Panik - lämna sidan!

Marie har asperger

Marie var 24 år när hon fick veta att hon har asperger. Då hade hon länge undrat varför hon kände sig annorlunda. Nu vet hon varför det tar mycket energi för henne att göra vissa saker, och kan planera på ett sätt som passar henne. Hon vet också att hon har några riktigt bra egenskaper som kompis.

En person sitter med ett schema framför sig och fyller i vad hon ska göra. Foto. Personen på bilden är inte samma som intervjuas i texten.

Maries största intresse är språk. Hon har väldigt lätt för grammatik och har pluggat sju språk. Hon har fått användning av sina kunskaper eftersom hon har rest mycket, och både pluggat och jobbat utomlands.

I skolan brydde hon sig bara om vissa ämnen

När Marie var barn och gick i skolan var hon Marie bara intresserad av att lära sig språk. 

– Mer för min egen skull än för betygens. Så jag brydde mig inte om att göra läxor. I andra ämnen gick det dåligt, eftersom de inte intresserade mig. Vissa ämnen tyckte jag var hemska, till exempel idrott.  

Marie kände inte att hon hade samma intressen som andra barn, och hon hade nästan inga kompisar. I grundskolan var hon mobbad, och hon upplevde inte att lärarna gjorde särskilt mycket åt det. 

– En del lärare försökte hjälpa, men de flesta verkade tycka att det var jag som var problemet, att jag var för annorlunda.

Det var svårt och kravfyllt att bli vuxen

Efter gymnasiet hade Marie några olika jobb på förskola och i affär, och hon flyttade hemifrån. Men alla nya krav blev för stora.   

– Det var svårt att bli vuxen. Det innebar mycket ansvar och förväntningar som inte stämde överens med hur jag funkade. Jag orkade inte sköta både jobb och ett hem. Jag blev så trött. Och jag kände att jag misslyckades.

Vid ett tillfälle bestämde hon sig för att kämpa för att lyckas med något. Hon sökte till lärarutbildningen och började plugga. Men hon orkade inte koncentrera sig på lektionerna, och det gick inte att samtidigt ta hand om sig själv och hemmet.

– Jag klarade inte att tvätta, städa och laga mat, fast jag verkligen försökte.

En psykolog tyckte att Marie skulle få en utredning

Marie blev deprimerad. Hon bestämde sig för att gå till en psykolog. Psykologen tyckte att Marie skulle genomgå en neuropsykiatrisk utredning.

– Det kändes hoppfullt. Det kanske fanns en förklaring till mina problem, och till att jag kände mig annorlunda.  

Utredningen bestod av flera delar. Det var bland annat frågor och tester. En läkare pratade också med Maries föräldrar om hur hon hade varit som barn.     

Det kändes skönt att få en förklaring

Till slut fick Marie veta att hon har Aspergers syndrom, och det kände hon sig glad och tacksam för. Då var hon 24 år. 

– Det var skönt att veta att jag inte var lat, utan att det fanns en förklaring till varför det inte funkade med sånt som städning och disk. Det förklarade också varför jag nästan aldrig hade känt att jag hade något gemensamt med andra.

– Kanske hade jag hoppats på att få höra att jag hade något som man kunde bli botad från, att jag skulle bli som andra. Men det var ändå mest positivt att få veta.

Diagnosen gjorde att Marie fick stöd hemma

I och med att Marie fick sin diagnos, fick hon också hjälp enligt LSS. Hon har så kallat boendestöd, och får hjälp med disk, matlagning och att hålla ordning hemma några gånger i veckan. Hon får också hjälp med städning av hemtjänsten. 

Marie planerar mycket i förväg

Marie brukar planera vad hon ska göra varje dag, oftast en hel vecka i förväg. Hon tycker att det är jobbigt om hon inte vet vad hon ska göra.

– Jag skriver i kalendern vad jag ska göra varje dag, och varje kväll tänker jag igenom nästa dag. Jag brukar till exempel bestämma vad jag ska ha på mig och vad jag ska äta. När jag var yngre kunde jag glömma bort att äta, men nu är jag bra på att påminna mig själv.

Pålitlig och punktlig

En egenskap som Marie tycker är typisk för Aspergers är att hon är pålitlig.

– Jag är bokstavlig. Jag uttrycker mig väldigt exakt och säger aldrig något jag inte menar.

Kompisar och andra kan lita på att hon aldrig ljuger, alltid håller löften och att hon alltid är punktlig och kommer i tid.  

Marie har svårt för sociala koder och osynliga regler för hur man ska vara. Men hon har förstått att det också kan vara kan vara något positivt. 

– Vänner och andra berättar saker för mig som de inte skulle säga till någon annan. Jag är aldrig dömande och jag blir inte förvånad. Det verkar en del tycka är skönt.

Marie vet inte alltid vad som är skämt eller allvar

Hon har varit med om en del missförstånd och problem på grund av hon har Aspergers. Till exempel för att hon alltid ler och ser glad ut. 

– Jag har förstått att det inte alltid passar, till exempel om man berättar något sorgligt. Men att se glad eller ledsen ut kommer inte automatisk för mig.

Hon har också svårt att tolka andras röstläge. Därför vet hon inte alltid om en person menar allvar eller skämtar. Då brukar hon fråga om personen menar allvar eller skämtar. Själv skämtar hon bara med kompisar, eftersom andra verkar ha svårt att förstå när hon själv skämtar. 

Andra personer vet inte så mycket om Aspergers

Marie brukar berätta för andra att hon har Aspergers. Många blir förvånade.

– De kanske säger att de tror att jag har en mild form. Eller så säger någon att alla tycker att det är jobbigt att städa ibland. Sånt kan göra mig irriterad. Det visar på att många inte vet så mycket om Aspergers. Många tror också att det innebär man är osocial och inte kan känna empati. Men så är det ju inte.

Marie heter egentligen något annat. Personen på bilden är inte Marie.

Mer på UMO

Funktionsvariation

Här kan du hitta innehåll om funktionsvariationer.

ArtikelVad kan jag göra om jag är stressad?

Du kan till exempel öva på att ta det lugnt eller göra roliga saker för att minska stress. Du kan få hjälp om du mår dåligt av stress.

Till toppen av sidan