös att säga det till hon för jag visste inte hur hon skulle reagera eller om hon skulle stötta mig. Men det gick faktiskt bra!!

  Vid sexan så fick min mamma reda på att jag blev lesbisk och bara gillade tjejer, hon brydde sig inte hon ville bara att jag skulle vara glad, min mamma hade berättat det till min bonus-pappa och han stöttade mig och tyckte inte att det vad konstigt alls. Min pappa kom på att jag gillade tjejer av sig själv, han sa att han skulle älska mig ovanast vad så jag vart glad för det! Det är skönt att dom vet om det nu!

  Jag brukar öppet prata om olika flaggor och att det inte bara finns två kön, såklart kan det vara lite läskigt att prata om det ibland men det blir ju bara bättre och bättre :)
  /Cornelia
 • Kom ut till mina kompisar redan i 3:an-4:an och de har vetat sedan dess. Sen kom jag ut till mina föräldrar i juli 2020 genom ett sms där jag förklarade. Kom dock först ut som pansexuell men nu är jag nog lesbisk eller bi. Har fortfarande inte kommit ut till min farmor, morfar och min mosters familj. Men man behöver inte berätta för de man inte känner sig bekväm i att berätta. Hoppas det går bra för alla er som ska komma ut eller har kommit ut 🍄🪐✨🌸🌺🌈 Är snart 17 och är långt ifrån ute till alla. Låt det ta tid, du klarar det❤️❤️
  /Confused hbtq person ☺️✨🌸🌈❤️
 • Jag pratade om en tjej som var lesbisk och sedan sa jag bara ”som jag tror att jag också är” <3 (tipsar om att börja med kuratorn eftersom hon/han/hen/dem inte kan döma dig på samma sätt som tex en kompis eller förälder kan)
  /yeah i listen to girl in red
 • Jag har bärettat för min bästa vän att jag är bi och för en annan kompis som också är bi och det gick bra❤️ Jag vill bäretta för min mamma men vet inte hur. Ska jag bara säga det till henne? Men att vara t.ex bi är absolut inget fel!!!❤️❤️❤️ Ni alla är så modiga!💕💕💕
 • Jag har bara kommit ut för mina kompisar som Bi... men jag planerar på att komma ut för mina föräldrar och mina två systrar ( har kommit ut för familjens bästa kompis som är 16 ) men jag är dock ganska rädd.... önska mig lycka till...😘🏳️‍🌈
  /EnGalen11ÅrigBisexuellTjej✌🏻🏳️‍🌈🥲
 • Jag gjorde ett instagramkonto och skrev till mina kompisar från det och då hade jag skrivit lesbisk i min beskrivning. 
  /alias
 • Jag har bara kommit ut som lesbisk till mina närmaste kompisar, men vill komma ut till ex. min familj snart för de har hbtq+ vänner så de borde inte vara homofobiska. jag skrev ett långt sms till var och en av de så att de verkligen skulle förstå och alla stöttar mig. jag har ju också andra vänner som är bi, lesbiska, osv. så jag visste att de skulle stötta mig :) #girlinredforlife 🏳️‍🌈
  /15-åring⚡️
Till toppen av sidan