UMO frågar: Hur kom du ut?

Alla har rätt att älska vem eller vilka de vill, och själv bestämma vilket kön de har. Ibland kan det vara svårt att vara öppen med vem man är inför andra. Här kan du dela med dig av hur du kom ut och ge tips till andra!

Svar: 

 • För mina vänner sa jag bara det, men till min familj kom jag ut när jag blev tillsammans med min flickvän:)
  /Tjej 18 år

 • Till att börja med så kommer man inte bara ut en gång. Det är inte en stor händelse som du får "ur vägen" och kan leva "fri" sen. Man fortsätter att komma ut hela livet och hamnar ständigt i situationer där någon inte vet att man är gay. Jag antar att ni menar inför familjen? Men den här frågan är ställd på ett sätt som BARA heterosexuella skulle ställa den på. Hur kom du ut som hetro? Hur kom du ut som precis det könet du föddes som?
 • Jag Kom ut som lesbisk då jag var 16 men har nu på senare år förstått att jag är asexuell och pan. Jag har inte riktigt kommit ut ännu men jobbar på det.
  /Dragon
 • Jag skrev först ett sms till min mamma då jag kände att det var lättare att komma ut för henne ett bra tips är ju att ta föräldern som känns bättre att berätta för. Så jag skrev att jag behövde prata med henne om nått personlighet så vi satt i köket och jag berättade för henne hur jag känner mig kring min sexuella läggning. 
  /Skellefteå tyvärr
 • Vid tiden så var jag tillsammans med en tjej. Jag hade relativt lätt för mig då jag visste att mina föräldrar skulle vara helt okej med min läggning. Så jag smsade min mamma en kväll, då jag var 13 och inte vågade berätta för henne på riktigt. När jag väl hade skickat meddelandet så var det enda hon sa ”vem är tjejen?”. Sedan frågade hon om jag eller hon skulle berätta för pappa. I somras frågade min pappa mig vad jag identifierade mig som. Jag hade riktig tur med mina föräldrar.
  /Tjej, 15 år
 • Asså först pratade jag med mina kompisar och sen blev jag tsm med en tjej. Och d har jag nu berättat för mina föräldrar och dem sa att d var ok att jag gillade den här tjejen🏳️‍🌈men dem frågade om jag var bi lr homo och då svarade jag bi🏳️‍🌈
  //biet shadde❤
 • Min kompis frågade om vi hade hemlisar och jag sa ja och så gissade hon att jag var gay så sa jag ja. 
 • Jag kom ut till en väldigt nära kompis i 5an. På den tiden hade jag en flickvän vilket inte var helt seriöst eftersom vi var 11 år. Jag och min kompis cyklade hem och jag sa bara till henne att jag hade en crush på någon och att det var en kille. Hon sa att hon inte brydde sig, och vi är fortfarande nära vänner. Innan jag kommit ut hade jag känt mig väldigt osäker på vem jag var och jag hade gjort alla Buzzfeeds quiz om sexualitet som fanns. På de flesta fick jag att jag var bisexuell så jag bara körde på det och tänkte att jag var bi. Sen hade jag min första kyss med en kille och jag insåg direkt att detta var så mycket bättre än tjejer så jag visste att jag var gay. Efter att jag under hela grundskolan kämpat med min identitet kom jag ut till alla genom att sätta en prideflagga i min instaram profil när jag började gymnasiet. Då visste folk om det utan att jag behövde ta mig tid att berätta.
  /Luleå4Life
 • Jag har bara kommit ut till två personer. En av dem är en av mina kompisar som jag litar ganska mycket på. Jag sa till henne att jag gillade en person och hon frågade såklart vem det va. Mitt svar blev tjejens namn och jag fick en kram och hon var bara stolt över mig. Det var bara för en vecka sedan. Den andra personen är en av mina lärare som jag litar på. Hon är den ända lärare jag litar på och hon peppar mig och tror på mig när igen annan gör det. Så jag valde att säga att jag inte gillar killar och hon svarade med bara positiva saker. Det var för ungefär ett halvår sedan. Det är inte lätt men när man berättar för den första personen blir det lite enklare med nästa. Ta det steg för steg och snabba inte på det det är då det kan bli fel. Det tog mig nästan tre år att berätta för min lärare och efter det ett halvår att berätta för min kompis. Ta din tid du har all tid i världen
  //14 årig tjej 🏳️‍🌈
 • Jag sa bara till mina kompisar. Vi hade sanning eller konsekvens och dem tvingade mig att säga min läggning i en konsekvens - jag fick mest negativa reaktioner.. Ett tips är att aldrig säga till någon eller komma ut om du inte själv vill det. Ingen ska få grupptryck på sig och ingen kan tvinga eller pusha dig till att säga det.
  /Den där lebben
 • Jag tänkte gå på ett kalas och min mamma retade mig med att hitta inte någon snygg kille och jag sa att jag inte tycker om killar då frågade hon om jag är BI och jag svarade lite🏳️‍🌈
  /Alice/BI
 • Jag har bara kommit ut för min mamma och min lilla syster. För min mamma så skickade jag ett sms på den officiella komma ut dagen det var jobbigt men lättande. Till min lila syster sa jag bara att jag är bi/bisexuell //ett bi
  /Anonym
 • Jag har inte kommit ut än... Jag sa till mina kompisar (när de pratade om det) att jag var BI eller bisexuell men vet inte hur jag ska säga det till mina föräldrar... 
  /#Denbisexuellapotatisen
 • Postade att jag är lesbisk på min snap-story under prideveckan förra året. Fick mest positiva reaktioner från mina vänner, men det var två personer som tog bort mig som vän på snapchat haha. Brydde mig inte om dem i alla fall, för jag är stolt över att vara den jag är!
  /15-årig gay tjej
 • Jag har inte kommit ut helt, men en kompis hade lagt ut frågor på snapchat som jag svarade på, då var den andra fågan "är du i ett förhållande?'" och jag svarade "Nej ( men jag är lebb)". Efter en stund svarade hon "är du lebb?" och jag svarade "ja", då sade hon " tack för att du berättade för mig i alla fall". Det gjorde mig glad och jag hoppas att jag kan säga det till flera. Mitt tips till er alla är att ta det lite i taget, och säga till de du litar på.
  /13 årig tjej, ned stora förhoppningar!
 • Jag var på H&M med mamma och sa att jag gillade någon. Hon frågade vem det var och jag sa att det var en kvinna. Hon kramade om mig och sedan fortsatte vi handla. För min syster så sa jag bara att jag var gay. För min kompisar sa jag att jag hade en flickvän. Man kommer ut varenda gång någon frågar och ibland kommer man bli diskriminerad och då får man bara deal with it. Du är du och ingen kan ändra det.
  /En utav eleverna i skolans HBTQ grupp
 • Berätta för en kompis i taget och till sist tog jag mig modet att berätta för mina föräldrar. Berättade för min mamma och hon reagerade bra. Men menade på att jag inte kunde vara helt säker på min läggning för jag var så ung. Sa då att jag är säker på en sak jag är inte hetero och att jag haft pojkvän. Hade valt en bättre tidpunkt men är idag glad över att jag gjorde det :)
  /15 årig bi kille
 • Kommer från en konservativ kristen familj. Efter år av att må dåligt har jag redan paserat 20-år och inser att om jag någonsin ska tycka att livet är värt att leva så måste jag vara öppen om min läggning. När jag så småningom samlat till mig modet, skrev jag typ "Just so u know så är jag bög..." i vår syskonchatt som vi har (tog typ 6 mån från att jag bestämde mig att jag måste berätta, varav den sista veckan innan jag skrev det spendersdes apatiskt mestadels under täcke och kuddar i sängen). En av dem tog det inte alls bra, de andra var avvaktande. Min syster (som bor hos föräldrarna igen) berättade för föräldrarna även fast jag uttryckligen bad syskonen att inte göra det. Pappa inte mer än suckade som svar den gång ämnet kom på tal när jag var på besök (och förstås var det systern som initierade försöket till "samtal"). Mamma har berört det en gång då hon över telefonen sa att hon älskar mig men att jag bara inte hittat rätt tjej. Det svåraste är inte längre rädslan över var andra kan tänkas tycka utan att släppa det självhat/skam som man burit med sig alla dessa år. Så kan det gå i det öppna och toleranta Sverige år 2019 men trots det ångrar jag mig inte utan är gay and proud :)
  /Bögen i buren
 • Jag har bara sagt till en och en i taget och alla har tagit det väldigt bra.
  /En stolt homosexuell kille 🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈
 • Skrev till min kompis på snap att jag är gay. Visste att hon skulle ta det bra, eftersom hon är bi. Har försäkt lämna hints till de andra i skolan, men de verkar inte fatta än. Vågar inte säga det rakt ut, så vi får väl se hur det blir helt enkelt.
  /Tjej, 13
 • Jag ställde mig i trappen och skrek att jag var bisexuell, så lätt var det
  /Kille, 14
 • Jag visade min favoritfilm "Love, Simon" för en kompis, och efteråt förklarade jag att jag gillar filmen för att jag känner igen mig i den så mycket. När jag då fick frågan "Hur menar du?" berättade jag att jag är homosexuell. Jag tyckte det var jätteskönt att 'förbereda' kompisen i fråga med en film om att komma ut, då låg inte allt fokus på mig och jag behövde inte förklara något. Jag kommer troligen använda samma taktik igen i framtiden.
  /Filip
 • Jag har alltid vetat att jag varit bisexuell. Det bara kändes rätt. För nån vecka sen kom jag ut för min mamma, och hon sa att hon alltid vetat det. Jag var lite chockad men ändå lättad. Var stolt för den du är!
  /15 årig tjej (;
 • Jag har inte sagt d till mina föräldrar än, e rädd för hur d ska reagera men har sagt till ngr kompisar, mina andra lgbtq+ vänner, min syster (10) och lagt ut d på mina sociala medier så min bror (16) sett d
  /13 årig Pansexuell tjej 💞
 • För mig så kom det bara naturligt att jag var bisexuell. Alltid när jag och mina vänner samt min familj pratat om framtiden har jag alltid sagt att det inte spelar någon roll om jag är tillsammans med en tjej eller kille.
  /Matilda 🙈
 • Jag gjorde ett sexuell test (kommer inte ihåg vad den hette eller hur man ska förklara) och mitt svar var att jag var högst pansexuell. Jag tyckte att det passade som mig. Jag berättade för mina föräldrar och de tyckte det var helt ok. När skolstarten hade börjat berättade jag för min bästa vän och hon accepterade mig som jag är. Hon sa: ”det är helt ok, jag accepterar att du är pansexuell”. Det gjorde mig jätteglad.
  /En 13 årig pansexuell tjej
 • Vi skulle ha ett kahoot i skolan och man fick heta exakt vad man ville. Jag ville komma ut med att jag var lesbisk så vissa personer kunde sluta shippa ihop mig med min bästa killkompis. Jag döpte mig därav till "(mitt namn)=Lesbisk" Först trodde jag att jag skulle få massa skit för det och ångra det direkt men det var försent. En tjej i min klass hade redan öppnat munnen för att säga något. "Fan fan fan" tänkte jag först. Men det ända hon sa va "Modigt av dig att berätta" Det jag vill säga är bara. Du är den du är, ingen annan. Och tro inte att alla vill dig elakt som jag gjorde den dagen.
  /Wallin
 • Jag berättade för mina bästa (2) vänner för några veckor sedan och de blev bara jätteglada vilket gjorde mig glad. I förrgår berättade jag för min mamma och hon låtsades som att det bara var helt normalt, vilket gjorde mig, emm, ja, glad. Så det är ju skönt. Jag vill att alla veta att jag är gay/Lesbisk men är rädd för vad min klass ska tycka. Önskar att alla killar i klassen inte säger det som ett nedlåtande ord bara...
  /Tjej på 14 år :)
 • Började med att jag sade till två av mina kompisar som båda är bi (en av dom kom på att hon är lesbisk senare) och deras reaktioner var bra som jag förväntade mig. När jag berättade för min mamma var det lite svårare för jag visste inte hur hon skulle reagera. Så jag gav henne en lapp där jag hade skrivit ”jag är homosexuell” sen så ställde hon några frågor och hon är okej med det. En gång så skrev min vän som ett skämt på Skype ”im gay” och jag skrev ”jag är också gay, på riktig” så och han är ok med det. Berättade också för hans kusin (vi går på samma skola). Berättade för en annan vän när hon sade att en av mina klasskompisar trodde jag var gay när hon började och jag sa bara ”jag är ju det” och hon bara ”gillar du killar?” Och jag sa bara ja. Mina tips är att berätta för folk du litar på i början och sen berätta för fler och fler (om du vill) och om du tycker det är jobbigt att säga det ge dom en lapp det är verkligen mycket enklare att skriva det än att säga det❤️
  /Alfons
 • En tjej som tror hon är bisexuell. Börja med någon du verkligen litar på & tror kommer reagera bra. På så sätt kan den andra stötta dig under din resa i dina känslor du har för att vilja komma ut. Själv berätta jag först för min allra bästa vän som jag vet inte ens vågar säga hej till nån, så det va en säker person att berätta till som en hemlighet. Sedan maila jag min lesbiska lärare på skolan, kan låta fett konstigt. Men jag litar på henne & eftersom hon har flickvän har hon antagligen upplevt det själv. Hon hjälpte mig genom tips, pepp, stöttade, fanns där, hjälpte verkligen & accepterade mig för det jag kände. Då var jag väldigt förvirrad, eller rättare sagt osäker på vem jag faktiskt gillade lite extra. På senaste tiden därefter har jag inte vågat komma ut framför mina föräldrar & mina andra nära kompisar - det är okej. Du bestämmer vilka du vill berätta för, du behöver inte berätta om du känner dig lite osäker. Men att prata med någon är bra om du kanske mår sämre av att inte berätta. Men känslorna kan förvirra dig & ändra din tanke om dig själv. Ja, du bestämmer skälv vem du vill vara eller säga dig som. Du klarar det, du är så duktig & modig! Heja dig! Lycka till!
  /Den Osäkra E
 • Jag kom ut som bisexuell förra året (2018) och samtidigt fick jag reda på att jag var asexuell också. I hela mitt liv så har jag känt mej "annorlunda", att det var något fel på mej. Jag kände mej lite äcklad när mina kompisar pratade om sex, könsdelar och sa k- ordet istället för sex. Min familj tog det jättebra när jag kom ut och själv känner jag att det har blivit en sån lättnad över att ha fått svar, nu känner jag mej väldigt stolt över vara asexuell (och även bisexuell). Oron över om jag kommer att hitta någon som vill ha mej för den jag är finns ju fortfarande, men samtidigt så känner jag ingen brådska. Det kommer när det kommer och samtidigt så trivs jag med den kärleken jag får av min familj, släkt, vänner och kollegor. :)
  /Jag skäms inte över att vara asexuell!
 • Tror det är viktigt att tänka att man inte kommer ut en gång sen är det klart resten av livet. Jag menar, jag har kommit ut, för typ 4 personer. Jag kommer ju förstås komma ut till fler senare i livet men om jag träffar nya människor senare i livet vill jag ju komma ut igen för dom också.
 • Med vissa personer pratar jag om det helt naturligt, som mina bästa vänner, och folk jag nyligen har träffat, på kollon eller läger t ex. Jag har aldrig sagt det till min familj, men jag tror att de på någon nivå vet att jag inte är straight, jag försöker inte direkt gömma det, de vet att jag har varit på pride, att jag bryr mig mycket om jämställdhet, jag har en prideflagga på väggen. Det är möjligt att de tror att jag är ihop med min bästa vän (Det är jag inte, men vi är väldigt kramiga, hänger ihop hela tiden, och gör det mesta tillsammans). Ifall jag och mamma är ute på stan och hon ser något med en regnbåge på brukar hon säga typ "Saga titta", vilket jag tycker är asgulligt. Jag kommer antagligen inte säga nåt om det innan jag blir ihop med någon
  /Bisexuell 14-åring

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan