Panik - lämna sidan!
Sexuell läggning och könsidentitet

UMO frågar: Hur kom du ut?

Alla har rätt att älska vem eller vilka de vill, och själv bestämma vilket kön de har. Ibland kan det vara svårt att vara öppen med vem man är inför andra. Här kan du läsa hur andra har gjort när de kommit ut.

Svar: 

 • Hej jag är en 17 årig som precis har kommit ut och berättat för mina föräldrar att jag är gay. Mina föräldrar tog det inte alls dåligt och rekommenderar att ni vågar eller berättar det till någon ni känner! Med detta sagt var stolt över er själva, mår så mycket bättre nu.
  /Harry, 17 år
 • Jag har alltid känt att jag bara gillar tjejer (jag är tjej) och hade aldrig berättat för någon, men på sommarlovet så satte jag lesbiska flaggan som profilbild på TikTok. Det kanske inte räknas som att komma ut men folk såg det ändå och blev förvånade! Jag fick några homofobiska kommentarer, men jag brydde mig inte så mycket.
  /Agnes <3
 • Det var pinsamt när jag kom ut till min mamma men det var inte planerat att jag skulle göra det men jag hade skapat ett konto på TikTok om att jag var lesbisk. En dag när jag tänkte lägga ut en video och fråga ifall någon vill bli tillsammans så såg hon det. När jag såg att hon såg så sprang jag in på toan och låste men hon förstår inte först så då började hon skrika på mig för att jag hade skrivit lite konstiga ord och jag började gråta jättemycket.

  Men när jag väl kom ut från toan så förklarade jag allt och hon förstod men känner mig fortfarande inte som att jag är ute för jag är inte säker ifall jag är lesbisk eller bi eller pan det känns fortfarande konstigt men jag kysste en tjej och det kändes otroligt bra och jag blir bara äcklad av att se killar.
  /Lesbisk i hemlighet🏳️‍🌈🏳️‍🌈
 • Jag är trans och känner mig som kille behövde inte direkt komma ut då jag alltid har identifierat mig som kille. Har familj, släkt och vänner som accepterar mig för den jag är och det är jag väldigt tacksam över.😊
  /Oskar 18 år
 • Jag började få känslor för en tjej, då jag frågade helt enkelt chans på henne och hon sa ja! Då berättade jag bara för mina kompisar, och hon började hänga en del med oss, men sen kände jag att det inte riktigt funkade pga att jag inte vågade berätta för mina föreldrar. Idag är vi bara kompisar, och jag planerar att berätta när jag känner mig redo! Jag tänkte börja med mamma, av ngn avledning känns det lättare, och sen så kommer hon nog berätta för pappa! Jag känner mig ändå ganska trygg med att berätta för att mina förekdrar känns väldigt accepterande till folk som är bi, lesbiska eller gay. Vi har t.ex Pride- flaggan uppe i våran flaggstång väldigt ofta! Jag vill bara önska stort lycka till, till alla er som planerar att berätta för ngn/några!❤️
  /Människa 2.0
 • Jag kom ut till mina föräldrar via sms för att jag var rädd för hur de skulle reagera. Nu frågar de "Så min son, har du någon flicka du kollar in... eller pojke?" :) Jag hade tur att ha en så förstående pappa, kan inte säga samma sak om min mamma men hon försöker och det räcker.
  // Det kommer bli bättre <3
 • jag har aldrig riktigt gjort det till en stor grej med just sexualitet. först sa jag bara att jag gillade en tjej och några år senare sa ja att jag gillar killar också. däremot, när jag skulle komma ut som trans var det väldigt jobbigt. jag var rädd och visste inte riktigt hur folk skulle reagera, men när jag kom ut till min familj så gjorde jag det genom att skriva ett brev till pappa där jag förklarade min könsidentitet och bad honom att berätta om det för mamma
  /afab15
 • Jag har väl inte riktigt "kommit ut" men jag har berättat för en annan bi- vän p och en nonbinary lesbian vän
  /Queer bisexual girl🏳️‍🌈🧸
 • Jag har inte riktigt listat ut min sexuella läggning än men jag kände att jag ville säga något till min mamma förra sommaren, så jag sa bara:”Jag är inte helt straight.”
  /Queer girl🌈
 • Jag bara sa det för mina vänner först och sedan min mamma
  /En 16 årig bi tjej
 • jag sa att jag hade en samkönad parter.
  /Bögen i buren
 • När jag var 14 kom jag ut som bi för min mamma. Hon tog det jättebra och var väldigt stöttande. Men när jag efter flera månader kände mig lite mer bekväm men egentligen inte helt redo kom jag ut för min pappa också. Han hade tidigare sagt en del hbtq-fobiska saker så jag visste att hans reaktion skulle vara negativ mem jag ville ändå att han skulle veta. Han blev chockad och frågade varför jag hade bestämt mig för det, hur jag kunde veta det och ifrågasatte mig. Det har gått tre år sedan dess och nu definierar jag mig som lesbisk. Men det jobbiga är att jag inte känner mig bekväm överhuvudtaget när han är i närheten för jag vet vad han tycker om hbtqi-personer. Jag känner att min läggning är en stor del av den jag är eftersom jag så länge förtryckt den men nu är bekväm och mer självsäker. Det lär dröja innan jag kommer hem med en flickvän som min pappa får träffa men jag känner inte heller ett måste över att han ska vara en del av mitt liv när jag träffat tjejen jag vill gifta mig med.
  /regnbågstjejen
 • Jag har inte kommit ut till mina föräldrar än (det är en work in progress), men jag började med att berätta på ett konfirmationsläger när vi pratade lite om sexuell läggning och mina kompisar frågade mig om vad jag hade för läggning och då svarade jag bara på deras fråga. Nu har jag väldigt mottagliga människor i min närhet och har tur med det, men det är iallafall min historia.
  /Omnisexuell tjej
 • Första personen jag kom ut till var min bästa vän och det började med att vi tittade på film för vi hade pyjamasparty och sen så tittade vi båda på en bild på en snygg tjej sen tänkte jag tänk om hon också är bi och jag kommer ut till henne idag och sen fick jag panik och sen så sa hon att hon var bisexuell och sen sa jag VA PÅ RIKTIGT!!! Och sen sa jag att jag också var bisexuell och hon trodde jag var jättestraight sen så kändes allt jättebra och jag blev så lycklig och stolt över mig som kom ut till min bästa vän.❤️🌈
  /*bi panik* personen
 • Jag var ganska rädd när jag först var pansexuell (nu e ja nt d förresten) men jag sa det till mamma å pappa å en av deras kompisar på en restaurang för vi snackade om sexualiteter och mamma sa att hon trodde jag var bisexuell men då sa jag att ja va pan. När jag kom ut som bög var det mycket enklare för jag visste att mina föräldrar stöttade mig så jag sa bara "Mamma/pappa, jag är bög"
  /Bögenhihi
 • Jag blev mobbad (pga att jag var lesbisk) och min närmaste vän skrev det i klasschatten och sen smsade jag min mamma om att jag blivit mobbat och hon sa sedan till min pappa och ja..
  /En kort person
 • Jag hade lätt att komma ut till mina föräldrar för att både min morbror och moster inte är straighta. Mina föräldrar har aldrig på något sätt varit homofobiska. Jag kommer inte ihåg exakt hur jag kom ut till min pappa men jag kommer ihåg hur jag kom ut till min mamma. (Jag är Bisexuell) Jag satt i bilen med henne och min lillebror och så sa jag att jag länge hade funderat över min sexualitet och min mamma sa mest, ”Jaha okej”. Så berättade jag att jag inte riktigt var säker vad min sexualitet var och hon var fine med det. Sen några veckor senare tog jag upp ämnet igen och då sa jag att jag var bi och så var det med de.
  /Biet 🐝
 • Jag kom ut till mina vänner först, den förste som jag kom ut till var den kille i klassen som jag har en crush på vilket är lite konstigt. Jag kom ut till min pappa i bilen efter en träning, han tog det okej, han sa att jag inte kunde veta det för att jag var för ung men han sa att han fortfrande älskade mig, han glömde det efter en vecka.

  Min syster tog det nästan lika bra fast hon förstod inte riktigt när jag sa det. Hon verkade också ganska negativ. (Jag har en gissning på att hon är asexuell). Tyvärr har jag inte kunnat komma ut till min mamma än fast hon kommer att ta det bra.
  /GayGurkan
 • Jag pratade med min mormor som jag är väldigt nära sedan så pratade vi, sen hjälpte hon mig att prata med mamma om det.
  /they/them
 • Jag är typ halvt inne och halvt ute ur garderoben just nu. Många vet att jag är trans, men långt ifrån alla. Jag har haft supersvårt att acceptera mig själv trots att jag vetat att jag är kille i över fem år snart. Nu börjar jag snart bli redo att komma ut och det är så läskigt men det känns också väldigt skönt när fler och fler börjar få veta sanningen.
  /dricker te
 • Jag sa bara att jag hade en flickvän och då sa de bara grattis❤️
  /Tjej
 • Jag är trans, sa bara till mamma att jag ville påbörja könsdysforiutredning och hon reagerade ungefär på samma sätt som om jag sa att jag åt frukost imorse, ingen stor grej men good for you. Till resten i min släkt och vänkrets etc etcbytte jag bara namn och alla fattade- Tror jag hade rätt stor tur med att vara omringade av stöttande personer.
  /Mio klio haha
 • När jag va 10 så började jag fundera på om jag va bisexuell eller inte och jag va väldigt rädd att folk inte skulle acceptera det. Men sen upptäckte jag att jag va kär i en tjej i min klass. Jag sa det till min bästa vän och hon tyckte bara det va roligt att jag har hittat någon jag gillade. Men jag va fortfarande osäker om hur jag ska säga det till mina andra vänner och speciellt till min familj och släktingar och den tjejen jag va kär i.

  Men mina andra vänner frågade vem jag va kär i. Jag vågade inte berätta så jag sa ledtrådar och den tjejen jag va kär i va där också. Men hon och mina vänner trodde det va andra killar i min klass. Men de pratade om det på lunchen och det sitter vid ett annat bord. Men de tittade lite konstigt på mig. Sen på rasten frågade de om jag va kär i den här tjejen och sen sa jag bara det. Dem sa att det inte va något konstigt. Sen 1 månad senare sa jag till den tjejen jag va kär i men hon va inte kär i mig och jag blev jätteledsen.

  Sen när jag kom hem sa jag allt till mamma men jag har inte sagt det till någon annan i familjen och mamma sa att hon kommer alltid älska mig. Sen upptäckte jag att den tjejen va inte min typ heller. Jag har inte sagt till pappa om det. Sen är vi inte så nära varandra. Han bor i Göteborg. Men våga va sig själv och nu börjar jag tror jag är lesbisk.
  /En kanske lesbisk tjej!
 • Jag kom ut genom att jag bakade en kaka med gay-flaggan som färger. 🏳️‍🌈
  /Bert
 • Hej! Jag är en lesbisk fjorton årig demigirl. Jag kom ut till mina vänner som lesbisk först, genom att starta en konversation om hbtq+ communityn, och sedan bara säga "jag är lesbisk". Fick bara bra reaktioner till det. Jag kom ut till min mamma som lesbisk på ett annat sätt. Jag har ritat i nästan hela mitt liv, så jag ritade en bild (minns inte på vad) och skrev "i love my lesbian daughter" längst ner på bilden. Sedan gjorde jag bilden till hennes bakgrundsbild. När hon såg bilden sa hon "Jag tog för givet att du visste att jag visste".

  När jag kom ut som demigirl sa jag bara "jag är en demigirl, och är bekväm med hon/de pronomen". Fick bara bra reaktioner från mina vänner. Mamma frågade först vad en demigirl är, så jag förklarade, sedan nickade hon och sa "i love you". Jag har varit ute som lesbisk i ca två år nu, och har nog aldrig känt mig mer som mig själv <3 Om du någonsin känner dig som att du inte är älskad, kom ihåg att jag älskar dig som du är/p <3
  /Rie <3
 • Jag gick in med min pojkvän direkt till mina föräldrar och sa till dom som det var
 • Jag är lesbisk, eller kanske inte har någon läggning... JAG GILLAR INTE KILLAR IALLAFALL! Jag kom ut till min mamma för ungefär en vecka sen kanske, hon är den ända jag har gjort det till. Jag sa inte riktigt "jag är lesbisk" utan vi låg i soffan och hon frågade om jag tyckte någon var snygg i skolan för vi pratade om skolan. Jag svarade ja, och då frågade hon vilken klass och årskurs, jag svarade inte och hon börja prata om ifall jag gillade någon i 9 eller 8 skulle det vara en gubbe och hon skojade runt lite. SEN FRÅGADE HON OM DET ENS VAR EN "HAN" OCH JAG SA NEJ. sen svarade jag på några frågor och allt gick bra tror jag✨ Just nu tänker jag kanske komma ut till resten av familjen snart, inte redo än dock
  /Obsessed with girls😵
 • Jag gick in i min mammas rum runt klockan 16 på en varm sommarkväll, mamma frågade mig vad det var och jag sa att jag hade något att berätta för henne. Jag började gråta för jag var rädd för hennes respons, jag sa till henne att jag gillade killar och hon gav mig en kram och sa att det var helt okej. Var dig själv och låt ingen trycka ner dig 💞
  /Du är älskad
 • Jag va ute och gick till en mataffär, efter den promenaden så tog jag spårvagnen hem. När jag kom hem så började jag gråta. Då frågade mamma vad som hade hänt men jag fick inte fram orden. Då frågade mamma massa frågor, sen frågade hon om jag va kär eller intresserad av nån och jag nickade. Sen frågade mamma om jag va gay jag skakade på huvet, sen sa jag att jag gillar både killar och tjejer
  /Kille som grät
 • Jag skrev typ till min mamma på sms. Jag skrev inte "mamma jag är gay" men jag skrev att jag ville parata över sms. Jag var även deprimerad då. Vi skrev lite om saker och så skrev hon att man tänker mycket på identitet och vem man är kär i och så. Då påpekade jag det och hon skrev att hon redan hade sett min mobila bakgrund. Jag kände mig lätt som en fjäder och inte långt efter köpte jag en pride flagga till mitt rum.
  /Var den du är!!
 • Jag har inte riktigt kommit ut till någon än. Men jag har dock typ hintat lite till min mamma och min psykolog. Jag frågade min psykolog om det fanns andra, speciella psykologer att prata med om könsidentitet och så, och hon refererade mig hit. Och jag har bett min mamma att sluta kalla mig namnet jag har blivit given hela tiden, och att inte kalla mig "unga dam" och så.

  Men jag vet att min mamma accepterar och är positivt inställd gentemot hbtq+ personer. Hon frågade till och med om jag ville gå på Pride i år, vilket jag vill, men det sa jag inte till henne. Som ni förstår, efter att ha läst mitt svar, känns det väldigt jobbigt för mig att komma ut. Men jag vet att jag kommer göra det snart, så önska mig lycka till!
  /Skulle gärna kallas Robin
 • Först smsade jag min kompis och sa att jag var ickebinär och lesbisk. Hon tog det jättebra! Sen 2 veckor efter det sa jag till min klasslärare att jag är ickebinär. 4 dagar efter det sa jag till mina närmaste klasskompisar och till min mormor bonusmorfar och moster. När jag kom hem sa jag till mamma och pappa. De reagerade ganska bra, men jag tror inte att de tror på att jag är ickebinär. Jag rekommenderar inte att komma ut till typ alla på samma dag. Det var sjukt jobbigt och känslosamt. Men nu kan det bara bli bättre!
  /Lesbisk ickebinär 13 åring
 • Jag är en tjej på 13 år som tror att hon är bisexuell. Jag är inte riktigt kär i en tjej men jag vet ju att jag gillar killar. Fast det finns en tjej i en annan klass som är lesbisk och hon är söt. Iaf, jag har inte direkt kommit ut, men jag berättade för mina bästa vänner. De var jättestöttande och behandlar mig precis som normalt. Jag tror att allt blir bra när jag har fått lite tid att reda ut vad jag är. Berätta för någon du litar på så känns allt mycket bättre ❤️🏳️‍🌈
  /Biet Nenne 🐝🏳️‍🌈

Aktuella artiklar

Svara varandraBehöver jag komma ut som asexuell?

Är det något man berättar förutom om jag någon gång skulle få en flickvän? Tacksam för svar!

Svara varandraHur ska jag komma ut som gay i min lilla stad?

Jag bor i en småstad där rykten sprids fort och de flesta har konservativa idéer. Bara jag pratar med en slumpmässig person så kommer det indirekt fram att den är homofob.

Egna berättelserSkrev till mamma att jag är bi

Det har funnits många tillfällen då jag skulle kunna sagt till mina föräldrar att jag är bi, men jag har aldrig fått ur mig orden. Så en kväll skrev jag en text där jag skrev hur jag kände på min dator.

Egna berättelserSå här kom jag ut

Vi snackade om hemlisar och sånt på en sleepover och jag tänkte att det var rätt läge att säga. Jag började med att fråga henne om hon någonsin gillat en tjej.

Egna berättelserAtt komma ut är det bästa jag gjort!

Jag var livrädd för att berätta. Jag skadade mig hellre på många olika sätt. Vad skulle dom tycka? Vad skulle dom säga? Skulle dom fortfarande älska mig? Låta mig få komma hem?

Egna berättelserJag är pansexuell och det känns najs!

Efter många timmar i tiktoks värld bestämde jag mig för att jag var bisexuell, punkt slut. Jag har lyckats fyllt 13 år. Det var omkring här som jag började få små förtjusningar i tjejerna i klassen. I vår klass fanns det bara 5 tjejer inklusive mig, och jag var kär i allihop.

Svara varandraJag är homosexuell men mina kompisar är homofober

Jag har nyligen kommit fram till att jag är homosexuell. Detta är ganska jobbigt eftersom alla mina kompisar är homofober och jag tror att jag har känslor för en av mina kompisar.

Till toppen av sidan