UMO frågar: Hur kom du ut?

Alla har rätt att älska vem eller vilka de vill, och själv bestämma vilket kön de har. Ibland kan det vara svårt att vara öppen med vem man är inför andra. Här kan du dela med dig av hur du kom ut och ge tips till andra!

Svar: 

 • Min mamma, jag och lillasyster åkte bil för att vi skulle såva över hos hennes kille. Ända sedan vi började köra planerade jag hur jag skulle komma ut. Till slut frågade jag: -mamma?.. -ja? -vad skulle du göra om jag eller min syrra var lesbisk? -tja.. jag bryr mig inte får man väl va. -är du det eller? frågade hon. -ja.. sa jag. Hon tog det bra som tur är heh. Jag har också kommit till mina bästa vänner (fkn cool gang) love youuuuu))) som också tog det bra. Så jaaaa. Tack för mig <3
  /Can´t wait for next pride month :)))
 • När jag gick på min förra skola, hade vi pride vecka. Vid den tiden trodde jag att jag var bisexuell. En lektion kom vår gråtfärdiga kurator in och berättade att killarna i klassen hade rivit ner flaggan, stampat på den och gjort sönder den. Jag var så hjärtkrossad, att jag måste berätta för min familj vad som hade hänt, och då kom jag ut som bi, lite sneaky eftersom det inte var själva grejen. Typ 1,5 månad senare bytte jag till den skolan jag är på nu, en himmel jämfört med den andra. Här finns en massa andra HBTIQA+Personer, och nu har jag också kommit på att jag är lesbisk:)
  /Letar efter en tjej
 • Jag började men den personen jag litade mest på och sen fortsatte jag komma ut till mina närmaste.
  /Lesbisk tjej 🏳️‍🌈
 • Hej! Jag kom egentligen knappt ut, mamma och mina systrar har alltid sagt att dom vetat och det tror jag faktiskt att dom har, haha. Vi var i alla fall på ett hotell i Bulgarien och jag var 10 år, vi satt i lobbyn och väntade på bussen till flygplatsen när jag frågade om ifall man är tex två tjejer som är ihop, får man då åka till ett land där det är olagligt att vara homo?

  Jag minns inte vad mamma svarade men hon sa något och frågade sen om det var någon speciell tjej jag gillade och det gjorde jag, haha, så jag berättade att jag är lesbisk. Jag var väldigt tidig och förstod att jag gillade tjejer redan när jag var 8 år!

  Men sen en dag i femman hade en kille i min klass varit elak mot min homosexuella kompis och kallat honom för jävla bög, då blev jag as förbannad och skrev till honom öppet i våran klasschat då han vägrade att lägga till mig. Jag skrev en lång text om att det han sa inte var okej och att min kompis blev ledsen och avslutade med att skriva att jag också blev arg för att jag också är homo.

  Då skrev nästan alla i min klass privat till mig att jag var modig och killen bad om ursäkt. Sen tar ju vissa det lite sämre, speciellt äldre, mormor har alltid varit lite emot det men ändå visat sitt stöd vilket jag är glad för! Men jag tror inte att hela släkten tog mig riktigt på allvar tills jag var 12 och släpade hem den första flickvännen😂

  Hela skolan vet om att jag är lesbisk och dom flesta har inget problem med det men ibland stöter man såklart på puckade kommentarer men jag har lärt mig att inte bry mig för att det som spelar roll är att dom jag älskar älskar mig för den jag är. Så nu bär jag stolt mina prideknästrumpor, tröjor, vattenflaskor och väskor i skolan:) Har även satt fast en flagga på mitt skåp😂🏳️‍🌈
  /Frejabullen
 • När jag började spela med en tjej så berättade hon för mig att hon var bisexuell. Jag tyckte det var ganska modigt att bara säga det så där. Det gick några månader och jag började tänka mer och mer på att jag var bisexuell, men då blev en av mina vänner det... Jag ville inte att någon skulle tro att jag härmade henne, så jag sa inget.. Men lite efter det så samlade jag modet att berätta det, jag är inte så säker på att de fattar men det gav mig lite mer mod och så sa jag det till min mamma, men jag vågar absolut inte säga det till min pappa, för vi är inte alls lika nära som jag och min mamma..
  /Bisexuell
 • Jag kom inte ut, jag gjorde som all straight barn skulle ha gjort och berättade för min bror om vilka tjejer och killar som jag var kär i utan att göra en stor grej av att jag var bi.
  /Louvren
 • Jag råkade komma ut. Jag hade gjort ett halsband med trans flaggan och min syster såg det. Hon skrev ett sms om hur hon accepterade mig. Jag har inte sagt till henne om det namn jag vill ha än. Det kommer nog vara svårt för mina föräldrar att inte vara deras lilla flicka längre. Men allt kommer bli bra
  /DenSomVillHetaSimon12år
 • Jag berättade för mina bästa vänner först. Sedan min syster. Till sist blev det mina föräldrar. Att berätta för sina vänner är alltid enklast tror jag.
  /Kille
 • Jag ska imorgon skriva ett brev och lägga den på köksbordet när jag går till skolan. På det brevet ska jag skriva att jag är bi. Mina päron kommer säkert ta det bra och tycka att det är positivt🌈 Jag har också berättat det för 4 av mina kompisar en av dem är pan och tog det jättebra, det gjorde två av mina andra kompisar också, men en av dem tog det ganska negativt och stöttade inte alls, men om hon inte vill respektera mig o min läggning så behöver inte jag respektera henne
  /Anonym
 • Jag har kommit ut som bi till mina 2 absolut närmaste kompisar via snapchat. Det har liksom kommit på tal oså har jag bara skrivit det. Båda två var så stöttande o gjorde liksom ingen stor grej av det! Och nu i efterhand känns det så skönt att jag kan prata med nån om det.
  /🐝🏳️‍🌈
 • Jag hade skrivit en lapp till min pappa där det stod att jag gillar tjejer och ville ge den till honom innan jag gick till skolan, men jag glömde alltid eller vågade inte. En dag lade de kvar i min byxficka och han skulle tvätta den dagen, så han kollade igenom alla byxfickor efter papper osv, då han hittade min lapp. Jag kom hem från skolan till en skylt i mitt rum han hade gjort där det stod att han älskar mig oavsett vem jag älskar och att han alltid kommer att stötta mig med min lapp framför. Något jag aldrig kommer att glömma <3
  /lesbisk tjej med världens bästa pappa
 • Jag berätta för mina kompisar när vi hade pyjamas party men har inte sagt till mina föräldrar vet ej hur jag ska säga det //🐝🐝
  /Sofia
 • Jag har bara kommit ut till mina sex närmaste kompisar och till mina småsyskon (8 och 6 år gamla). Till mina kompisar var det ganska lätt, då en av dom är öppet bisexuell, en annan pan och de andra supportar HBTQ+ samhället. Men jag var ändå jävligt rädd. De två som är bi och pan sa jag det bara till, men till de andra var det svårare. Vi var på en sleepover (då även hon som är bi var med) och så frågade en av tjejerna vad vi var och jag sa gay. Samma sak med mina syskon, jag bara ”Jo förresten jag gillar tjejer”. Dock vet inte mina föräldrar något.
  /110% gay 🤪
 • Jag och min kompis satt i ett grupprum i skolan, o då så sa han kolla vilken snygg tjej o jag sa *mm* då sa han *vadå är du gay eller?* Och då svarade jag *ja det är jag* och då sa han *uuuyyöö* men nu 2 år senare så är vi tillsammans. Haha! 
  /En gay kille på 16 år
 • Har än så länge bara kommit ut till mina närmsta vänner som sedan en tid tillbaka redan visste att jag var bi, utan att jag ens sagt det. Eftersom jag konstant pratade om tjejer samtidigt som jag påstod att jag gillade killar, ENBART killar. Men samtidigt visste jag helt klart att jag gillade tjejer med, men var ändå lite osäker. Så till slut sa jag till dem att jag var bi och gillade båda könen. Och de var jätte förstående och supportar mig. Dock har jag lite svårare att komma ut till mina föräldrar vilket jag inte gjort ännu heller. Vi brukar prata om LBTQ+ communityt till och från ganska ofta oxå då vi tycker det är ganska så ”intressant”.
  /🐝🐝🐝
 • Såå ... jag skickade videon "Im bisexual - a coming out song" till min bästa vän. Hon och några från skolan vet nu att jag är
 • Såå ... jag skickade videon "Im bisexual - a coming out song" till min bästa vän. Hon och några från skolan vet nu att jag är bisexuel som attan. 
  /Hj that bi gal
 • Jag sa att jag ville prata själv med min mamma och så berättade jag för hon att jag inte vill vara kille längre, hon berättade för min pappa och lärare och nu vet mina vänner det och alla respekterar det. 
  /Hanna
 • Först trodde jag att jag var bisexuell men nu är jag nog homosexuell. Till mina kompisar sa jag bara att jag var kär i en tjej, men till min familj så var det lite svårare, men jag gjorde det på ungefär samma sätt som med mina kompisar. Jag har ännu inte berättat för en av mina föräldrar.
  /Lolimul:)
 • För mina vänner sa jag bara det, men till min familj kom jag ut när jag blev tillsammans med min flickvän:)
  /Tjej 18 år
 • Till att börja med så kommer man inte bara ut en gång. Det är inte en stor händelse som du får "ur vägen" och kan leva "fri" sen. Man fortsätter att komma ut hela livet och hamnar ständigt i situationer där någon inte vet att man är gay. Jag antar att ni menar inför familjen? Men den här frågan är ställd på ett sätt som BARA heterosexuella skulle ställa den på. Hur kom du ut som hetro? Hur kom du ut som precis det könet du föddes som?
 • Jag Kom ut som lesbisk då jag var 16 men har nu på senare år förstått att jag är asexuell och pan. Jag har inte riktigt kommit ut ännu men jobbar på det. 
  /Dragon
 • Jag skrev först ett sms till min mamma då jag kände att det var lättare att komma ut för henne ett bra tips är ju att ta föräldern som känns bättre att berätta för. Så jag skrev att jag behövde prata med henne om nått personlighet så vi satt i köket och jag berättade för henne hur jag känner mig kring min sexuella läggning. 
  /Skellefteå tyvärr
 • Vid tiden så var jag tillsammans med en tjej. Jag hade relativt lätt för mig då jag visste att mina föräldrar skulle vara helt okej med min läggning. Så jag smsade min mamma en kväll, då jag var 13 och inte vågade berätta för henne på riktigt. När jag väl hade skickat meddelandet så var det enda hon sa ”vem är tjejen?”. Sedan frågade hon om jag eller hon skulle berätta för pappa. I somras frågade min pappa mig vad jag identifierade mig som. Jag hade riktig tur med mina föräldrar. 
  /Tjej, 15 år
 • Asså först pratade jag med mina kompisar och sen blev jag tsm med en tjej. Och d har jag nu berättat för mina föräldrar och dem sa att d var ok att jag gillade den här tjejen🏳️‍🌈men dem frågade om jag var bi lr homo och då svarade jag bi🏳️‍🌈
  //biet shadde❤
 • Min kompis frågade om vi hade hemlisar och jag sa ja och så gissade hon att jag var gay så sa jag ja. 
 • Jag kom ut till en väldigt nära kompis i 5an. På den tiden hade jag en flickvän vilket inte var helt seriöst eftersom vi var 11 år. Jag och min kompis cyklade hem och jag sa bara till henne att jag hade en crush på någon och att det var en kille. Hon sa att hon inte brydde sig, och vi är fortfarande nära vänner. Innan jag kommit ut hade jag känt mig väldigt osäker på vem jag var och jag hade gjort alla Buzzfeeds quiz om sexualitet som fanns. På de flesta fick jag att jag var bisexuell så jag bara körde på det och tänkte att jag var bi. Sen hade jag min första kyss med en kille och jag insåg direkt att detta var så mycket bättre än tjejer så jag visste att jag var gay. Efter att jag under hela grundskolan kämpat med min identitet kom jag ut till alla genom att sätta en prideflagga i min instaram profil när jag började gymnasiet. Då visste folk om det utan att jag behövde ta mig tid att berätta.
  /Luleå4Life
 • Jag har bara kommit ut till två personer. En av dem är en av mina kompisar som jag litar ganska mycket på. Jag sa till henne att jag gillade en person och hon frågade såklart vem det va. Mitt svar blev tjejens namn och jag fick en kram och hon var bara stolt över mig. Det var bara för en vecka sedan. Den andra personen är en av mina lärare som jag litar på. Hon är den ända lärare jag litar på och hon peppar mig och tror på mig när igen annan gör det. Så jag valde att säga att jag inte gillar killar och hon svarade med bara positiva saker. Det var för ungefär ett halvår sedan. Det är inte lätt men när man berättar för den första personen blir det lite enklare med nästa. Ta det steg för steg och snabba inte på det det är då det kan bli fel. Det tog mig nästan tre år att berätta för min lärare och efter det ett halvår att berätta för min kompis. Ta din tid du har all tid i världen 
  //14 årig tjej 🏳️‍🌈
 • Jag sa bara till mina kompisar. Vi hade sanning eller konsekvens och dem tvingade mig att säga min läggning i en konsekvens - jag fick mest negativa reaktioner.. Ett tips är att aldrig säga till någon eller komma ut om du inte själv vill det. Ingen ska få grupptryck på sig och ingen kan tvinga eller pusha dig till att säga det.
  /Den där lebben

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan