Andras kunskap om asperger

Pierre och Nadia berättar om vad de tycker och tänker om andra personers kunskap om Aspergers syndrom.

En person sedd från sidan som håller handen vid kinden. Fotografi.

Pierre: Det finns fler fördomar om adhd

Jag har både adhd och asperger, men säger hellre att jag har asperger, eftersom de flesta har en positivare bild av asperger. Det finns inte så många fördomar. Man kanske kan säga att de som informerar om asperger har lyckats? Med adhd, eller damp som det stod i min diagnos, finns det mycket kvar att göra. Jag har själv blivit orättvist behandlad, nästan diskriminerad på grund av det.

Ett exempel är mitt första jobb, där jag hade en provanställning och vet att jag gjorde ett bra jobb. Under den här tiden åt jag medicin, och en dag såg en kollega mig ta mina tabletter och trodde väl att jag använde droger.

Jag berättade vad det var och visade både burken med mitt namn på och mina diagnospapper, men de tyckte att det var en anledning att inte låta mig jobba kvar. Idag är jag mer uppmärksam och om en sån sak skulle hända skulle jag se att det var orättvist och fel, och anmäla.

Nadia: Vill att andra ska lära känna mig

Jag tycker att det finns mycket dålig information och många felaktiga föreställningar om asperger. Jag vill att andra ska lära känna mig som person. Jag vill inte att de ska tro att de vet hur jag är, bara för att de känner till min diagnos.

Ibland känns det orättvist att folk inte ger mig en chans, utan tänker att jag har asperger och att det betyder problem. För mig spelar det ingen roll. Jag är ju ändå jag.

En gång var jag med om en jobbig grej. Jag dejtade en kille och tyckte att han skulle få veta om min asperger. Men tyvärr tog jag upp det på telefon, och hann bara nämna det innan han skulle iväg till jobbet.

Jag bad honom då särskilt att inte fråga andra eller läsa på nätet om asperger, utan vänta på min berättelse. Han lovade. Men sen visade det sig att han ändå hade gjort det, och det påverkade hans beteende. Vi var ute en kväll, och han frågade om jag verkligen skulle dricka öl, eftersom han hade läst att personer med asperger kunde bli väldigt aggressiva av alkohol. Han litade inte på att jag kände mig själv!

Jag ville ju att han skulle lära känna mig, men han gav mig inte den chansen. Så jag träffade inte honom mer.

Berättar för andra ibland

Asperger är en del av vem jag är, utan den skulle jag ju inte vara jag. Personer omkring mig vet att jag har det, och det är bra. Men det är inte så att jag presenterar mig med "Hej, jag heter Nadia och jag har asperger". Det beror på situationen.

Jag vill vara med och bidra till att öka förståelsen i samhället om asperger och andra "osynliga" funktionsnedsättningar.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan