Panik - lämna sidan!
Kön och könsidentitet

UMO frågar: Vad kan du göra för jämställdhet?

Berätta vad du gör för att det ska bli mer jämställt mellan tjejer och killar. Dela med dig av dina tips!

Svar:

 • Jag utbildar mina vänner (framför allt mina killkompisar) om pornografi och dess negativa effekter den ger oss och hur det påverkar framför allt alla kvinnor, men ocskå män.
  /Future president
 • Jag kan se till att folk i min omgivning blir lika behandlande.
  /jacob
 • Alltså jag blir typ gråt färdig av att det finns sådana bakåtsträvande idioter! Så stå upp för er själva och säg ifrån!
  /En arg feminist
 • Det är helt idiotiskt att kvinnor och män inte behandlas lika. I min klass brukar killarna säga typ: "men det är ju för du e tjej". Jag blir så arg! Men jag brukar bara komma med smarta förklaringar som t ex: vad spelar det för roll, jag är ju fortfarande lika mänsklig som du".
  /En arg tjej
 • Det är inte bara klyftor inom lön, utan jag skulle också säga att det finns klyftor inom hur man behandlar folk. Jag upplever att män och kvinnor blir olika behandlade. Till exempel så lider fler män av psykisk ohälsa, fler män begår självmord, fler män är överviktiga, fler män blir offer för våldsbrott. Så man behöver jobba på jämställdheten åt båda hållen.
  /14år
 • Behandla alla likadant!
  /En person som är utanför ditt fönster
 • Jag behandlar kvinnor och män likadant!!!!
  /Daniel
 • Tycker att man ska prata mycket om det i skolan. Ett exempel: Fotbollsplanen på vår skola är som ni säkert förstår en ” tjejfri” zon för killar. Även om det finns dom modiga som vill vara med så blir man alltid kallad för dålig eller något ännu värre. Det har skapat ledsna miner och det värker i mitt hjärta.

  Men skolan ”tog tag i det” och anordnade en tjejdag. Om det inte vore för att alla killar som spelar fotboll gömde bollarna eller slängde dom. Moget liksom. Med detta sagt fanns det killar som blev jättesura för detta och bad om att få tillbaka bollarna så tjejerna kunde spela! Så cred till alla killar som förstår sig på vårat samhälle som det borde vara! Men jag tycker att alla vi som tydligen har lite förståelse för mänskliga rättigheter borde sätta upp ett mål i samhället, mitt är att en dag starta en klubb! Vad är erat?
  /Feministen!
 • Jag säger till.
  /en kille som lyssnar på albumet spirit phone av neil cicigera
 • Jag behandlar män och kvinnor likadant. Någon schysst mot mig är jag schysst tillbaka, är de rövhål mot mig är jag ett rövhål tillbaka.
  /Kille, 16 år
 • Man kan göra mycket för att det ska bli mer jämställt och för att stoppa sexism. Man kan till exempel: säga ifrån när någon säger något sexistiskt, gå på demonstrationer eller gå med i en organisation som jobbar för jämställdhet.
  /Mvh / en 17 årig tjej
 • Skit i vad du får i respons om du berättar din åsikt. Stå upp för det du tycker är rätt!! Så trött på att särklit pojkar ska hålla på att nagga på en när man berättar att man självklart är feminist. Och sedan blir kallad manshatare och allt möjligt.

  NEJ, jag hatar absolut inte alla män. Men de måste kunna förstå att man inte kan känna sig trygg som kvinna i dagens samhälle. Sen att män ska behöva gå runt och oroa sig för att bli misshandlade eller skjutna är sjukt det med. Så försöker absolut inte bara ta detta på ett kön utan på alla. 
  /Mvh en jävligt trött human som bara vill ha peace på jorden
 • Behandla alla på samma sätt. Med samma respekt för det förtjänar alla!
  /15 årig tjej
 • Vi pratade om feminism och sådant i skolan för typ en månad sen. En kille i min klass sa ”A du e la feminist eftersom du hatar män” då svarade jag ”jag hatar inte män har aldrig sagt att jag gjort det” själv är jag bisexuell och tog det lite hårt. Jag försöker lära folk att att vara feminist och tro på jämställdhet betyder inte att man är manshatare! Är så trött på denna jävla stereotypen!
  /trött på feminist stereotypen
 • Ta ingen skit! Lita på din magkänsla, den har antagligen rätt. Stå upp för dig som kvinna och andra kvinnor
  /Jennifer
 • Många kvinnor blir inte betallt som de ska. Folk tror att det är alla men det är det inte. Det finns många anledningar till varför många kvinnor inte får lika betalt som män. En är att det finns sexister. Och de är förmodligen gamla män. Vi kan inte göra så mycket åt det förutom att låta dem dö ut.
  /Alex ruggebörje
 • Vad jag kan göra för att det ska bli mer jämställt, är att respektera alla. Jag har inte vuxit upp med att flickor ska vara tystare och att pojkar ska ha mer frihet, utan sättet jag växte upp är sättet jag vill att alla skulle ha växt upp. Min familj har alltid varit jämlika. Min syster har fått göra exakt samma saker som min storebror och min familj har alltid stöttat mina val, även om jag vill göra något som de inte tycker om.
  /Människa som alla andra
 • Jag tycker att man kan säga till andra att båda kön ska behandlas lika. Könen ska inte behandlas olika. Man ska absolut inte behandla tjejer och killar olika.
  /Emma
 • Jag är med i en klubb och de som är med i klubben försöker göra mer jämnställt mellan tjejer och killar. Jag brukar inte bry mig om jag är med tjej eller kille. Jag brukar också säga till andra att det är typ ingen skilldnad.
  /Ella
 • Jag och min kompis har startat en klubb som heter Krokovad den heter så för att krokodiler är farliga och Vadare är det bara hanen som sköter om ungarna. 
  /Britta och My
 • Ser att det fortfarande finns problem, försöker öppna ögonen för verkligen och vakna upp från den värld som sa till oss att vi växer upp i ett jämnställt samhälle. Försöker stanna upp och reflektera över hur saker och ting egentligen är, se orättvisan i händelser som jag tidigare skulle sett som helt okej. Om vi inte kan se att det existerar problem kan vi inte göra något åt dem.
  /Tekniktjej
 • Jämställdhet handlar om lika möjligheter, inte lika resultat. Därför försöker jag se till att kvotering avlägsnas för det tjatas bara om kvotering till t.ex teknikvetenskap och läkarutbildningar på min skola men inte ett ord om fler kvinnor bland gruvarbetare.
  /halal-lallaren
 • Jag engagerar mig i en feministisk förening.
  /Anarkiskt
 • Jag behandlar alla på samma sätt. Jag kommer inte att vara dum mot dig bara för att du är en tjej, men jag kommer inte att fjäska för dig bara för att du är en tjej. Så om du är en bra människa så kommer jag att behandla dig med respekt. Det tycker jag är jämställdhet.
  /Boring
 • Om tjejer håller på att tjata om ”GIRL POWER” och att killar suger, och killarna blir sura, så går jag emellan och säger att alla är lika värda och alla är lika bra. Men på olika sätt förstås ;-)
  /Jag
 • Jag behandlar alla lika. Fattar inte varför folk tycker att "alla inte är lika värda".
  /Den där som vill heta Simon
 • Diska och städa
  /Anonym
 • var snäll mot båda könen. Var inte elak och försök vara normal mot dem andra för att vara snällare, det kommer att underlätta allting. Försök ditt bästa att kunna vara snäll
  /TheLazer
 • Både tjejer och killar ska få lika mycket pengar. Inte kommentera och skratta åt hur någon ser ut.
  /Klass 1-2 Torhamns skola
 • Acceptera andras åsikter. Allt börjar med att kunna förstå att inte alla har samma uppfattningar som du och att de inte är dumma i huvudet för det. Så länge man har argument för sin åsikt och förstår att det inte är hela världen om man inte har samma åsikter. Var inte heller orespketfull och säg till folk att du har fel när det handlar om saker där det inte finns ett tydligt svar om vad som är rätt och vad som är fel.
  /Anonym
 • Tro inte att alla känner likadant!!! Vissa t.ex kanske känner sig som icke -binär eller eller något annat som inte tolkas som normalt i samhället! När du stöter på en person som du inte känner tro inte att de är kille/ tjej om du tror det kan de bli väldigt ledsna och känna sig diskriminerade.
  /Feministen
 • Behandla alla som människor. Man blir fett ledsen om nån till exempel på idrotten ska kommentera allt man gör eller skämta om och skämma ut en. Varje gång någon gör det känner man sig mindre värd, och det är verkligen inte kul.
  /Trött unge
Till toppen av sidan