UMO frågar: Hur kom du ut?

Alla har rätt att älska vem eller vilka de vill, och själv bestämma vilket kön de har. Ibland kan det vara svårt att vara öppen med vem man är inför andra. Här kan du dela med dig av hur du kom ut och ge tips till andra!

Svar: 

 • Jag berättade först för mina bästa vänner och sen samlade jag mamma och pappa och berättade allt Det kommer kännas mycket lättare när ni kommit ut det lovar jag fast nån kanske inte accepterar det så känns det bättre
  //Emilia
 • Jag hade när jag kom ut första gången då var det till en kompis över telefonen för stt jag bor i en annan stad än henne Jag sa typ att jag måste berätta något och sa då att jag var bi (Också om jag vet nu att jag är pan) och hon sa att hon var okej med det och det är ingen fara. Jag har kommit ut också till en annan kompis som också kom ut som lesbiskt vilket var ganska nice. Annars vet det tre kompisar till. Jag vet inte varför men jag är fortfarande rädd att komma ut till min familj också om jag vet att de skulle accepterar mig. Jag har planerat att baka en kaka med skrivt på som säger "Jag är pan" men få ser när jag våga! Hoppas att jag kunde hjälpa nån, men det hjälpte iallafall mig att skriva det här!
  /I'm atracted to pans
 • Jag väntade ganska länge och skrev en lapp i min morsas kalenderbok. Innan det har jag berättat för min närmaste vän.
  /Stella
 • Jag (14) satt mig ner med min bästa vän och hade ett kort men intensivt samtal om sexuell läggning och könsidentitet. Hon (13) visste knappt vad Pride var för något, så det blev en jäkla massa förklarande. Till slut lyckades jag i alla fall få fram att jag är lesbisk, och hon var förvirrad men definitivt okej med det. Frågade mig om jag var intresserad av nån vid tillfället. Svinläskigt, men fantastisk känsla. 10/10 would come out again.
  /hon som egentligen inte är out till mer än en men
 • Jag vill också komma ut med min läggning. Jag är gay. #happypride
  /Leo 
 • Hej jag hade det ganska tufft att komma ut som bög, för jag lever i en muslimsk familj och dom är emot bögar. Men mamma förstod mig lite och pappa slog mig. Just nu är jag 20 år och lever ett perfekt liv med min sambo som jag älskar över allt annat. Har dock ingen kontakt med min pappa. Men jag har det med min syster och mamma.
  /Arber shala
 • Jag är kille som varit med om nåt fint med en vän. Känt varandra sedan 7-års ålder. Vi har alltid gillat varandra mycket och kan kramas och ge en och annan puss. Vi pratade om sex/kärlek tidigare och jag fick en känsla när vi kramades att det är nåt mer.

  Stoppade mitt i en puss och han frågade förfärad om jag inte gillar honom mer. Det är inte det sa jag och funderar. Vet inte hur jag ska säga det sa jag. Jag vill berätta att jag jag är kär i dig. Om det inte förstör mellan oss.

  Han sa: då det förstör inget om du är homo eller bi. Innan jag hann öppna munnen kramade han mig med en kyss. Då är vi två. Jag är kär i dig med.

  Vi gillar tjejer också så är bi nu. Just nu är det bara vi två killar så nu är det killsex. Så det är nu för två månader sedan sedan vi kom ut som homo/bi inför varandra. Några vänner vet att vi är ihop och är bi. Några tjejer också. Det var nervöst att berätta för vill inte mista vännerna.

  Min bror vet. Nu ska vi berätta för föräldrar. Ja pappa och mamma vet nu för min bror försa sig och bett om ursäkt. Sms från killen nu. Hans familj vet och accepterar honom helt. Han hade gråtit av rädsla. Nu är vi officiellt homo/bi.
  /Nyligen homobi
 • Jag bara sa det till mina kompisar och vi har så starka band och ingen tyckte det var konstigt eller nåt. 🌈💕
  /Den bi-queen
 • Jag spelar massa spel även minecraft och jag hade satt regnbågar runt om världen, och min mamma ville se min värld för att jag sa att jag skulle visa den nån dag, och hon undrade om jag tycker om Pride, och då sa jag ”Tja, ja för att jag är faktiskt polysexuell!” Och hon tog det bra, hon lät glad och jag shoppade en Pride flagga och hon supportar alla i lgbtq+
  /PrideKatten
 • Genom ett ljud på appen TikTok där de säger ”I just wanted everybody here to know I’m f*cking gay”. Jag lät mamma reagera på ljudet medan jag mimade med.
  /katthookaren
 • När jag var yngre så brukade alltid mina föräldrar, deras vänner och mina vänner fråga: men hörru har du inte skaffat någon pojkvän ännu? Eller typ om jag var kär i någon kille. Jag svarade alltid nej tills någon gång då jag var cirka 14 år gammal. Minns att min pappa frågade mig vid middagsbordet om jag inte hade blivit kär i någon pojke än. Jag svarade honom med: vem har sagt att det måste vara en kille jag ska bli tillsammans med? Eller rättare sagt, varför jag SKA bli kär i just en kille och inte en tjej?. Min familj blev ju lite förvånad men dem accepterade det bara. Antar att det var så jag kom ut som bisexuell. Som tur är så är dem flesta i min familj/släkt accepterande. På skolan var jag bara vädligt öppen med att jag är bisexuell men några år senare insåg jag att jag är mer intresserad av killar än tjejer. Men ser mig ändå som bi. 😄
  /🥳
 • Jag kom ut som bisexuell (bara till mina föräldrar än så länge) genom att hinta med små saker. Som att byta bakgrundsbild till en prideflagga och med att gömma små flaggor runt om i huset. Bara för att de ska komma på tal lite naturligt liksom. Tillslut så gjorde det de och jag skrev ett kort litet halftkomiskt brev till dem. Alla grät och de va de liksom. Jag vill bara att de ska bli som en naturlig övergång liksom. Om du är rädd för att komma ut så rekommenderar jag att du pratar med dina vårdnadshavare/ vänner om HBTQIA+ och känna av lite om hur de känner för det. Alla gör det olika och alla får olika respons. Jag hade det ganska lätt att komma ut till mina föräldrar och jag hoppas att de kommer gå bra för dig att komma ut om du inte redan gjort det. Happy Pride vecka allihopa🏳️‍🌈❤️
  /Liv den bisexuella drottningen
 • Jag kom ut som asexuell när jag var ungefär 18 år. Först till mina vänner då jag pratat lite om sånt med dem innan så det kändes inte som en big deal och var inget stort ”komma ut”-ögonblick direkt. Sen för mina föräldrar var det när vi alla satt o kollade på melodifestivalen och jag bestämde mig för att säga att jag var asexuell. De tog det bra men mamma undrade vad det var och sa efter att jag förklarat att det säkert skulle ändras senare. Tror dock inte att hon fortfarande tror det så här 5 år senare. Sen kom jag ut som panromantisk till henne kanske 2 år senare, det var inte direkt menat som ett ”komma ut” moment men mamma reagerade verkligen som det och började prata om hur hon bara ville att jag skulle vara lycklig och att det inte spelar någon roll vilket kön personen jag är tillsammans med har. Fint ändå.
  /Din asexuella mentor
 • Den första jag berättade var för en av mina närmaste kompisar då jag vetat länge att hon är väldigt stöttande inom detta ämne, men sen vill jag vänta ett bra tag tills jag vara redo att berätta för mina andra vänner. Så typ 1,5 år efter berättade jag för en annan nära vän och jag minns att jag var jättenervös och vågade inte berätta först, men nu cirka ett halvår senare vet alla mina vänner och nu är jag öppen med det om någon skulle fråga. Jag är ganska så chill med det nu och bryr mig inte jättemycket om vad folk tänker om min läggning som innan, innan var jag jätterädd för o berätta för folk o min tanke var att jag aldrig skulle berätta något för någon och att jag skulle bli tillsammans med en kille för att det skulle se bra ut utifrån, men vad är vitsen med att vara med någon man inte är kär i?? Lev ditt liv som du vill och inte efter någon annan:)) dom enda som inte vet om min läggning är min familj men de lär de märka när jag väl får en tjej:)
  /En tjej på 16 vårar
 • Har kommit ut. Mina föreldrar accepterar mig inte 😭
  /En ledsen Elliot
 • När jag var yngre var det självklart att jag bara gillade killar. Jag såg på mig själv som heterosexuell och andra såg mig också som heterosexuell. Ända tills en dag då jag insåg att jag var kär i min bästis. Jag visste att hon var heterosexuell och att det inte skulle förändras om jag sa att jag var kär till henne. Men på en klassfest, när vi lekte sanning eller konka, fick jag frågan ”har du någon gång varit kär i en tjej?” Jag gillar inte att ljuga så jag sa ja. Någon annan frågade om jag var lesbisk. På den frågan svarade jag nej. Jag hade blivit kär i både tjejer och killar. Så kom jag ut som bisexuell i klassen. Jag har två pappor och de tog det riktigt bra. Till alla er som inte vågat komma ut: oavsett om du får kritik så är du du och du är unik, vacker och perfekt på ditt sätt, och det kan ingen ta ifrån dig.
  /14årigt bi 🐝🏳️‍🌈
 • Jag gick aldrig och sa till folk att jag var bi. Inte ens till min mamma, syskon eller vänner. Mamma såg min bakgrund en gång vid datan där jag pussade en tjej (hon e min första tjej-ex) och sen tror jag bara att vi la ut bilder och skrev typ ”älskar dig baby” och på stan var vi precis som par. Så det var inte så jobbigt. Bara jobbiga är och höra ’jävla lesbisk’ men det har slutat nu dock. Jag slutade bry mig. Men jag lutar mer åt kill hållet så har bara varit tillsammans med 2 tjejer. :)
  /Fredriiiksson
 • Det var svårt när jag sa att jag var Bi.. Jag kom på det vid 12 års åldern och berättade för min bästa vän och min andra vän att jag var Bi.. För det var någon app så skulle man ställa in om man gillar killar eller tjejer eller båda så aa.. Jag började bete mig konstigt så min bästa vän frågade mig vad det var så sa jag att jag var Bi:) jag var jätteförvirad!! Hade ingen aning om vad jag skulle göra för att berätta för min mamma. Så var det en månad eller två så hade jag bestämt mig att berätta för mamma.. Så jag gick ner i källaren där Mamma var så sa jag "Jag är Bi" Då sa mamma"ähh nä eller du tror bara det, du är inte de" men efter ett tag så tror jag mamma faktiskt tog de. Sen har jag kommit ut för min kusin men jag tror jag ska komma ut för min Pappa och min syster ❤️🏳️‍🌈
  / Casandra 13 år bi🏳️‍🌈
 • Jag har alltid gillat killar (liksom hela mitt liv) har alltid gått mellan 4-5 st o i olika perioder, så har aldrig ens varit på kartan att jag var annat än straight, mitt liv fortsatte o morsan har alltid varit lite emot? De är nog inte rätt ord men lite tveksam då vi t.ex sett filmer o sagt saker som att de va äckligt me 2 st killar tsm osv medans jag sagt att de e gulligt 😅

  En ny tjej började i min klass, 2020, någonstans i januari efter jullovet och hon va me en av killarna, vi snackade sällan eftersom vi inte hade samma vänner. Men hon började hänga mer o mer me oss o vi blev ganska nära, jag började tycka att tjejer på typ tik tok var snyggare än killarna o märkte konstant hur jag alltid pratade, lyssnade på tjejen i min klass.

  Jag fattade nånstans att jag gillade tjejer men höll de hemligt, hur länge vet jag ej men 3 månader kanske, då kom månaden juni, Pride månaden. Jag ville komma ut men visste inte hur, jag tänkte tanken att komma ut för en av mina kompisar (inte hon jag gillar) men de slutade me att jag o hon jag gilla satt tsm i ett rum på matten (ensamma) o vi pratade sen så sa hon att nån ”kompis” t hon typ är homofob då de gäller killar & killar men hon stöttar osv. De slutade me att jag sa att jag kunde berätta nått osv o jag skalade, jag trodde jag skulle dö! Men jag sa de efter mycke om o men o jag sa ba ”jag är bi” o hon reagerade ganska bra, tror hon blev chockad men hon stöttar iaf mig! Senare samma dag kom jag ut till en annan vän, var lite mindre nervös, hon stöttar mig, nästa vän hon stöttar mig + är själv bi!

  Då va föräldrarna kvar, jag tänkte säga de men vågade int så slutade me att jag istället sa att jag fick dåligt resultat på prov 😅 senare den kvällen kollade jag in Pride o jag sa att jag är bi på ett helt random tidpunkt! Pappa trodde jag skoja, jag i tårar sprang till mitt rum, han frågade frågor, lite skämt, krama mig sa att han älska mig osv. Min mamma va i ett annat rum då, han ropa på henne hon sa int mycke, krama mig o sa att hon älska mig osv, min bror bryr sig inte. Jag kom sen ut till mina fastrar (ena är 18, andra 20-21?). Den yngre reagerade o sa att ”de kan int hända nått mellan oss” blev besviken då eftersom att hon kunde tro så :( men sen tog hon de bra. Min äldre som e lesbisk tog de bra, hon sa ba tjejer e snygga osv 😅 Nästa vän tog de oxå bra ❤️

  Jag hoppas detta hjälper er! O kom ihåg ingen behöver komma ut, men jag mådde själv så bra av de ❤️ Ta hand om er, ni är älskade ❤️
  /Bisexuell tjej ❤️
 • På halloween när jag var 13 blev jag tacklad av några killar som sedan sade "aha det är en tjej". När de genast sprang därifrån skrek jag att "nej, det är jag inte". När jag var 15 kom jag ut till vänner som pansexuell och "inte en tjej eller kille". När jag strax efter kom ut som genderqueer fann jag mitt pronomen: hen, men första gången nån frågade blev jag rädd och sade att alla pronomen funkade. Alla sade hon ändå. Att bli sedd som kvinna har alltid gjort mig obekväm. Så fort jag fann fler queera vänner kände jag mig trygg nog att be folk säga hen. Förra året, när jag just fyllt 21 kom jag ut som trans, bytte namn och insåg att det inte finns något juridiskt kön för mig. Jag kommer ut minst en gång i veckan, många felkönar mig utan att fråga eller lyssna när jag rättar dem.
  /M W
 • Även om jag aldrig riktigt gillat en tjej kände jag som 11-åring att jag inte kände mig hemma i att vara straight. Kom ut till min mamma som bi när jag var 12 genom att bara säga det, och hon tog det superbra. Vet inte riktigt hur pappa fick veta, men tror mamma berättade för honom - hur som helst tog han det också väldigt bra! Nu är jag 16 år och vet inte riktigt vad jag är. Det enda jag vet är att jag är långt ifrån straight, så min teori som 11-åring var rätt hehe. 🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈
  / (:
 • Jag kom ut till en söt kille i parallel klassen, och han berättade att han också var gay. Sedan berättade han att han gillade mig, och vi är nu jättekära och familjen accepterar det! Det var lätt att börja med en person och sedan koma ut till familjen!
  /Andy
 • Jag skoja att mamma var gay sen så berättade jag att jag är pan. Hon sa till pappa och jag sa till några andra nu sitter jag här med 10 pride flaggor och regnsbågssmink i mitt ansikte! 🏳️‍🌈💘😂
  /Anonym
 • Jag är en cis tjej och bi eller pan. Jag insåg att jag inte var hetero vid typ 11 års ålder. Jag hade precis fått sociala medier och upptäck HBTQIA+ och det kändes som jag kanske kunde sätta fingret på något som jag länge undrat. Efter ett tag så insåg jag att jag kände mig mest bekväm med termerna bi eller pan. Ett tag efter detta kom jag ut för första gången till en jämnårig inte så nära tjejkompis. Hon var den första homosexuella personen jag kände och vi pratade mycket om rättigheter och HBTQIA+ rörelsen.

  Efter det så började jag fundera på att komma ut till mina tre närmaste tjejkompisar. Jag visste att dem var typerna som säger att dem accepterar homosexuella personer men som egentligen har massa fördomar. Det slutade med att jag kom ut till 2 av dem genom att vi låtsades att spela in en Youtube video och att de sa ett skämt om att jag var gay, jag ser ut som många tror att en gay tjej ser ut (kort hår, klär mig ”maskulint” osv). Då svarade jag nej Bi utan att tänka. De blev jätte chockade och sa bara VA ÄR DU?!!

  Jag blev jätteosäker och sa bara typ ” Kanske, vet inte”. Jag har inte kommit ut till min pojkvän eller min familj pga att jag inte vågar. Jag vet inte vad min familj tycker om HBTQIA+ personer och jag vågar inte fråga! Nu är jag tretton och är fortfarande rädd att mina ”kompisar” ska berätta om min sexualitet till alla.
  /En 13 årig rädd tjej!
 • När jag berättade för mina bästa kompisar att jag var bisexuell så bara skrattade de åt mig som om det var ett skämt. En av mina bästa vänner tycker att det är äckligt att vara gay eller bi och hon bara sa ”Ewww” när jag berättade att jag var bi. Jag har ännu inte berättat för mina föräldrar, även fast de stödjer och firar pride. Jag vet liksom inte hur de skulle reagera. Idag så var jag på en affär och köpte en ”bisexual flagga” hon i kassan var jättetrevlig när jag skulle betala. Hon sa ”oj men vad roligt, är du bisexuell? Det är alltid kul att vara annorlunda. Var dig själv!” Sa hon till mig. Sen hängde jag sånna flaggor lite överallt i mitt rum. Så nu vet mina föräldrar nog att jag är bi och de verkar tycka att det är helt ok! Om du har det jobbigt att berätta för dina föräldrar om att du är gay/bi/plan/trans/allt därinellan så har jag några tips:
  • berätta för en kompis/någon du känner som också har kommit ut. •messa eller ring till bris. Det gjorde jag o jag e fett nöjd att jag gjorde det!
  •ge små ”hints” till dina föräldrar att du vill komma ut. T.e.c flaggor mm. Tack för att du läste detta! 
  /Tuva
 • Jag hade kommit på att jag var lesbisk och hade väldigt mycket ångest över det. Jag berättade för min bästa kompis som jag känt i 10 år (hon är pansexuell) och hon supportade mig fullt ut. Jag köpte en lesbisk flagga och hängde upp den i mitt rum. Jag snackade mer öppet om lgbtq+ saker och berättade till slut för mina föräldrar. De tog det väldigt bra och all ångest över det var som borta. Ibland säger personer homofobiska saker men jag försöker att inte tänka på det. Att komma ut som gay var nog en av de bästa sakerna jag gjort 💖
  /Ina 🌈
 • Jag kom ut genom ett tal i skolan, framför min otroligt straighta klass. Sen blev jag mobbad så jag bytte skola
  /TransRoger
 • Jag kom inte riktigt ut som pansexuell eller ickebinär utan folk märkte nog bara, och så blev jag tsm med en underbar tjej när jag var 8 och då kom det bara ut i guess
  /EJ
 • Jag skrev till min kompisar på Teams. Jag frågade min vän vilken sexuell läggning hon trodde att jag hade och hon sade lesbisk för att jag har så kort hår och då berättade jag att jag var det. Till min andra vän berättade jag det i ett meddelande. Båda vännerna tog det jättebra.
  /Hanna
 • Jag kom på för ett par månader sen att jag är bi. Jag tänkte mycket på det och läste om det mycket. En dag pratade mina vänner och jag om att hbtq och att komma ut. Vi snacka mycket om det. Efter ett tag sa jag ”på tal om det där med att komma ut...”. De sa ”vadå? är du gay?” Jag sa ”ja faktiskt jag är bi.” Först trodde de att jag skämtade lol men sedan fattade de att jag var allvarlig. De sa att de tyckte det var coolt, och att de inte hade nån aning. De frågade också om jag hade berättat för nån annan, typ mina föräldrar. ”Nej,” sa jag, och dem lovade att hålla det en hemlis. Sen började vi prata om annat. Kram!
  /Tjej som skakar
Till toppen av sidan