Unga med asperger om att göra vardagen lättare

Här berättar Nadia och Pierre om hur de gör för att klara vardagen bättre. För ibland måste de klara av saker som egentligen känns jättejobbiga.

Person som ser ut att le men håller händerna framför munnen. Fotografi

Pierre: Jag dagdrömmer i jobbiga situationer

Dagdrömmar kan hjälpa mig ur jobbiga situationer. Jag kan tänka mig bort från det som känns väldigt jobbigt, tills jag klarar att hantera det bättre. I slutändan inser jag att jag klarar det jobbiga, men det måste få ta sin tid och vara rätt tidpunkt. Att fantisera kan också göra en tråkig arbetsdag bättre.

Man kan inte undvika alla jobbiga situationer. Det finns saker som jag tycker är jobbiga, men jag försöker att ändå göra dem. Till exempel ogillar jag nya platser, stora utrymmen med mycket folk, att resa kommunalt och att köra bil i stan.

Men ibland måste man göra sånt man inte gillar. Man kan bli stärkt av att klara av det. En gång när jag mådde dåligt tog jag en promenad i stan. Det var jobbigt, men jag klarade det!

Jag försöker att inte vara rädd att göra fel, eller rädd för det som är nytt. Om man har gjort något en gång, så vågar man ofta sen. Det gäller till exempel att prata inför grupp, vilket jag tyckte var skitjobbigt i skolan. Jag beundrade andra som vågade.

Visst tänker jag mycket på vad andra tycker och tänker om mig, men sånt kan man lära sig att strunta i.

Nadia: Jag känner efter före

Jag väljer situationer som jag vet att jag ska orka och klara av. Jag känner efter innan hur det känns. Ibland kan man förstås inte välja, utan måste göra saker fast det känns jobbigt. Då får man bara göra det. För mig kan det innebära att jag inte orkar göra något alls nästa dag.

Om jag har lite energi men ändå måste göra något viktigt, kan det gå ut över andra. Jag blir lätt sur och irriterad. Då vill jag bara vara ifred för att spara energi, och sätter mig till exempel inte med andra under en fikarast. De jag känner vet hur jag funkar.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan