Panik - lämna sidan!

Dumpad och ledsen

Jacob har precis blivit dumpad och är jätteledsen. Det känns som om inget någonsin kommer att bli bra igen. På kvällen ringer hans kompis David och säger att han och en annan kompis ska gå ut, och att Jacob borde följa med. ”Vi ska supa ner dig så att du glömmer all skit!” säger David.

En person som sitter i en säng och ser ledsen ut. Illustration.

Jacob skulle helst vilja ha en kompis hos sig och prata för att få ur sig alla jobbiga tankar. Kan han fråga David om de kan ta det lugnt istället, eller tycker David han är tråkig då? Jacob är inte sugen på att dricka, men det kanske ändå är bättre än att vara ensam?

Vad tycker du att Jacob ska göra? Varför?

Så här har andra svarat:

 • Stanna hemma och snacka med sina föräldrar
 • Jag tycker att Jacob ska berätta för sin vän David om hur han mår och känner och vad det är som han är så nedstämd över. Och att han vill få stöd och hjälp ifrån sin vän, så som att bara få sitta och prata ur sig om de jobbiga känslorna som han har inombords.
 • Jacob borde sitta och gråta ut. 
 • Gå och prata med en psykolog eller kurator för att få samtalsstöd.
 • Jag vet inte men jag blev precis dumpad o jag känner mig jättedålig o orkar inte göra ngt o ba ligger o gråter
 • Beror helt på hur du svarar på alkohol. Om du har en jobbig tid skulle jag säga att gå ut men ta det lugnt med drickandet. Är nog bra att komma på andra tankar, MEN du vill inte ha en sne-fylla när du är känslomässigt sårbar.
 • Jag tycker att han bör prata med sina föräldrar eller syskon hur han känner. Men på något sätt tycker jag att han ska prata med den som har dumpat han ☹☹☹ 
 • Hellre att han frågar någon annan kompis som kanske vill sitta ner och prata om det. För alkohol hjälper inte, man ska prata om saker som är jobbiga utan att dricka.
 • Säg till David att du inte vill följa med. bara vara hemma kolla på tv och gråta eller prata med en vuxen och berätta vad som har hänt.
 • Säga ifrån till sina kompisar.
 • Tänk på dina behov i det läget förstår inte David det tycker jag ni ska ta en rejäl paus i er vänskap.
 • Det kan vara bra att vara ensam och gråta ut ibland. Tycker inte du ska be David att stanna hemma med dig om de är taggade att gå ut. Kanske ist säga "nä jag pallar inte ikväll faktiskt men jag vill gärna ses imårn och kanske bara snacka?" Tänk inte att dina kompisar överger dig för en kväll, de har sina liv med sina känslor, de kommer inte tycka du är tråkig men de kanske kommer sakna dig.

  Om det har gått ett tag sedan din breakup kanske du kan följa med i alla fall och inte dricka, blir det för mycket är det bara att gå hem. Men ibland blir man glad när man väl kommer ut.
 • Jag tycker Jacob ska våga fråga David om dem kan ta det lugnt istället. Vem vet David kanske tycker det är en jättebra idé för få Jacob på bättre humör. Men om David tycker Jacob är en tönt bara för att han inte vill supa de tycker ja är fel och då kanske Jacob känner sig mer ensam än vad han redan var.
 • Han ska skicka tillbaka sina åsikter till David.
 • Jag tycker att Jacob skulle ha varit ensam och göra saker som får bort alla tankar som att spela, hänga med vänner och annat som får bort alla tankar. Jag hade en flickvän och vi var ihop i typ ett år. När vi hade 6 månaders-jubelium skulle jag ge min flickvän en ny mobil och min flickvän gav mig också en mobil, det var då första gången vi hånglade, hemma hos min flickvän. Hur som helst i januari 2020 gjorde vi slut på grund av att jag och min flickvän blev lite elaka mot varandra, så vi gjorde slut men dagen därpå så ringde min flickvän och vi blev ihop igen, jag blev så jävla glad att vi kysstes igen för andra gången.
 • Tycker han ska säga som det är till David.
 • Det jag tycker är att han ska ha lite egen tid och bara tänka på annat. Så jag tycker att han ska äta något gott som tex glass och typ lite smått och gott. Fast åt andra sidan kan de vara bra att komma på lite andra tankar så det kanske är bra att följa med David. Men om han inte vill så behöver han inte. Man gör det som man känner sig bekväm med.
 • Det första jag tycker att man ska göra är att först ta det lugnt. Man ger sig tiden själv genom att kanske sova, äta något gott eller kolla på film helt ensam. När man väl är så sårad och bär på massor med känslor då tycker jag att man borde prata med någon som har bra tips eftersom att det oftast är väldigt svårt att trösta sig själv i sådana lägen. Efter att pratat ut så kan man börja ta hand om sig, umgås med vänner. Skaffa nya vänner. Om man är 18+ så kan man gå ut och klubba i andra städer och sedan där kanske man hittar någon intressant. Det gäller från person till person, vissa har lättare med att släppa en person och andra inte.
 • Jag tycker jacob hade inte mått så dåligt som han gör på bilden om han hade gått o dricker, han hade glömt allting o tänkt på det som e postivt, tänk inte hur du har blivit dumpat varje dag, o varje dag händer att man dumpar varandra så det e nåt människor e van med när dom e tillsammans ❤️💍
 • Berätta för vännen vad du vill. Vännen ringer för att han vet att du är ledsen & nere, och säger säkert det han skulle må bättre av. Om du mår bättre av något annat, så säg det för vännen är där för dig.
 • Man behöver inte alltid vara cool och stark det är okej att vara nere och man ska inte vara rädd för att visa nånting.
 • Snacka istället. Det brukar bli bättre. Men inte så nära inpå.
 • Tycker att om han mår dåligt, är det bästa hans kompisar kan göra att prata med honom och visa att dom bryr sig.
 • Jag tycker att man borde vara ärlig mot sina vänner om man vill få deras tillit. Om du alltid väljer att undvika tuffa samtalsämnen eller situationer med dem så kommer de aldrig att förstå hur du mår eller acceptera det. Det kommer antingen stärka ditt vänskapsband med dina vänner eller så kommer de att skita i dig vilket gör så att du inser att du kanske inte har så bra vänner och rensar då bort negativa delar av ditt liv. Det kan i sin tur leda till att du försöker skaffa nya vänner och helt plötsligt har du fått ett nytt och positivt kapitel av ditt liv där du har bra vänner :) Om du är en pojke ska du inte vara rädd att visa känslor, det är dem som gör oss levande. 
 • Man ska känna att man kan vara uppriktig mot sina vänner. Känna att man kan vända sig och prata till dem när man inte är okej. Men om det var så att de inte skulle ta honom på allvar så är det nog ett safecard att vända sig till en tjejkompis som nog skulle hantera det på ett annat sätt.
Till toppen av sidan