UMO frågar: Vad kan du göra för jämställdhet?

Berätta vad du gör för att det ska bli mer jämställt mellan tjejer och killar. Dela med dig av dina tips!

Svar: 

 • Nästan alla mina klasskompisar ( killar ) är emot feminism och verkar tycka att kvinnor är mindre värda än män. Om man gör något litet asså bara typ ger ett sudd till en tjej först då säger alla bara: j*vla feminist, eller typ eru femenist eller? Det är så irriterande men jag säger bara: aa jag är feminist för jag tror inte på en värld där män ska få vara mer värda bara för att dom är annorlunda mot tjejer, vi är inga ufon vi är normala och vi är inte ett handlingsobjekt som folk kan utnytja som om vi vore djur! Vi är också människor och har rättigheter! Jag vill att alla kön ska vara lika mycket värda!
  // Stolt feminist som e lite trött
 • Man kan ju sluta kalla fegisar för ”fittor” och försöka bryta stereotyper. Är du kille kan du knsk ha nagellack ellr ngt?
  /Anonym
 • Det är superviktigt att inte behandla killar och tjejer olika när de växer upp!!!! T.ex. ska man inte tycka att killars stökiga beteende är okej bara för att de är killar. Låt också dina barn klä sig, leka med och se ut som de vill, det är viktigt att låta de själva växa in i sin personlighet.
  /Anonym

 • Eftersom att tjejer redan är nedtryckta av samhället; kan man själv försöka att inte trycka ner dem ännu mer, genom att till exempel inte kalla tjejer som har mycket sex för horor, eller kritisera tjejer som tar mycket plats och säger vad de tycker
  /Feminist
 • Kräva att jag tjänar lika mycket som en man på en arbetsplats. Diskutera och framföra mina åksikter om om jämnställdhet. Variera och se till att stämma möten med olika kön. Vi ojämställdoghet i skolan eller jobb berätta om ojämlikheten och berätta attt det inte är okej till lärare eller arbetsgivare. Sprida vidare feminskta konto på socialmedier. Öppet prata om jämställdhet och sexuella övergrepp.
  /Stolt feminst
 • Man kan ta in tjejen eller killen i gruppen när man ska jobba eller gå i skolan
  /Kille i Malmö
 • Jag uppmärksammar sexistiska kommentarer/handlingar och säger till. Jag försöker också hjälpa andra att uppmärksamma sexistiska handlingar.
  /Människoälskaren
 • Jag är ibland med killarna i klassen. Jag vågar inte själv men jag och en kompis brukar göra det anledningen till att jag inte vågar är att dom är lite jobbiga att vara med själv
  /😘
 • Om någon säger något sexistisk om motsatta säger jag till att det inte är ok, det gäller både om killar och tjejer.
  /13 åriga tjejen
 • Det bästa man kan göra som tjej är att stötta andra tjejer. Jag är feminist, men kommer på mig själv med att tycka illa om andra tjejer av olika egoistiska anledningar vilket bara är motsägelsefullt och dumt. Dessutom är det bra att tänka på att man både själv tar plats och ger till andra!
  /Tjej 16
Till toppen av sidan