Panik - lämna sidan!

UMO frågar: Hur kom du ut?

Alla har rätt att älska vem eller vilka de vill, och själv bestämma vilket kön de har. Ibland kan det vara svårt att vara öppen med vem man är inför andra. Här kan du dela med dig av hur du kom ut och ge tips till andra!

Svar: 

 • Jag har inte kommit ut till mina föräldrar än (det är en work in progress), men jag började med att berätta på ett konfirmationsläger när vi pratade lite om sexuell läggning och mina kompisar frågade mig om vad jag hade för läggning och då svarade jag bara på deras fråga. Nu har jag väldigt mottagliga människor i min närhet och har tur med det, men det är iallafall min historia.
  /Omnisexuell tjej
 • Första personen jag kom ut till var min bästa vän och det började med att vi tittade på film för vi hade pyjamasparty och sen så tittade vi båda på en bild på en snygg tjej sen tänkte jag tänk om hon också är bi och jag kommer ut till henne idag och sen fick jag panik och sen så sa hon att hon var bisexuell och sen sa jag VA PÅRIKTIGT!!! Och sen sa jag att jag också var bisexuell och hon trodde jag var jätte straight sen så kändes allt jätte bra och jag blev så lycklig och stolt över mig som kom ut till min bästa vän.❤️🌈
  /*bi panik* personen
 • Jag var ganska rädd när jag först var pansexuell (nu e ja nt d förresten) men jag sa det till mamma å pappa å en av deras kompisar på en restaurang för vi snackade om sexualiteter och mamma sa att hon trodde jag var bisexuell men då sa jag att ja va pan. När jag kom ut som bög var det mycket enklare för jag visste att mina föräldrar stöttade mig så jag sa bara "Mamma/pappa, jag är bög"
  /Bögenhihi
 • Jag blev mobbad (pga att jag var lesbisk) och min närmaste vän skrev det i klasschatten och sen smsade jag min mamma om att jag blivit mobbat och hon sa sedan till min pappa och ja..
  /En kort person
 • Jag hade lätt att komma ut till mina föräldrar för att både min morbror och moster inte är straighta. Mina föräldrar har aldrig på något sätt varit homofobiska. Jag kommer inte ihåg exakt hur jag kom ut till min pappa men jag kommer ihåg hur jag kom ut till min mamma. (Jag är Bisexuell) Jag satt i bilen med henne och min lillebror och så sa jag att jag länge hade funderat över min sexualitet och min mamma sa mest, ”Jaha okej”. Så berättade jag att jag inte riktigt var säker vad min sexualitet var och hon var fine med det. Sen några veckor senare tog jag upp ämnet igen och då sa jag att jag var bi och så var det med de.
  /Biet 🐝
 • Jag kom ut till mina vänner först, den förste som jag kom ut till var den kille i klassen som jag har en crush på vilket är lite konstigt. Jag kom ut till min pappa i bilen efter en träning, han tog det okej, han sa att jag inte kunde veta det för att jag var för ung men han sa att han fortfrande älskade mig, han glömde det efter en vecka.

  Min syster tog det nästan lika bra fast hon förstod inte riktigt när jag sa det. Hon verkade också ganska negativ. (Jag har en gissning på att hon är asexuell). Tyvärr har jag inte kunnat komma ut till min mamma än fast hon kommer att ta det bra.
  /GayGurkan
 • Jag pratade med min mormor som jag är väldigt nära sedan så pratade vi, sen hjälpte hon mig att prata med mamma om det.
  /they/them
 • Jag är typ halvt inne och halvt ute ur garderoben just nu. Många vet att jag är trans, men långt ifrån alla. Jag har haft supersvårt att acceptera mig själv trots att jag vetat att jag är kille i över fem år snart. Nu börjar jag snart bli redo att komma ut och det är så läskigt men det känns också väldigt skönt när fler och fler börjar få veta sanningen.
  /dricker te
 • Jag sa bara att jag hade en flickvän och då sa de bara grattis❤️
  /Tjej
 • Jag är trans, sa bara till mamma att jag ville påbörja könsdysforiutredning och hon reagerade ungefär på samma sätt som om jag sa att jag åt frukost imorse, ingen stor grej men good for you. Till resten i min släkt och vänkrets etc etcbytte jag bara namn och alla fattade- Tror jag hade rätt stor tur med att vara omringade av stöttande personer.
  /Mio klio haha
 • När jag va 10 så började jag fundera på om jag va bisexuell eller inte och jag va väldigt rädd att folk inte skulle acceptera det. Men sen upptäckte jag att jag va kär i en tjej i min klass. Jag sa det till min bästa vän och hon tyckte bara det va roligt att jag har hittat någon jag gillade. Men jag va fortfarande osäker om hur jag ska säga det till mina andra vänner och speciellt till min familj och släktingar och den tjejen jag va kär i.

  Men mina andra vänner frågade vem jag va kär i. Jag vågade inte berätta så jag sa ledtrådar och den tjejen jag va kär i va där också. Men hon och mina vänner trodde det va andra killar i min klass. Men de pratade om det på lunchen och det sitter vid ett annat bord. Men de tittade lite konstigt på mig. Sen på rasten frågade de om jag va kär i den här tjejen och sen sa jag bara det. Dem sa att det inte va något konstigt. Sen 1 månad senare sa jag till den tjejen jag va kär i men hon va inte kär i mig och jag blev jätteledsen.

  Sen när jag kom hem sa jag allt till mamma men jag har inte sagt det till någon annan i familjen och mamma sa att hon kommer alltid älska mig. Sen upptäckte jag att den tjejen va inte min typ heller. Jag har inte sagt till pappa om det. Sen är vi inte så nära varandra. Han bor i Göteborg. Men våga va sig själv och nu börjar jag tror jag är lesbisk.
  /En kanske lesbisk tjej!
 • Jag kom ut genom att jag bakade en kaka med gay-flaggan som färger. 🏳️‍🌈
  /Bert
 • Hej! Jag är en lesbisk fjorton årig demigirl. Jag kom ut till mina vänner som lesbisk först, genom att starta en konversation om hbtq+ communityn, och sedan bara säga "jag är lesbisk". Fick bara bra reaktioner till det. Jag kom ut till min mamma som lesbisk på ett annat sätt. Jag har ritat i nästan hela mitt liv, så jag ritade en bild (minns inte på vad) och skrev "i love my lesbian daughter" längst ner på bilden. Sedan gjorde jag bilden till hennes bakgrundsbild. När hon såg bilden sa hon "Jag tog för givet att du visste att jag visste".

  När jag kom ut som demigirl sa jag bara "jag är en demigirl, och är bekväm med hon/de pronomen". Fick bara bra reaktioner från mina vänner. Mamma frågade först vad en demigirl är, så jag förklarade, sedan nickade hon och sa "i love you". Jag har varit ute som lesbisk i ca två år nu, och har nog aldrig känt mig mer som mig själv <3 Om du någonsin känner dig som att du inte är älskad, kom ihåg att jag älskar dig som du är/p <3
  /Rie <3
 • Jag gick in med min pojkvän direkt till mina föreldrar och sa till dom som det var
 • Jag är lesbisk, eller kanske inte har någon läggning... JAG GILLAR INTE KILLAR IALLAFALL! Jag kom ut till min mamma för ungefär en vecka sen kanske, hon är den ända jag har gjort det till. Jag sa inte riktigt "jag är lesbisk" utan vi låg i soffan och hon frågade om jag tyckte någon var snygg i skolan för vi pratade om skolan. Jag svarade ja, och då frågade hon vilken klass och årskurs, jag svarade inte och hon börja prata om ifall jag gillade någon i 9 eller 8 skulle det vara en gubbe och hon skojade runt lite. SEN FRÅGADE HON OM DET ENS VAR EN "HAN" OCH JAG SA NEJ. sen svarade jag på några frågor och allt gick bra tror jag✨ Just nu tänker jag kanske komma ut till resten av familjen snart, inte redo än dock
  /Obsessed with girls😵
 • Jag gick in i min mammas rum runt klockan 16 på en varm sommarkväll, mamma frågade mig vad det var och jag sa att jag hade något att berätta för henne. Jag började gråta för jag var rädd för hennes respons, jag sa till henne att jag gillade killar och hon gav mig en kram och sa att det var helt okej. Var dig själv och låt ingen trycka ner dig 💞
  /Du är älskad
 • Jag va ute och gick till en mataffär, efter den promenaden så tog jag spårvagnen hem. När jag kom hem så började jag gråta. Då frågade mamma vad som hade hänt men jag fick inte fram orden. Då frågade mamma massa frågor, sen frågade hon om jag va kär eller intresserad av nån och jag nickade. Sen frågade mamma om jag va gay jag skakade på huvet, sen sa jag att jag gillar både killar och tjejer
 • /Kille som grät
 • Jag skrev typ till min mamma på sms. Jag skrev inte "mamma jag är gay" men jag skrev att jag ville parata över sms. Jag var även deprimerad då. Vi skrev lite om saker och så skrev hon att man tänker mycket på identitet och vem man är kär i och så. Då påpekade jag det och hon skrev att hon redan hade sett min mobila bakgrund. Jag kände mig lätt som en fjäder och inte långt efter köpte jag en pride flagga till mitt rum.
  /Var den du är!!
 • Jag har inte riktigt kommit ut till någon än. Men jag har dock typ hintat lite till min mamma och min psykolog. Jag frågade min psykolog om det fanns andra, speciella psykologer att prata med om könsidentitet och så, och hon refererade mig hit. Och jag har bett min mamma att sluta kalla mig namnet jag har blivit given hela tiden, och att inte kalla mig "unga dam" och så.

  Men jag vet att min mamma accepterar och är positivt inställd gentemot hbtq+ personer. Hon frågade till och med om jag ville gå på Pride i år, vilket jag vill, men det sa jag inte till henne. Som ni förstår, efter att ha läst mitt svar, känns det väldigt jobbigt för mig att komma ut. Men jag vet att jag kommer göra det snart, så önska mig lycka till!
  /Skulle gärna kallas Robin
 • Först smsade jag min kompis och sa att jag var ickebinär och lesbisk. Hon tog det jättebra! Sen 2 veckor efter det sa jag till min klasslärare att jag är ickebinär. 4 dagar efter det sa jag till mina närmaste klasskompisar och till min mormor bonusmorfar och moster. När jag kom hem sa jag till mamma och pappa. De reagerade ganska bra, men jag tror inte att de tror på att jag är ickebinär. Jag rekommenderar inte att komma ut till typ alla på samma dag. Det var sjukt jobbigt och känslosamt. Men nu kan det bara bli bättre!
  Signatur : Lesbisk ickebinär 13 åring
 • Jag är en tjej på 13 år som tror att hon är bisexuell. Jag är inte riktigt kär i en tjej men jag vet ju att jag gillar killar. Fast det finns en tjej i en annan klass som är lesbisk och hon är söt. Iaf, jag har inte direkt kommit ut, men jag berättade för mina bästa vänner. De var jättestöttande och behandlar mig precis som normalt. Jag tror att allt blir bra när jag har fått lite tid att reda ut vad jag är. Berätta för någon du litar på så känns allt mycket bättre ❤️🏳️‍🌈
  /Biet Nenne 🐝🏳️‍🌈
 • Jag kom ut till min mamma för kanske 4 månader sedan, då jag och hon kollade på en film. En tjej i filmen hade en crush och då frågade min mamma om jag hade en crush men då började jag skratta. För jag har ju en crush på en tjej i min klass (jag är tjej som är omnisexuell) och jag hade ju inte kommit ut till henne.

  Hon började pusha mig att säga vem det var och då började jag nästan gråta och skrattade på samma gång. Hon sa till mig att det var inget farligt om jag gillade en tjej. Då sa jag att jag hade en crush på en tjej i min klass och vem de var. Jag var eller är kompis men min crush så min mamma visste vem det var. Och hon sa att min crush var en fin flicka och de var gulligt.
  /Frida
 • Jag kom ut som icke-binär till min mamma ungefär 3 veckor sedan. Det var svårt eftersom jag inte visste om hon skulle acceptera mig som den jag är. Jag satt mig vid matbordet och ropade på mamma och sa att jag hade något viktigt att berätta, jag började med ”Accepterar du Pride?” Jag fick ett ”Ja, såklart du ser blek ut. Vad är det du vill säga?” Jag blev helt tårögd. Jag var rädd som jag vet inte. Sedan visade jag icke-binära flaggan (hon fattade inte nånting). Hon frågade ”Vad är det här för nån flagga? Vars i världen?” Jag var tyst som en mus. Till slut sa hon ”Har den med dig och göra och hur?” Jag sa tyst ”Min identitet”. Det var läskigt. Efter kramade hon mig och sa ”Jag accepterar dig som du är. Du är min bäbis fortfarande!”. Hon fick ”Nä mamma, jag är 11 år”. Tips till dem som ska komma ut: Var inte rädd! Rita flaggan ifall det behövs. Gör det över telefon ifall det känns bättre. Ge hints. Lätt! Prata med den du litar mest först och låt dem hjälpa dig. Tipsen kommer till alla sexualliteter, kön och de som hjälper.
  /🏳️‍🌈🥺Icke-binär 11 åring🥺🏳️‍🌈
 • Jag kom ut till mina kompisar när jag var nio år som bisexuell. Vid 11 års ålder började jag identifiera mig som lesbisk och då kom jag ut till dom igen. Våren där jag skulle fylla tretton så kom jag ut till min familj och släkt men dom visste tydligen redan.... oh well. Jag har också identifierat mig som ickebinär en väldigt lång tid och det såg jag till at de fick reda på också!
  /en lesbisk ickebinär:)
 • Jag är bisexuell och kom ut till några vänner nyligen. En av mina kompisar hade tidigare kommit ut som lesbisk så för mig var det ganska enkelt att komma ut till dem då jag visste att de skulle stötta mig. Mina andra vänner är det svårare att komma ut till dock jag ger lite hintar om det tex att jag hintar om att en tjej är snygg eller så. Jag vet dock inte hur jag ska komma ut till mina föräldrar det är ganska jobbigt så jag undviker det nog så länge jag kan.
  /Bisexuell tjej
 • Jag är bisexuell, men jag blir mer attraherad av tjejer än av killar (jag är tjej) och där jag bor är det inte negativt att vara bisexuell eller homosexuell. Jag upptäckte att jag var bi för ungefär ett år sedan, och höll det då hemligt. Sedan tänkte jag mer och mer på att jag var bi och det blev en tyngd. Fast sedan, på rasten en dag, frågade en utav mina kompisar vad för typ av sexualitet vi hade. Nästan alla svarade hetrosexuell, men efter en stund sa min bästa kompis att hen var asexuell. Mina kompisar accepterade det och jag förstod att det gjorde ingen stillnad vem jag var kär i, bara vem jag var själv. Sedan bara liksom sa jag det! Det var skönt att bli av med tyngden och de ställde inga frågor eller så, vilket var bra för jag klarar inte riktigt av sådana frågor. Det var hur jag kom ut!
  /Bisexuell tjej
 • Fattade det först när jag gick i sjuan såg en söt tjej i franskan vart alltid varm i kroppen och generad runt henne jag stirrade ner i bordet och ba "fuck im gay" var lite osäker på vad det var då men jag var så liten då. Men sen kom jag ut i höstterminen av nian som bisexuell, men nu är jag bara lesbisk, gillar hellre att bli kallad gay dock. Men har varit pansexuell med, men nu är jag bara gay och är typ gendefluíd. Jag kom ut med det i början av hösten. När jag kom ut till mamma så sa jag det till henne efter att en tjej på tvn hade kommit ut. Det var jobbigt först men sen sa hon "ja, jag visste redan att du var det". Sen ringde jag pappa för han var i Stockholm, det var lite jobbigare. För det var först tyst. Men sen började han vänja sig med tiden. Så nu är allt bra börjar dock fundera mer på mitt kön nu lol.
  /gender identity problems
 • jag har nyligen kommit ut till några vänner men inte mina föräldrar då jag inte anser att de behövs. Hur berättar man för sina föräldrar att man skulle kunna ha samlag med en kille men kanske inte ett förhållande. Men med en tjej både och.
  /tror bi kille 14år
 • Jag kom ut efter att ha lyssnat på Marika Carlssons bok "såna som du ska inte vara här" och jag kände igen mig. Detta var 2020 och jag var ihop med en kille i min klass men det kändes inte riktigt rätt. Jag skrev till honom och förklarade att jag gillade tjejer och att jag därför inte ville vara ihop mer. Han förstod och vi är fortfarande vänner. Sedan berättade jag för mina föräldrar som tog det hur bra som hälst. Jag tror egentligen att jag redan visste men inte var säker på vad det var. Så mitt tips är att vara modig och att det är bättre att säga det förr än senare. Du ska inte behöva låtsas vara någon du inte är. Kom ihåg: Du är grym som du är.❤️🧡💛💚💙💜🏳️‍🌈
  /Sasha 13 år

Aktuella artiklar

Svara varandraBehöver jag komma ut som asexuell?

Är det något man berättar förutom om jag någon gång skulle få en flickvän? Tacksam för svar!

Svara varandraHur ska jag komma ut som gay i min lilla stad?

Jag bor i en småstad där rykten sprids fort och de flesta har konservativa idéer. Bara jag pratar med en slumpmässig person så kommer det indirekt fram att den är homofob.

Egna berättelserSkrev till mamma att jag är bi

Det har funnits många tillfällen då jag skulle kunna sagt till mina föräldrar att jag är bi, men jag har aldrig fått ur mig orden. Så en kväll skrev jag en text där jag skrev hur jag kände på min dator.

Svara varandraJag gillar min killkompis – är rädd att ses som konstig

Jag har skämtat mycket för att få min hjärna att inte tänka på killar, även om det inte funkar. Jag behöver tips på hur jag ska hantera situationen.

Egna berättelserSå här kom jag ut

Vi snackade om hemlisar och sånt på en sleepover och jag tänkte att det var rätt läge att säga. Jag började med att fråga henne om hon någonsin gillat en tjej.

Egna berättelserAtt komma ut är det bästa jag gjort!

Jag var livrädd för att berätta. Jag skadade mig hellre på många olika sätt. Vad skulle dom tycka? Vad skulle dom säga? Skulle dom fortfarande älska mig? Låta mig få komma hem?

Egna berättelserJag är pansexuell och det känns najs!

Efter många timmar i tiktoks värld bestämde jag mig för att jag var bisexuell, punkt slut. Jag har lyckats fyllt 13 år. Det var omkring här som jag började få små förtjusningar i tjejerna i klassen. I vår klass fanns det bara 5 tjejer inklusive mig, och jag var kär i allihop.

Till toppen av sidan