Unga om att ha asperger

Nadia är 20 år och Pierre är 24 år. Här berättar de om vad det innebär för dem att ha asperger.

En person som syns bakom grenarna på ett träd. Fotografi

Nadia: Jobbigt med många intryck

För mig innebär Aspergers syndrom att intryck blir så starka. Allra mest hörsel, men också syn och känsel. Det är som att jag saknar ett filter som andra har, som tar bort den information som inte är viktig.

Om jag till exempel sitter med en kompis på ett café, störs jag av andra ljud och andra personers prat. Jag måste fokusera väldigt hårt på vårt samtal, och det tar mycket energi. 

Ett annat exempel är om jag ska kolla på kläder i en affär. Det är svårt att hitta precis det jag letar efter, eftersom jag ser alla plagg på en gång, och andras händer som tar i kläder. Det är som att allt kommer emot mig. Ofta har jag kollat på kläderna på nätet innan, men det kan ändå vara svårt att hitta just dem i affären.

Att gå ut på stan en dag, tar lika mycket energi för mig som det gör för någon utan asperger att vara vaken en hel natt med ett skrikande barn.

Jag känner tvättlappen i kläder jag har på mig, och jag tycker att den är hemsk! Vissa dagar kan jag inte ha på mig vissa kläder för att jag inte orkar fokusera bort känslan av tvättlappen.

Jag ser inte asperger som enbart ett problem. Det kan vara jättebra att ta in intryck så starkt som jag gör. Kanske inte i rusningstrafik, men på en promenad i skogen.

Är väldigt lyhörd

När jag slutade gymnasiet fick jag utmärkelsen "Klassens hjärta". Jag blev både chockad och rörd, men efteråt har jag tänkt mycket på att det nog hade med min asperger att göra.

Eftersom jag själv mår bra av tydlighet och struktur, hade jag i skolan alltid koll på läget, som var man skulle vara och när. Och så är jag väldigt lyhörd och vill att alla ska må bra, vilket gjorde att jag kände av om det var dålig stämning i klassen och försökte ändra på det.

Pierre: Jag har många tankar i huvudet

Jag har ofta väldigt många tankar i mitt huvud, det är som trafik som går snabbt och åt alla håll. Jag vill alltid ha liv och ljud omkring mig. Det är ett problem, eftersom jag samtidigt drömmer om att bo på landet. Och så tycker jag inte om att sova, särskilt inte när det är mörkt.

Något som jag vet är typiskt asperger är att jag nästan alltid har haft problem med mat. Jag är väldigt känslig för hur maten ser ut, och för konsistensen. Jag tycker inte om mat som är blandad, till exempel sås och potatis, och jag mår illa om något ser äckligt ut. När min tjej lagar mat måste hon alltid berätta för mig vad som är i.

Jag tycker mycket om att vara med personer som är intelligenta, logiska och rättvisa, och det stämmer in på många med asperger.

Stort bilintresse

Kanske beror mitt stora intresse för bilar på asperger. Jag älskar bilar, det har jag gjort sen jag och en kompis följde med till en bilsalong, där vi tog en massa broschyrer. Kompisens pappa var raggare, och därför blev jag först intresserad av gamla bilar. Jag skaffade en Epatraktor när jag var 15 år.

Nu älskar jag också nya bilar. Känslan av en ny bil: ljudet av läder som knarrar, lukten... det finns ingen bättre lukt! Eller jo, kanske min flickvän.

Jag läser mycket om bilar, särskilt om en modell som jag drömmer om att ha. Jag kör en miljöbil, men vill egentligen ha en tyngre, större bil. Jag borde bli bilförsäljare. Eller förresten, jag skulle snacka för mycket och inte kunna hålla mig till ett märke.

Jag jobbar redan heltid, men jag har eventuellt ett nytt extrajobb på gång. Där skulle jag få jobba med truckar och maskiner, då är det värt att det tar tid. Jag hatar ju ändå att sova.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan