Manligt och kvinnligt är påhitt

En kille som sminkar sig kan bli retad. En tjej kanske kallas hora, till exempel om hon har haft sex. Så är det oftast inte när det är tvärtom – om en tjej sminkar sig eller om en kille har haft sex. Hur kommer det sig att tjejer och killar kan bli så olika behandlade?

En person håller ett nyfött barn i famnen. En annan person säger "Grattis! Vad blev det?". Den första personen svara "Det blev ett barn". Illustration.

Ibland kan andra ha åsikter om dig ifall du inte gör som andra väntar sig att du ska göra som tjej eller kille. Till exempel om du är kille och har tjejiga kläder, eller om du är tjej klär dig som killar brukar göra.

Egentligen borde alla få se ut som de vill och göra vad de vill, oavsett vad andra tänker om det. Men från sekunden du föds blir du behandlad på ett visst sätt beroende på vilket könsorgan du har. Det finns också personer som inte vill vara bara tjej eller bara kille. En del känner sig mer som både och, eller varken eller.

Vad är manligt och kvinnligt?

Vad som anses som manligt och kvinnligt ändras hela tiden. Killar som växte upp i Europa på 1700-talet, fick lära sig att det var manligt att gråta. Hundra år senare ansågs det vara ett typiskt kvinnligt beteende.

Det är också olika i olika delar av världen. Något som betraktas som manligt på ett ställe, kan betraktas som kvinnligt någon annanstans. Här är några exempel på vad det kan handla om:

  • Hur du ska vara klädd. 
  • Hur högt du ska prata.
  • Vad du ska ska gilla att göra. Till exempel att rida, dansa, spela fotboll eller laga mat.

Eftersom det som anses vara typiskt manligt och kvinnligt kan vara så olika, går det inte att säga att något är ”naturligt” för tjejer och killar. Personer har olika könsorgan. Men det har inget att göra med vilken färg du har på kläderna eller vad du är bra på och gillar att göra.

Du lär dig hur du ska vara som tjej och kille

De flesta lär sig att se på saker på samma sätt som de runt omkring dem gör. Det blir som ett slags osynliga, oskrivna regler för hur man ska leva och vad man ska tycka är rätt och fel. Då kan det kännas konstigt att möta någon som har vuxit upp med helt andra osynliga regler.

Ibland är det bra att tänka efter. Vad vill jag egentligen själv? Och vilka saker gör jag bara för att jag har vant mig vid det när jag växte upp? 

Du lär dig redan när du är barn

Många föräldrar och andra vårdnadshavare vill nog ge sina barn samma villkor i livet. Oavsett vilket kön barnen har. Men de kanske behandlar barnen på ett visst sätt utan att tänka på det om de själva har fått lära sig att det är stor skillnad på könen.

När barnen blir större och går i förskolan eller skolan, kan de ibland bli olika behandlade av personalen. Tjejer kanske får beröm när de är lugna, och när de hjälper till att städa. Pojkar får kanske inte samma beröm och ibland får de inte hjälpa till lika mycket.

Många förskolor har därför bestämt att personalen ska tänka på att alltid behandla barnen lika. Oavsett vad de har för kön. Till exempel att de ska fråga pojkar och flickor lika ofta om de kan hjälpa till. Och att uppmuntra alla barn att testa olika saker, även om det förr kallades för särskilda tjejlekar eller killekar.

Även i tv-program, böcker och filmer, visas ofta hur en typisk tjej eller kille ska vara. Där finns ganska många beskrivningar av till exempel våldsamma killar och hjälplösa tjejer.

Så klart finns det också många filmer och berättelser där det inte är så. Fundera på om det du ser, hör och läser om påverkar dig, och i så fall hur. Det kan också vara intressant att fundera över hur du själv skulle ha varit om du hade råkat födas till ett annat kön.

Oskrivna regler när det gäller sex

När det gäller sex finns det också saker som ses som tjejiga eller killiga. Det kan vara sånt som vad du ska gilla och tycka är skönt. Du kanske inte tänker så mycket på att det finns såna osynliga regler när det gäller sex. Ändå kan det märkas om du bryter mot dem.

Fundera över vilka skillnader och likheter som finns när det gäller osynliga regler om killar, tjejer och sex. Som till exempel: 

  • Är det okej för killar och tjejer att visa att de är intresserade av sex? Finns det någon skillnad, och vad kan det i så fall bero på?
  • Är det lika okej för tjejer och killar att säga att de inte är så sugna på att ha sex, men gärna vill ligga och kramas?
  • Är det lika okej för alla att visa eller berätta var och hur de vill bli smekta? Finns det ställen på kroppen som är mer eller mindre okej?
  • Är det lika okej för tjejer och killar att vara aktiva och ta initiativ?
  • Påverkas du av vad andra tycker och sånt som du till exempel har sett på film?
  • Blir tjejer och killar retade eller mobbade för samma saker? 

Många undrar hur andra vill att de ska vara när det gäller sex. Men alla är inte likadana, och alla gillar inte samma saker. Bara för att du har ett visst kön är det inte säkert att du gillar samma saker som andra som har samma kön.

Försök komma på vad du själv gillar och mår bra av. Och om du gör sexuella saker ihop med andra kan du försöka känna in dem så det känns bra för alla. Eller fråga vad de tycker om.

Vad är problemet med kvinnligt och manligt?

Att ha olika villkor i livet är orättvist för alla. Ibland kan unga killar behandlas orättvist, bara för att vissa vuxna tänker att killar alltid är bråkiga och stökiga. Och en tjej som pratar mycket och har starka åsikter, kan få höra att det inte passar för en tjej att vara sån.

Ibland säger folk sånt som får det att låta som om killar är lite bättre än tjejer. Som kille kan du få höra att du inte ska gråta som en flicka eller köra bil som en kärring - tjejer betraktas alltså som lite sämre än killar.

Att människor behandlas olika beroende på om de är tjejer eller killar, kan hindra dig från att utvecklas till den du vill vara. Finns det saker du vill göra, men inte vågar testa för att du oroar dig för vad andra ska tycka?

Du kan du börja må dåligt om du anpassar dig för mycket till vad andra tycker. Om du i stället gör det du vill kanske andra har en massa åsikter om det. En del kan reagera om du till exempel ser ut som en kille i kroppen, men känner dig som tjej. Kanske blir du till och med illa behandlad på grund av vem du är.

En kille som kommer till skolan eller jobbet sminkad eller klädd i kjol, kanske får höra att han är konstig. I och för sig börjar det bli mer och mer vanligt att killar har kjol, fast den ibland kallas kilt. Det hade de flesta tyckt var konstigt för bara några år sedan.

Att göra det som känns bäst för dig

Det måste alltså inte vara på ett särskilt sätt. Olika människor tänker och gör på olika sätt när det gäller de här reglerna. En del trivs ganska bra med dem. Andra vill bryta mot dem och göra på andra sätt.

Många hamnar någon gång i situationer där de inte gör precis det som förväntas. Kanske säger någon att det var fel eller konstigt, eller kanske att det var jättebra gjort.

Det kan vara bra och roligt att fundera på om du tycker att det finns problem med könsrollerna. I vilka situationer kan de hindra dig? Kan du göra något själv för att ändra på det? Eller är reglerna något du inte bryr dig om?

Kanske upptäcker du att vissa idéer om hur tjejer och killar ska vara stämmer överens med vad du själv vill, men inte andra. Då kan du försöka stå emot trycket och strunta i om folk reagerar för att du är som du är.

Till toppen av sidan