Vad kan jag göra för jämställdhet?

Du kan göra mycket för att motverka sexism och öka jämställdheten. Till exempel gå med i en organisation eller engagera dig på din skola eller arbetsplats. För att bättre förstå varför sexism uppstår, fundera gärna på hur du själv tänker eller pratar om andra.

En tjej som tittar på en match och vrålar: Sluta spela som kärringar!!! och en kille som tittar upprört på henne och säger: Men vad är det du säger?!! Illustration.

Många vill försöka göra något åt sexism. Det finns flera olika saker du kan göra. Här är några exempel.

Fundera över hur du tänker och pratar

Det är bra att börja fundera över hur du själv tänker, tycker och uttrycker dig om killar och tjejer. Finns det skillnader? Vad kan de i så fall bero på?

Att fundera över sånt kan vara ett bra sätt att förstå dig själv bättre. Men också för att förstå varför andra har sexistiska åsikter eller inte ser saker på samma sätt som du själv.

Fundera över vilka fördelar du själv har i olika situationer, för att du är kille eller tjej, eller har en viss bakgrund. Att ha fördelar jämfört med andra brukar kallas att vara priviligierad. Men kan det finnas nackdelar med att vara privilegierad?

Lär dig mer

Ofta är det lättare att bemöta och diskutera sexism och jämställdhet om man har bra argument. På nätet finns olika sajter som jobbar mot sexism och försöker visa på hur och varför det uppstår.

Ett bra första steg är att lära dig mer, och diskutera med andra. Det blir då lättare känna igen och upptäcka sexism.

Säg ifrån

Försök säga ifrån om du märker att någon säger sexistiska saker, och reagera om någon behandlas illa.

När du säger ifrån är det bra att vara tydlig med hur du upplever vad som händer. Till exempel kan du säga ”lägg av med att säga så där om andra”.

Om du tycker att det känns svårt att tydligt och bestämt säga ifrån, kan du göra det på andra sätt. Du kan säga ”oj, det trodde jag aldrig att du skulle säga?” eller ” det där låter väl inte så genomtänkt”. På så sätt visar du att det som personen säger inte är okej.

Det kan vara smart att gå ihop med andra och säga ifrån tillsammans. Om det sker i skolan kan ni ta hjälp av en lärare.

Om det är för svårt eller läskigt att säga ifrån precis när det händer kan du ändå hjälpa den som utsatts genom att ge stöd efteråt.

Engagera dig på skolan eller arbetet

Genom att engagera dig i en elevkår eller ett elevråd kan du arbeta mot sexism och för jämställdhet på din skola. Till exempel kan du se till att det anordnas temadagar eller att det på andra sätt tas upp i undervisningen.

Alla skolor har ett uppdrag att arbeta mot sexism i skolan. De måste ha en plan för hur alla elever ska kunna ha lika rättigheter och möjligheter.

Även många arbetsplatser har liknande planer. Om det inte finns kan du ställa krav på sin chef att en sån ska göras. Genom att engagera dig fackligt på din arbetsplats kan du hjälpa arbetskamrater som utsätts för sexism eller annan diskrimining.

Gå med i en organisation

Det finns många organisationer som arbetar mot sexism och för jämställdhet. Du kan också engagera dig i en tjej- eller killjour på nätet eller där du bor.

Inom politiska ungdomsförbund brukar det också finnas många som är intresserade av jämställdhetsfrågor. Saker du kan göra är till exempel att anordna debatter eller prata på skolor om det.

Engagera dig på nätet eller i medier

Du kan blogga, skriva i social medier eller på andra sätt föra fram dina åsikter.

Demonstrera

Du kan delta i eller anordna demonstrationer eller andra aktiviteter för jämställdhet och mot sexism.

Mer på UMO