UMO frågar: Hur kom du ut?

Alla har rätt att älska vem eller vilka de vill, och själv bestämma vilket kön de har. Ibland kan det vara svårt att vara öppen med vem man är inför andra. Här kan du dela med dig av hur du kom ut och ge tips till andra!

Svar: 

 • Jag insåg att jag inte var straight när jag var typ 13-14 år. Jag hade fått en crush på en person som senare kom ut som trans och jag slutade inte gilla hen efter att hen hade kommit ut. Jag kom på senare tid över min lilla crush. Jag träffade en tjej när jag gick i 8an tror jag, och henne fick jag senare känslor för.

  När hon berättade för mig att hon hade utnyttjat mig för att komma över sitt ex, blev jag vansinnig men känslorna stannade kvar ett tag efteråt. Nu tror jag att jag har en crush på en annan av mina transvänner och jag vet inte vad jag ska göra. Hen är en av mina allra närmaste vänner. Hen vet i princip allt om mig, förutom den lilla hemligheten.

  Jag googlade runt lite och pratade med flera av mina kompisar som alla är queer och väldigt öppna med att prata om sexuella och romantiska läggningar. Jag insåg för ganska länge sedan att jag inte kände någon sexuell attraktion mot någon, bara romantisk. Jag insåg att det fanns en läggning som jag kände igen mig i; pansexualitet.

  Jag började identifiera mig som panromantisk och asexuell. Jag kom ut till de som hade hjälpt mig och de blev jätteglada. Jag vågar inte berätta det för mina föräldrar eller bror, mest eftersom jag är rädd för vad de kommer att säga. (Sorry för att det blev så långt :/ )
  /En ace liten människa
 • Första gången jag kom ut var som bisexuell när jag var 14 år gammal. Berättade för min syster att jag kunde bli kär i både tjejer och killar och hon hjälpte mig komma ut till mina föräldrar. Kommer från en familj som är väldigt öppen för sådana här grejer så de reagerade typ inte utan tyckte det var helt okej och jag var inte särkilt rädd för att vara öppen om det. Nyligen kom jag även ut som trans och det kom lite reaktioner - främst från min pappa som är lite rädd att jag gör ett ”misstag” och kommer ångra mig, trots att jag varit säker på min sak i flera år och försökt förklara det för honom. Har aldrig fått något konkret negativt riktat mot mig varken för att jag är transsexuell eller bi, utan det är något som folk i min närhet accepterat och de älskar mig iallafall.
  /Alex, 20
 • Jag är ickebinär och bisexuel, och jag började disktutera med mina närmaste kompisar om att jag gillade tjejer också. Men helt ärligt var det inte så många som var förvånade. Jag insåg senare att jag var ickebinär och då berättade jag för mina två bästa kompisar och några av mina lärare, antingen hamnade det i skolarbete (t.ex nationella proven i svenska då man fick skriva hur det var att sticka ut eller smälta in) eller så sa jag det till dem rakt av.

  Lite senare fick vi en uppgift mot slutet av nian att hålla tal inför klassen och då pratade jag om HBTQ och att jag var ickebinär. Jag kommer från ett ganska "stängt" ställe, alltså alla är kanske inte helt accepterade men det verkade inte vara någon som riktigt reagerade och det är jag väldigt tacksam för.
  /9A <3 <3
 • Jag bara sa det!
  /Im gay!
 • Jag hade ett par år innan hamnat i en konversation med mina kompisar om sånt (innan jag kommit på att jag var bi) att det inte skulle vara helt otänkbart för mig att bara med en tjej. Och sedan en dag så hör inte så länge sedan) kom vi in på det igen och min kompis frågade om inte jag typ var bi och jag bara sa ja framför typ halva min klass, så det var det.

  Jag blev lite nervös när min kompis frågade mig för jag visste inte hur folk skulle reagera, men så fort jag svarat jag gick det som en våg av energi igenom min kropp och jag blev såå nöjd med att jag sa det och mådde så bra! Om du är någon som vill komma ut till dina vänner eller din familj så gör det bara, det är inte svårare än så och om de tycker att du är dålig eller nått sånt bara pga det så är de ingen bra person från början. LYCKA TILL!<3
  /En bisexuell tjej på 15 år
 • Jag skrev ett sms till mina föräldrar.
  /Felle Bom Bom
 • Det började med att jag kom ut till en av mina kompisar genom att jag skickade med henne på snapchat och sedan så pratade jag om hbtq+ rättigheter med min pappa för att jag skulle se vilken reaktion jag skulle kunna få om jag skulle komma ut som homosexuell.

  Jag kom sedan ut till mina föräldrar och de accepterade mig. Sen så var jag tvingad att komma ut till en av mina andra kompisar för att vi körde sanning eller konka. Men det jag inte visste var att mina första kompis som jag hade kommit ut till skulle sen berätta för två av mina andra kompisar att jag var homosexuell. Det värsta sen var att hon inte fattade att hon hade gjort fel och bara trodde att hon hade hjälpt mig.
  /Tjej 14år
 • Jag gjorde en t-shirt med en Pride flagga och skrev ”IM GAY”. Jag hade på mig den under jackan och när jag kom hem öppnade jag jackan och sa ”IM GAY!” till mina föräldrar
  /Shadowfax ;)
 • Jag var riktigt riktigt nervös. Min pappa har aldrig accepterat icke heterosexuella personer. Jag började därför med mina vänner, så länge dom accepterade så skulle jag ha någon kvar i alla fall. När de gjort det gick jag vidare till släktingar jag litade på. Sen till mina föräldrar. Sen skrev jag ut det på Facebook för övriga. Min pappa accepterar fortfarande inte tyvärr, men det jag tror är att det är lättast om man har någon man i alla fall är ganska säker på kommer acceptera, och säga till den först. För då är man inte ensam om ingen annan skulle acceptera.
  /20årig tjej som tyvärr väntade 19 år med att berätta
 • Jag frågade mina kompisar vad de tyckte om bisexualitet, och de sa att det var helt ok. Sen sa jag bara att jag är bi.
  /En bi-drottning
 • Jag var i ett samtal med några kompisar och någon sa attt man skulle skicka en emoji om man inte var hetro. Jag gjode det och när de frågade sa jag rakt ut, ganska högt, "i'm bi!! :D", min mamma satt brevid mig i soffan. Hon låtsades att inte höra då hon märkte att jag blev väldigt tyst efter. Några dagar senare sade jag att jag gillar en tjej i min skola, för att se hennes reaktion. Hon bara fråga om tjejen och så var det inte mer med det.
  /En tjej med en crush
 • För ungefär ett år sedan så satt jag med två kompisar (tjejer) som började prata om sexuell läggning. Båda sa att de var bisexuella och pratade om att de mest gillade killar men även haft crusher på tjejer också. Jag satt bara och tänkte att jag måste säga något. Om jag någonsin ska berätta så är det nu, tänkte jag. Allt jag fick ur mig var ett "jag också".
  Min ena kompis såg storögt på mig och konstaterade "jaha, så alla tre då". Grejen var bara att jag inte visste om jag var bisexuell eller lesbisk då. Senare kom jag fram till att jag var helt lesbisk och började ångra att jag sagt att jag var bi. Vi har inte pratat om det mer sen dess, jag och mina två kompisar. Jag har berättat för mamma, pappa, syster och två andra kompisar dock.
  /Tjej 15
 • Har än så länge bara berättat för en av mina bästisar. Vi var på en konsert och när artisten började spela en låt som handlade om när han insåg att han var gay skrev jag på mobilen ”det är hemligt men jag är bisexuell” och visade bara mobilen för henne. Sedan kollade hon på mig med stora ögon och sa högt ”awww” och kramade om mig.
  /Anonym
 • Jag hade en flickvän vid den tiden och berättade det för min mamma. Hon reagerade positivt och ställde bara frågor om min tjej. Senare berättade mamma för pappa som mest var orolig om att jag skulle bli mobbad för det eller liknande. :)
  /Tjej 15
 • Jag gick upp klockan 2 på natten och använde mina vattenfärger för att måla en trans-flagga. På den skrev jag "hug me I'm trans" och satte upp den på min sovrumsdörr, sen gick jag och la mig och på morgonen kom mamma in och kramade mig. Pappa är jag inte säker på om han är fullt accepterande men mamma är det! Jag hade långt innan dess berättat för min pojkvän. #trans #ftm
  /Scorpio
 • Satte mig ner med mamma privat och berättade för henne att jag var queer och funderat på min könsidentitet + sexuella läggning ett tag. Hon besvarade positivt och vi kramades. Pappa besvarade inte lika positivt till en början, men desto mer vi pratade och jobbade tillsammans så började han acceptera det :).
  /15 och ickebinär
 • Jag försökte först komma ut som 13-åring, men då sade min mamma att det bara var "en fas". Jag försökte igen när jag var 16 genom att skriva ett brev till min mamma och låtsaspappa som jag lämnade till dem precis innan jag skulle gå på fest.
  /Josephine
 • Kom igentligen aldrig ut. Sa bara att jag hade en flickvän till mamma å pappa. Har alltid varit rätt öppen med sexuallitet och romanticism till mina vänner å sånt.
  /15 och demi :)
 • Jag bara sa till min mamma att jag trodde jag var bisexuell. Hon frågade hur jag fått reda på det och jag förklarade att jag fått crush på en tjej och en kille. Jag ”berättade” för mina kompisar när vi körde anden i glaset, jag frågade anden om jag var bisexuell och flyttade den till ja. Dom var också väldigt accepterande.
  /Sara
 • Jag hade pratat om personen jag gillade ett tag men bara sagt "mitt crush" men efter ett tag sa jag bara Hon istället för "mitt crush". Sen när alla såg lite chockade ut sa jag bara -vadå har jag inte sagt att jag är bi?
  /:)
 • Skickade bara en rolig gif till vår familjechatt. Vart sjukt nervös efter det och stängde av mobilen. sen när jag kom hem visade det sig att det inte var en så stor grej. De accepterade mig för den jag var. Sen så kom jag inte ut själv i skolan utom ett rykte gjorde det åt mig. Min systers kompis började sprida detta och det gick mindre bra. Tonåringar är inte så jätteschysta
  /kaffeman
 • Jag är än så länge bara ute till mina närmaste vänner, men jag kom egentligen aldrig ut till dem utan började bara prata om en tjej jag gillade och då verkade dem fatta. (:
  /Anonym
 • Började med att komma ut för mina vänner som jag känner mig trygg med. Det gav mig mycket styrka till att gradvis bli mig själv mer och mer. Det gjorde att jag sedan vågade komma ut till mina syskon. Och efter ett tag när jag kände att tiden var inne och att jag var redo så skrev till mina föräldrar och kom ut. Bland det bästa jag gjort! Kör ba när du känner dig redo!
  /Anonym
 • Jag berättade för min bästa vän när ingen annan var i närheten. Det kändes som bäst då när vi hade tid att prata och inte koncentrerade oss på annat. Hon är den enda som vet, vilket för mig känns bäst just nu. Det tog ett väldigt långt tag för mig att våga berätta, men mitt tips är att inte stressa över det. Det får ta sin tid, ingen ska känna sig tvingad att ”komma ut”. Stay strong!
  /Anonym
 • Pratade med min bästavän som är den enda som vet om det! Har en nära vän som också är bi och henne ska jag prata med imorgon. Jag börjar med små steg för att känna mig bekvämare. Det bästa är att jag just nu är förälskad och har en kille som jag vill vara med resten av livet!
  /Livet pågår nu! Inte imorgon
 • När jag och mina kompisar träffas brukar vi ibland på skoj ändra våra tinderprofiler för att hitta olika människor, det kan vara allt ifrån att ändra ålder, avstånd och kön. En kväll satt mina kompisar i soffan medan jag stod en bit bort. Plötsligt ropar en av dem på mig och frågar om jag också var inne på tinder just då och skojade. ”Nä” svarade jag utan att tänka mig för.

  Det blir plötsligt helt tyst och jag går fram och lutar mig över tjejen vars telefon de tittade på och såg min egna profil. Det visade sig att de hade ställt om till tjejer som söker tjejer på ett väldigt kort avstånd. Mitt hjärta dunkade så hårt att jag inte kunde tänka på något annat och det fortsatte att vara helt tyst en stund. Sedan sa hon med telefonen ”du får en superlike” och så var det inte mer med det.
  /Tinderellan
 • Jag började med att skriva ner lite vad jag tyckte och kände på en papper och la ned i en pärm sen hade jag råkat tagit ut det pappret och lagt på mitt skrivbord och där hittade min mamma det och läst sedan hade hon skrivit till mig på sms att det var okej att gilla båda könen och så. Jag skrev typ en lapp bara så aa
  /Tjej 15år
Till toppen av sidan