Panik - lämna sidan!

Homofobi i omklädningsrummet

André har haft fotbollsträning och de håller på att byta om. Tränaren Lars kommer in och pratar om matchen mot Bredköping nästa helg. ”Bredköping är ett jävla böglag, de har inte en chans!” säger en i laget och resten skrattar.

Fem personer i gympakläder. Illustration.

André blir arg och känner sig besviken på att varken Lars eller någon annan säger ifrån. Men ska han säga något? Kommer det bli konstig stämning? Det var nog bara ett skämt, men det känns ändå inte bra.

Vad tycker du att André ska göra? Varför?

Så här har andra svarat:

 • Prata med en vuxen, men om han inte vill behöver han inte nämna sin egen läggning i det hela.
 • Säg ifrån, om han säger ifrån kanske de slutar i fortsättningen och åtminstone använder ett annat skällsord som inte kränker en stor grupp. Det värsta som kan hända är att andra tycker illa om honom men då kan han lämna laget. 
 • Bara se det som ett skämt. Inget att bry sig om, det var ändå inte riktad till honom är svaret.
 • Väx upp!!!!!
 • Säga att det är fel.
 • Växa upp!
 • 1979. Socialstyrelsen avskaffar homosexualitet som sjukdom. Därmed blir Sverige första land i världen att göra det. Bögar och lesbiska hade ockuperat myndighetens trappa i Stockholm för att visa sitt missnöje med att homosexualitet klassas som psykisk sjukdom.
 • Jag förstår att de flesta i laget inte blir så illa berörda av att någon använder ordet bög som ett dåligt ord. Det är väldigt många som gör det. Detta betyder inte att det är okej att göra så. Men jag tycker att André skulle kunna säga något i stil med ”inget fel med att vara bög ju” eller ”varför använder ni det ordet för att beskriva nåt dåligt?”. Då skulle den som sa det kanske tänka lite mer på vad den sagt och förstå att det inte är bra att säga sånt. För jag tror inte att den menade något illa utan bara inte tänkte på att folk kan ta illa upp. Lars är annars den som borde ta ansvar men jag tror inte han tänkte på att det är otrevligt att säga sånt.
 • Jag tycker det är bäst att prata med Lars för han är den vuxne!!! Ta med en kompis som håller med dig om det känns bättre
 • Jag är inte den som rättar folk inför grupp. Dessutom tycker jag att det säger mer om personen som sa så. Det är ingen bra person. Bara det att jag inte känner något behov av att vara budbäraren, för det är ganska pompöst och som att man tror att man är moraliskt överlägsen mot andra. Lars däremot bör ju säga nåt, han är ju den som håller talan i omklädningsrummet.
 • Jag tycker att André ska säga ifrån eftersom att man inte ska använda sådant språk. Det är heller inget fel att vara bög. Men i detta fallet så använder spelarna det som något dåligt. Ifall Lars hade sagt till direkt att det inte är okej att säga så, så hade dem kanske inte fortsatt att använda det språket. Lars kanske är feg och blyg och vågar inte säga ifrån även fast att han är vuxen och ledare.
 • Jag förstår ifall vissa skulle säga så i laget men det gör det inte okej att använda skällsord på ett sånt sätt. Jag tycker att om man tycker det är fel när någon säger så att man säger ifrån och ser till att den personen förstår att sättet hen uttrycker sig på är fel. Själv skulle jag antingen sagt till personen direkt och sagt till alla andra som skrattar att det inte är något man ska skratta åt. Men om det inte funkar/ eller skulle jag säga till tränaren, blir det ingen skillnad då säger jag till min förälder som sen får ta det med tränaren och/ eller andra föräldrar.
 • Varför säger vi bög till folk ens? Det låter ju som om bög är något dåligt när folk säger på det sättet. Att vara bög är ju inget dåligt. Iaf hur jag ser på det.
 • Jag tror att killarna inte har förstått att ordet ”bög” inte är ett dåligt ord, ordet beskriver ens sexuella läggning. Vi har normer i samhället, och bland annat macho-kulturen, vilket är en norm att alla killar ”ska vara” arga och aggressiva, man ska inte vara klen och inte visa känslor. Och oftast så ser man homosexuella som mer feminina, för dom ”visar känslor” (vilket är helt fel). Och då använder man ordet ”bög” som ett skällsord för att visa atta andra är ”svaga”. Man kan få dom att sluta genom att bevisa för dom att vara homosexuell inte är något negativt. Jag tror att Lars inte säger till att det inte är okej att säga sånna saker, eftersom han kanske också är uppvuxen i machokulturen, speciellt inom idrotten. Så han tycker nog inte det är fel att använda ”bög” som ett skällsord. Och han tycker nog att ”killar är killar”, och dom ”växer upp snart”. Vilket är fel, för man ska reagera direkt. Jag som person är bisexuell och har varit med om homofobiska kommentarer. Och jag tycker att ifall man har en åsikt om någon annans sexuella läggning ska man inte uttrycka sig om det. För det kan verkligen såra personer.
 • Han borde säga till tränaren efteråt att ta ett snack om att man ska visa respekt och att laget har en tydlig värdegrund. 
 • Lars måste gripa in när det sker sådana saker. Annars kommer man aldrig få bukt på det.
Till toppen av sidan