Hetero överallt

Väldigt många filmer och låttexter om kärlek handlar om en kille och en tjej. Nästan som om det bara fanns heterosexuella i världen. Olika läggningar har alltid funnits. Ändå tycker vissa personer fortfarande att det är konstigt, när någon visar öppet att hen inte är hetero.

Två personer som ser ut som tjejer. De tittar på varandra och ser glada ut. Illustration.

Heterosexuella syns mest

Heterosexuella syns nästan överallt, på stan, på dansgolv, i filmer, reklam, sagor, musiktexter, tidningsartiklar och så vidare. Från att vi är små möts vi av budskapet att det är heterosexualitet som gäller. Vi lär oss "rätt" och "fel" sexualitet och vem vi ska bli kära i.

Vuxna tar ofta för givet att små barn är heterosexuella. Små pojkar kan få frågan vilken flicka de är kära i. Små flickor kan få frågan om det finns någon pojke de är ihop med. Och om en pojke och flicka leker med varandra kan de få höra att de är kära.

Vi lär oss att bli pojkiga och flickiga

Vuxna kan också ta för givet att barn ska vara pojkiga eller flickiga på ett särskilt sätt. Som att pojkar ska vara mer framåt, busiga, ha vissa kläder och leka med vissa leksaker medan flickor förväntas vara mer försiktiga, lugna, ha andra kläder och leka med andra leksaker.

Om en pojke leker mycket med flickor och det som kallas flickleksaker, kanske vuxna försöker få honom att ändra sig. Om en tjej som närmar sig puberteten och gillar det som brukar kallas pojklekar, kan en del vuxna bli oroliga för att hon ska ses som konstig.

Alla är inte hetero

En del kanske tänker att bara för att heterosexualitet är så vanligt, så är det fel att vara homosexuell. Men det är det så klart inte.

Om du bara har människor omkring dig som tycker att homosexualitet är fel, kanske du själv tänker att det är något fel på dig om du inte känner dig heterosexuell.

Det är värt att fundera över varför det är så att vissa kan visa sin kärlek öppet, medan andra får smyga och kanske till och med blir diskriminerade. Kan du gå hand i hand med den du är ihop med, utan att andra tittar till en extra gång och kanske kommenterar det?

Det har alltid funnits olika läggningar

Sex mellan både personer av samma kön och med andra kön har förekommit så långt tillbaka i tiden som forskare kan se. Men vad som har ansetts rätt och fel har varit olika i olika tider och olika grupper.

Till exempel ansåg många förr att det inte var okej att ha sex för njutningens skull. Det vara bara okej att ha sex för att få barn och om personerna var gifta med varandra. I dag tycker fler att det är okej att ha sex bara för att det är skönt. 

Att bli sedd som den du är

Heterosexualitet är alltså norm, det som tas för självklart. Till exempel tar många för givet att en kille och en tjej som går på bio tillsammans är ihop. Om två tjejer går på bio kanske de flesta tror att de är kompisar.

Heterosexuella får sin identitet bekräftad hela tiden. I filmer och låtar om kärlek är de flesta heterosexuella. De behöver heller oftast inte ”komma ut” med sin heterosexuella läggning. Ingen brukar fråga när de upptäckte att de var heterosexuella. Men såna frågor ställs ofta till den som är homo eller bi.

Det är heller inte så vanligt att höra saker som ”det syns att hen är heterosexuell” eller att heterosexuella är på ett särskilt sätt.

Kanske blir heterosexuella oftare sedda för hur de är som personer. Som en hel människa, där sexualiteten bara är en del. Men om någon är homosexuell kanske vissa ser den personen som som enbart homosexuell, och inte också som till exempel värmlänning, skidåkare, pianist eller spelfantast .

Det är också ovanligt att någon säger att heterosexuella ”skyltar med sin sexualitet”. Ingen klagar när heterosexuella pratar om sina pojkvänner, flickvänner, sambos och äkta makar och på så sätt visar sin sexuella läggning. Men om du är homo eller bi kanske du får höra att du tjatar om din läggning.

Kamp för allas rättigheter

Många personer och organisationer kämpar mot diskrimineringen av homo- och bisexuella.

I Sverige finns en lag som heter diskrimineringslagen. Den säger att ingen ska bli trakasserad eller diskriminerad i skolan, arbetslivet, på krogen eller i andra sammanhang på grund av kön och sexuell läggning. Och lagen ser extra hårt på det som kallas hatbrott.

De flesta länder har skrivit under på en FN-överenskommelse om att ingen får bli diskriminerad på grund av sexuell läggning.

Men i vissa länder är homosexualitet olagligt. De som är homosexeulla eller pratar öppet om att det finns olika sexuella läggningar kan straffas.

Överallt i världen protesterar människor mot diskriminering och kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Målet är att alla ska ha lika rättigheter, oavsett vem man är och vilken sexuell läggning man har.

Till toppen av sidan