Panik - lämna sidan!

UMO frågar: Vad kan du göra för jämställdhet?

Berätta vad du gör för att det ska bli mer jämställt mellan tjejer och killar. Dela med dig av dina tips!

Svar:

 • Ta ingen skit! Lita på din magkänsla, den har antagligen rätt. Stå upp för dig som kvinna och andra kvinnor
  /Jennifer
 • Många kvinnor blir inte betallt som de ska. Folk tror att det är alla men det är det inte. Det finns många anledningar till varför många kvinnor inte får lika betalt som män. En är att det finns sexister. Och de är förmodligen gamla män. Vi kan inte göra så mycket åt det förutom att låta dem dö ut.
  /Alex ruggebörje
 • Vad jag kan göra för att det ska bli mer jämställt, är att respektera alla. Jag har inte vuxit upp med att flickor ska vara tystare och att pojkar ska ha mer frihet, utan sättet jag växte upp är sättet jag vill att alla skulle ha växt upp. Min familj har alltid varit jämlika. Min syster har fått göra exakt samma saker som min storebror och min familj har alltid stöttat mina val, även om jag vill göra något som de inte tycker om.
  /Människa som alla andra
 • Jag tycker att man kan säga till andra att båda kön ska behandlas lika. Könen ska inte behandlas olika. Man ska absolut inte behandla tjejer och killar olika.
  /Emma
 • Jag är med i en klubb och de som är med i klubben försöker göra mer jämnställt mellan tjejer och killar. Jag brukar inte bry mig om jag är med tjej eller kille. Jag brukar också säga till andra att det är typ ingen skilldnad.
  /Ella
 • Jag och min kompis har startat en klubb som heter Krokovad den heter så för att krokodiler är farliga och Vadare är det bara hanen som sköter om ungarna. 
  /Britta och My
 • Ser att det fortfarande finns problem, försöker öppna ögonen för verkligen och vakna upp från den värld som sa till oss att vi växer upp i ett jämnställt samhälle. Försöker stanna upp och reflektera över hur saker och ting egentligen är, se orättvisan i händelser som jag tidigare skulle sett som helt okej. Om vi inte kan se att det existerar problem kan vi inte göra något åt dem.
  /Tekniktjej
 • Jämställdhet handlar om lika möjligheter, inte lika resultat. Därför försöker jag se till att kvotering avlägsnas för det tjatas bara om kvotering till t.ex teknikvetenskap och läkarutbildningar på min skola men inte ett ord om fler kvinnor bland gruvarbetare.
  /halal-lallaren
 • Jag engagerar mig i en feministisk förening.
  /Anarkiskt
 • Jag behandlar alla på samma sätt. Jag kommer inte att vara dum mot dig bara för att du är en tjej, men jag kommer inte att fjäska för dig bara för att du är en tjej. Så om du är en bra människa så kommer jag att behandla dig med respekt. Det tycker jag är jämställdhet.
  /Boring
 • Om tjejer håller på att tjata om ”GIRL POWER” och att killar suger, och killarna blir sura, så går jag emellan och säger att alla är lika värda och alla är lika bra. Men på olika sätt förstås ;-)
  /Jag
 • Jag behandlar alla lika. Fattar inte varför folk tycker att "alla inte är lika värda".
  /Den där som vill heta Simon
 • Diska och städa
  /Anonym
 • var snäll mot båda könen. Var inte elak och försök vara normal mot dem andra för att vara snällare, det kommer att underlätta allting. Försök ditt bästa att kunna vara snäll
  /TheLazer
 • Både tjejer och killar ska få lika mycket pengar. Inte kommentera och skratta åt hur någon ser ut.
  /Klass 1-2 Torhamns skola
 • Acceptera andras åsikter. Allt börjar med att kunna förstå att inte alla har samma uppfattningar som du och att de inte är dumma i huvudet för det. Så länge man har argument för sin åsikt och förstår att det inte är hela världen om man inte har samma åsikter. Var inte heller orespketfull och säg till folk att du har fel när det handlar om saker där det inte finns ett tydligt svar om vad som är rätt och vad som är fel.
  /Anonym
 • Tro inte att alla känner likadant!!! Vissa t.ex kanske känner sig som icke -binär eller eller något annat som inte tolkas som normalt i samhället! När du stöter på en person som du inte känner tro inte att de är kille/ tjej om du tror det kan de bli väldigt ledsna och känna sig diskriminerade.
  /Feministen
 • Behandla alla som människor. Man blir fett ledsen om nån till exempel på idrotten ska kommentera allt man gör eller skämta om och skämma ut en. Varje gång någon gör det känner man sig mindre värd, och det är verkligen inte kul.
  /Trött unge
 • Det finns olika saker som upplevs och är orättvis för antingen man eller tjej. Exempel får inte tjejer arbeta med vad de vill, inte tjäna lika mycket, inte ligga mycket som killar Annat exempel är killar som kallas som mindre trovärdiga en tjejer, inte får känslor och uttryck, eller klä sig hur de vill, inte agera omanligt, eller arbeta med saker som klassas enbart med tjejarbete. Anser att det finns saker som borde förändras till jämlikhet till både tjejer och killars fördel. Men jag tycker inte att det riktigt bra att uppge att en viss grupp inom kön har det mera sämre än en annan för både könen känner vanligtvis lika lite till det motsatta könets besattheter. Vissa saker behöver förändras genom politiskt inflytande, andra saker behöver vuxna ändra på innan det överförs till barnen samt därmed barnen redan i ungålder bli lärda, uppmärksamma varandra på dåliga beteenden och prata mera öppet om saker och ting för bättre överenskommelser och mer faktabasis än massa o grundad fördomar. Det vad jag tror är en långsiktigt utveckling gentemot mål mot en mer hållbar jämlikhet
  /Person med åsikter
 • Nästan alla mina klasskompisar ( killar ) är emot feminism och verkar tycka att kvinnor är mindre värda än män. Om man gör något litet asså bara typ ger ett sudd till en tjej först då säger alla bara: j*vla feminist, eller typ eru femenist eller? Det är så irriterande men jag säger bara: aa jag är feminist för jag tror inte på en värld där män ska få vara mer värda bara för att dom är annorlunda mot tjejer, vi är inga ufon vi är normala och vi är inte ett handlingsobjekt som folk kan utnytja som om vi vore djur! Vi är också människor och har rättigheter! Jag vill att alla kön ska vara lika mycket värda!
  // Stolt feminist som e lite trött
 • Man kan ju sluta kalla fegisar för ”fittor” och försöka bryta stereotyper. Är du kille kan du knsk ha nagellack ellr ngt?
  /Anonym
 • Det är superviktigt att inte behandla killar och tjejer olika när de växer upp!!!! T.ex. ska man inte tycka att killars stökiga beteende är okej bara för att de är killar. Låt också dina barn klä sig, leka med och se ut som de vill, det är viktigt att låta de själva växa in i sin personlighet.
  /Anonym

 • Eftersom att tjejer redan är nedtryckta av samhället; kan man själv försöka att inte trycka ner dem ännu mer, genom att till exempel inte kalla tjejer som har mycket sex för horor, eller kritisera tjejer som tar mycket plats och säger vad de tycker
  /Feminist
 • Kräva att jag tjänar lika mycket som en man på en arbetsplats. Diskutera och framföra mina åksikter om om jämnställdhet. Variera och se till att stämma möten med olika kön. Vi ojämställdoghet i skolan eller jobb berätta om ojämlikheten och berätta attt det inte är okej till lärare eller arbetsgivare. Sprida vidare feminskta konto på socialmedier. Öppet prata om jämställdhet och sexuella övergrepp.
  /Stolt feminst
 • Man kan ta in tjejen eller killen i gruppen när man ska jobba eller gå i skolan
  /Kille i Malmö
 • Jag uppmärksammar sexistiska kommentarer/handlingar och säger till. Jag försöker också hjälpa andra att uppmärksamma sexistiska handlingar.
  /Människoälskaren

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan