Panik - lämna sidan!

Vad gör du för jämställdhet?

Du kan göra mycket för att det ska bli mer jämställt, och för att stoppa sexism. Du kan till exempel säga ifrån när någon säger något sexistiskt, gå på demonstrationer eller gå med i en organisation som jobbar för jämställdhet.

En tjej som tittar på en match och vrålar: Sluta spela som kärringar!!! och en kille som tittar upprört på henne och säger: Men vad är det du säger?!! Illustration.

Vill du göra något för att det ska bli mer jämställt? I den här texten får du några förslag på vad du kan göra. Först kommer en förklaring av ordet sexism, och hur det hänger ihop med jämställdhet. 

Sexism är kränkningar mot tjejer

Det är sexism när någon säger eller gör något kränkande mot tjejer, just för att de är tjejer. Det kan vara att bli kallad något taskigt och nedsättande, som handlar om att du är tjej. Det kan vara att räknas som mindre viktig för att du är tjej. Bilder kan också vara sexistiska.

Det sägs sexistiska saker varje dag. Det händer bland annat bland kompisar, i skolor, på internet och i media. Att det händer är ett tecken på att samhället inte är jämställt.

Killar kan förstås också bli dåligt behandlade, just för att de är killar. Till exempel om du är på ett annat sätt än andra väntar sig att killar ska vara

Fundera över hur du tänker och pratar

Det är bra att börja med att fundera över hur du själv tänker, tycker och pratar om killar och tjejer. Finns det skillnader? Vad kan det bero på, i så fall?

Det här är ett sätt att förstå dig själv bättre. Det kan också hjälpa dig att förstå varför andra tänker på ett annat sätt än du, och varför det finns sexistiska åsikter.

Fundera över om det finns situationer där du har fördelar, för att du är kille eller tjej, eller har en viss bakgrund. Såna fördelar kallas privilegier. Privilegier kan göra att du inte ser eller förstår hur det är för andra, som har det annorlunda.

Lär dig mer

Det blir lättare att svara när någon gör något sexistiskt, och lättare att diskutera jämställdhet, om du har bra argument. Det finns många organisationer som jobbar mot sexism och som har sajter där de försöker visa hur det uppstår. Där kan du läsa och lära dig mer. Det är också bra att diskutera med andra. Sen blir det lättare att upptäcka sexism och att reagera när det händer.

Säg ifrån när någon säger sexistiska saker, eller om någon behandlas illa

Försök att säga ifrån när någon säger eller skriver något som du uppfattar som sexistiskt.

Det är bra att vara tydlig med hur du upplever det som händer. Säg eller skriv till exempel ”Jag tycker inte att det är okej att du kallar någon det.”

Ibland är det läskigt eller svårt att säga ifrån tydligt och bestämt. Då kan du pröva något som ändå visar att det personen säger inte är okej. Säg eller skriv till exempel ”Oj, det trodde jag inte att du skulle säga” eller ”Det där lät inte så genomtänkt”.

Du kan också ge stöd efteråt till personen som har blivit utsatt, om det är svårt eller läskigt att säga ifrån precis när det händer. Visa att du har sett, och fråga hur hen mår.

Det kan vara smart att gå ihop med andra och säga ifrån tillsammans. Ni kan ta hjälp av en lärare om det händer i skolan.

Anmäl sexistisk reklam

Reklam får inte vara könsdiskriminerande. Det betyder bland annat att människors kroppar inte får visas som sexiga för att sälja en produkt. Du kan anmäla sexistisk reklam till Reklamombudsmannen.

Engagera dig på din skola eller arbetsplats

Du kan arbeta mot sexism och för jämställdhet på din skola, genom att gå med i till exempel elevrådet eller elevkåren. Där kan ni till exempel se till att det anordnas temadagar eller att jämställdhet tas upp i undervisningen på något annat sätt.

Alla skolor har ett uppdrag att arbeta för jämställdhet i skolan. Skolan måste ha en plan för hur alla elever ska kunna ha lika rättigheter och möjligheter.

Även många arbetsplatser har planer för hur de ska arbeta för jämställdhet och mot sexism. Du kan ställa krav på din chef om att det ska göras en sån plan, om det inte finns.

Genom att vara med i facket och arbeta fackligt på din arbetsplats, kan du hjälpa arbetskamrater som utsätts för sexism eller annan diskriminering.

Gå med i en organisation som jobbar för jämställdhet

Det finns många organisationer som arbetar mot sexism och för jämställdhet. Du kan också engagera dig i en tjejjour eller killjour på nätet eller där du bor.

Inom politiska ungdomsförbund brukar det också finnas många som är intresserade av jämställdhetsfrågor. Där kan du till exempel vara med och ordna debatter eller demonstrationer, eller prata på skolor om jämställdhet.

Skriv på nätet eller i sociala medier

Du kan skriva i sociala medier, blogga eller på andra sätt visa vilka åsikter du har och att du stöttar andra som jobbar för jämställdhet och mot sexism.  

Demonstrera

Du kan gå på demonstrationer eller andra aktiviteter för jämställdhet och mot sexism. Eller kanske själv anordna något sånt.

Mer på UMO

Jämställdhet

Här hittar du innehåll om jämställdhet.

Egna berättelserVi måste jobba hårt för jämställdhet!

Gamla nöjda gubbar som sitter och säger; Vi har kommit långt, Sverige är jämställt. Jämställt? Jag är trött på att vi har nöjt oss, vi har kommit långt men man kan ALLTID komma längre.

Till toppen av sidan