Tipsa andra som har adhd

Här kan du som själv har adhd ge tips och råd till andra som har det. Du kan förstås också läsa andras tips.

Andras tips:

 • Ett tips är att man kan gå ut och cykla en runda.Det lugnar ner mig.
 • Jag har en vän som alltid stoppar mig när det går utför mig eller när jag är impulsiv. Mitt tips är att berätta för dina vänner varför du är som du är så kommer dom förstå dig mer hur du fungerar i olika situationer.
 • Min pojkvän har Adhd och kan lätt kan bli arg för ingenting. ADHD är ingen sjukdom det är en funktionsnedsättning. Mitt tips är att försöka hjälpa och stötta och inte bråka, det löser inte problemet.
 • Ett enkelt och bra knep! Kalender eller almanacka är super bra att ha till hands om du måste skriva ner viktiga saker om skolan tillexempel. Direkt när du hör något viktigt , skriv ner direkt så att du inte glömmer det. Köp en fin kalender, några fina färgpennor och lägg ner i väskan eller ryggsäcken direkt efter skoldagen och lägg tillbaka den i väskan direkt när du har skrivit färdigt och kikat i den hemma. Så att du på så sätt inte tappar bort den viktiga informationen som du har skrivit ner. Det har hjälpt mig jättemycket tidigare att skriva ner viktig information om saker som jag måste göra för att strukturera upp min vardag och bli met organiserad. Det känns som en simpel grej att göra , vilket det är men det är till stor hjälp för att känna sig mindre stressad och hänga med i det vardagliga livet. Som sagt, använd några fina färgpennor också om du vill för att göra det lite finare i kalendern och roligare att se på.Tack å hej, leverpastej <33
 • Jag har själv ADHD och mitt tips är att bara köra sitt race för man är ju som man är man kan ju inte ta bort ADHD:n! I skolan är det extremt jobbigt men mina föräldrar och jag har belöningsslista , testa det.
 • Svårt med att kunna känna av tiden?: Använd gärna tidtagarur eller alarm. Om det blir för stressigt, ta istället 15 minuter extra än vad du tänkt välja för tid...
 • Om du har en kompis med add eller adhd prata inte om diagnosen hela tiden de blir jobbigt.
 • Jag har fått diagnosen ADHD och får bra hjälp i skolan nu, då jag går till en special pedagog 1 timma i veckan (då resten av klassen har håltimma) vi går igenom saker jag inte lämnat in i tid eller pluggar till prov och planerar veckan. Bästa hjälpen jag fått! Man får inte den hjälpen utan att själv fråga och ta tag i det, så om det lät som ett bra tips; gå till rektorn/mentor och fråga om det finns nån typ av den hjälpen. Mitt största bekymmer är dock inte skolan, det är min aggression och mina humörsvängningar! Jag har medicinerats ett tag nu och märker skillnad i skolan men mina främsta och jobbigaste problem blir bara värre och värre och börjar tro jag har borderline då det stämmer in så sjukt bra på mig!! Jag har nu bokat möte med kurator och ska försöka få hjälp av henne. Sök alltid hjälp av till exempel: rektor, mentor, skolsköterska, spec pedagog eller (kurator)
 • Jag har också adhd. Min adhd är, från 0>100% så har jag 90% alltså. Så när jag tar min medicin märker man knappast någon skillnad. Ett tips är när du blir arg lägg dig i sängen andas och försök och ta det lugnt.
 • Om du har ett timglas så föreslår jag att använda det.
 • Om du tror att du har adhd be om en utredning så fort som möjligt
 • Jag har adhd och berätta det för dina kompisar och lärare som kan hjälpa dig och det händer något om du blir arg ledsen eller stressad så finns dom där hela tiden. 
 • Stå upp för att du har adhd och skäms inte för det.
 • Börja med det du tycker du klarar av och tycker är lätta sen att du går upp nivå för nivå och tar det i din takt så du känner att du klarar det. om du ä i skolan och din lärare går igenom en uppgift ni ska göra och alla dina andra klasskompisar hinner före dig och alla är klara förutom du så stressa inte utan ta det i din takt så du klarar det. om du har svårt att sita stilla så ha något som inte stör du kan ha under bordet och pilla med. jag har ju själv adhd och jag har jätte svårt i skolan och hemma.. asså över allt men jag kämpar på som bara den och tar det i min takt och ibland hinner jag inte klart med det gör inte mig något för jag tar den tiden jag böhöver ha på mig för att bli klart och inte stressa.. 
 • Min klasskamrat har adhd , Han blir lätt aggressiv och stönar nästan hela tiden , Men vi har en lärare som är där bara för han :) Och Det hjälper han koncentrera sig :D
 • Gör det du klarar av. Du kommer att klara det. Gör det du vill. låt inte någon annan bestemma över vad du ska göra. Du kommer att bli lycklig. 
 • Jag är en tjej med ADHD. Jag får lätt arga utbrott o blir lätt irriterad för minsta lilla grej [t.ex att jag tappat bort något] Mina tips är att slå på en kudde, ät något elr drick något och när du känner att du snart kommer bli riktigt förbannad så räkna ned till 10 och sen kolla om du fortfarande är arg.
 • Jag har ADHD och dyslexi! om du känner att du håller på att få ett utbrott så knyt dina nävar kolla ut igenom fönstret och koppla bort allt jobbigt runt om kring. jag vet att det kan vara svårt men försök. i skolan så har jag en stressboll och den hjälper mig att inte få utbrott också hjälper den mig att flytta fokusen på något annat. jag burkar också lyssna på musik i skolan på lektionerna för då slipper jag lyssna på fläkten och alla andra som skriver. när någon i min klass tappar en penna på golvet så är jag tvungen att kolla vem det var som tappa pennan. så just därför lyssnar jag på musik.
 • Jag har adhd & började med mina adhdmediciner för snart ett år sen & jag vet att det är lätt att slarva med medicinerna eller tänka att man skiter i det men man vet inte riktigt varför. Så mitt tips är: ta alltid medicinen hur läget än är, för när du väl börjat ta dom regelbundet & slutat slarva så känns allting så mycket bättre.
 • Hej! Jag är en tjej med ADHD. Som många inte vet är det stor skillnaden mellan killar och tjejer (eller vad ni nu säger) när det kommer till ADHD. På killar märks det oftast ganska lätt i skolan, hemma och på fritiden. Medans för tjejer syns det inte alltid. Jag är en sådan person som har en kort stubin. Det krävs inte mycket för att få mig rosenrasande eller bara irriterad. När du känner att du börjar bli arg eller irriterad, gå ba därifrån innan du hinner bli arg.  För man visar inte alltid att man håller på att få ett utbrott, det kan ba komma på en millesekund om det går för långt. Personligen blir jag förbannad när jag inte ätit inom jämna mellanrum.  Ett till tips är att ha något sött att äta när du känner att du börjar bli arg. Hoppas de kunde hjälpa någon iaf😅
 • Jag har adhd. När jag inte hittar mina nycklar eller busskort på morgonen innan skolan blir jag så ilsken jag bara river ner allt jag har i min väg. Tips är att lägga fram sakerna på kvällen dagen innan och så slipper jag tappa kontrollen😜
 • Jag har ADHD å blir lätt orolig och när jag blir det har jag svårt att andas. Så när jag blir det brukar jag gå ut själv, oavsett vilken tid det är. Å ba andas. Lovar man mår mkt bättre efteråt. 
 • Hej min typs är att dricka vatten när man är arg, så minskar det.
 • Hej jag är tjej på 14 år och har ADHD. Jag går i skolan och alltid efter skolan eller på eftermiddan så blir jag skit arg och måste äta något. all min energi försvinner och ingen ska prata med mig eller göra något så att jag blir irriterad. Om du har ADHD och blir väldigt arg efter skolan eller eftermiddan så ät något då :) det är mitt tips. Ta en maka i skolan eller så tar du med dig något till skolan som du kan äta när du är hungrig eller att all din energi tar slut ba :) hoppas du kan använda detta. Ha en bra dag allihopa :)
 • Tja, mitt tips är att vara dig själv. Bli aldrig någon du inte är./ 16 åring med Adhd. Tjao
 • Hej. 15 årig tjej med ADD här. Jag känner många andra med ADD som inte fått medicin än och som ofta frågar hur jag gjorde för att hålla fokus osv innan jag fick min medicin, så tänkte dela med mig av det här: 1. Tuggummi - fick tipset av en förälder, vet inte hur, men det hjälper mig faktiskt att hålla mig lugn och fokuserad på situationen. 2. Musik - kan vara till stor nytta för att stänga ute ljud, hålla sig lugn eller ge en speciell energi som faktiskt kan hjälpa att fokusera. 3. Vänner - vet att man inte vill säga till alla att man har ADD/ADHD i början av flera anledningar, men om man har en nära vän/familjemedlem/lärare/annan människa som man litar på och som vet om vad ADD/ADHD är och innerbär så kan de vara till hjälp. Man kan till exempel be dem om hjälp med påminnelser, be att säga till och hjälpa en att hitta fokus eller hjälpa till med att lugna ner/ta en ur en situation där man är påväg åt fel håll (exempelvis ilskeattack, distraktion, impulser etc) 4. Lärare - prata med en lärare om problemet har hjälpt mig extremt mycket. Jag har kunnat få extra hjälp, mer anpassade uppgifter (till exempel så hade jag problem med att fokusera på matten eftersom det bara var repetition vilket jag snabbt tröttnade på och slutade med att jag struntade i, så min lärare kom överens med mig om att jag skulle få stryka några sånna uppgifter när jag visat vad jag kan) plus att jag har mer stöd när det gäller fokus och får fler påminnelser. 5. Listor - checklistor gör det lättare att hålla koll och veta vad som ska göras/har gjorts. Påminnelser är också bra, rekommenderar appen "Keep" av google där du kan synca listor mellan enheter, ha påminnelser med mera. 6. Rita - anteckna för mig brukar vara jobbigt i skolan ofta, men genom att rita bilder så har det blivit enklare, både att läsa, men även att ta anteckningar. Jag brukar även se till att anteckningar jag skriver är i olika färger etc då de blir roligare att både läsa och skriva.Tror det var alla, hoppas de tipsen kan hjälpa :3
 • ADHD. Jag har Adhd och detta hjälper mig att lunga ner mig! Ta djupa andetag och räkna till 10. Dom som har Adhd är oftast jätteduktiga på saker som dom tycket är roligt och minde intresserad av det som är tråkigt! Låt ingen trycka ner dig! Adhd rockar du äger. Från en tjej på 13 med Adhd
 • Hej jag är 13 år och har adhd och jag vill bara säga att oavsett vilken diagnos du har ska du va stolt över dig själv och strunta i vad andra säger för dem har ingen aning om hur du känner eller mår, så fortsätt älska dig själv och lev livet💞😊
 • Hej! Ni som har det svårt i skolan just nu och totalt tror att hela grundskolan e över bara för att du inte klarar av de jävla provet du ska ha nästa vecka. Jag kan säga till dig att det kommer att lösa sig. Jag vet att du tänker "Det kommer inte alls bli bättre för jag inte kan lyssna på läraren etc". Men jag vet att det kommer att lösas. Jag har ADD/ADHD då jag tror att läkarna satte fel på mig men skit i det. Jag fick min diagnos när jag var 14 nästan 15 år gammal. Jag under hela livet har misslyckats och jag har aldrig fattat varför! 
  Men det finns en bra sak med det hela. Du tänker inte som alla andra och det är bra. Du hittar dina egna sätt att lösa saker på som andra inte alls skulle tänka på. Du har säkert hört av andra att du har dåliga betyg och är bara stökig om du har ADHD men det är inte alls sant. Ja, för vissa, men inte för alla. Du kan ha toppen betyg i skolan även om du har ADHD/ADD. Tro mig, jag vet det. Men tro inte att allt kommer vara lätt. Du kommer att ha det svårare i början och tuffare under tiden men när du väl hittar DITT sätt så kommer du vara bättre än någon annan. Jag har hört av lärare som säger att du ska läsa texten men om det inte är ditt sätt så är det okej! Och ditt sätt kommer att ändras under din livstid för du ändras hela tiden. DU blir intresserad av olika saker och blir inspirerad av andra saker. Ja ibland kan det bli lite kaos och det är okej. Men vi med ADHD/ADD har en superkraft, inte någon funktionsnedsättning. Vi e mer känslofyllda, mer kreativa och allmänt bättre än andra fast det är tufft. För du e starkare än någon annan. 
  Och du ska veta att du kan bli vad du vill så länge du kämpar med vad du gör. Och va stolt över att ha ADHD/ADD. För du har ett roligare liv än de andra glöm inte det. DU kan lyckas med allt du gör men kanske inte på första, andra eller tredje försöket, men du kommer att lyckas. 
  Och jag vet att texten va ett helvete att läsa och du kanske gav upp en stund, men ni som inte gjorde det och ni som gjorde det ändå. Bra jobbat, ni e grymma glöm aldrig det! /Emma 16år
 • Vill bara skriva att några av världens absolut mest framgångrika människor har ADHD. Det är energin som många andra är avundas. Att strukturera och sortera det du har tänkt ut som är unikt- kan andra som är bättre på det göra sen.
 • Jag har Asperger och ADD. Här är några snabba knep för att klara av skolan: 1) Be din lärare att ha prov på annorlunda sätt. Min SO-lärare i högstadiet upptäckte att jag gav mycket bättre ifrån mig på prov när jag fick ha det muntligt med bara henne i ett annat rum. 2)  Ha en liten ask med dig som "emergency-kit" i väskan. Jag har en liten plåtask där jag har öronproppar, plåster samt tabletter som Ipren, Atarax och annat som kan vara bra att ha under oväntade tillfällen. 3) Om någon vill kramas och du känner dig obekväm med det så är det helt okej att säga nej. 4) TA INGEN SKIT! Seriöst, det kan förstöra såååå himla mycket i din väg om du låter andra idioter trycka ner dig. 5) Låt absolut INGEN säga till dig att du inte kan klara av något, tro inte att din diagnos kan HINDRA dig från något, tvärtom, den kan ge dig STÖD och hjälp för att klara det du har svårt för. 
 • Hej jag har adhd och Asperger. Men du kan tänka på att försöka lära dig att lyssna på dina kompisar eller lärare när dom säger till dig. Eller skriva vad du har svårt med och sen skola och sen namn och skriva på ett papper eller telefon eller på din surfplatta om du inte gillar att prata. Jag är också jättekänslig mot ljud så fort som jag är utan mina hörselkåpor  när jag är inte hemma känns det som att jag blir döv på idieckten,förlåt jag är inte så bra på att stava. Och ett av mina andra är att jag hatar träslöjd och det som jag hatar skolkar jag automatiskt över och det kan jag inte hjälpa, kan jag få tips hur som jag skulle Kunna ändra på det tack.
 • Jag har adhd, kan inte kontrollera min ilska. Jag gav en kille ärr för livet i ansiktet, det var inte meningen. Lovar. Han var till och med 1 år äldre och mycket längre än mig. Mitt tips är att sluta döma av det ni hör om oss. Sluta tro att vi är helt andra personer utan våran medicin. Jag kommer ihåg när jag inte hade fått min diagnos ställd än, är att varje gång det fanns nån stökig skulle man alltid säga att personen säkert har adhd, och dåliga betyg. Diagnosen gå inte ens ut på det. Snälla, läs på innan du går fram till nån som har adhd eller någon annan diagnos. Och glöm inte att allt som står på sidorna om adhd måste inte stämma in på just den personen.Wihi Hej för mig.
 • Hej! Jag har diagnoserna aspberger och ADD! Mitt tips är att ha med sig och ha på sig stora hörlurar som sitter på öronen. Jag har alltid med mig dem överallt och de är min säkerhet. När jag börjar få panikattack och känner mig orolig så sätter jag på mig dem, kanske sätter på en bra låt och försvinner in i min egna värld. Jag har dem på alla lektion men då har jag ingen musik. Dem hjälper mig att koncentrera mig på lektionerna. 
 • Jag har Asperger och ADHD! Mitt bästa tips är att du ska vara dig själv! Din diagnos är en större del av dig än du tror och om du inte skulle ha den så skulle du inte vara samma jag. Lyssna aldrig på folk som säger åt dig att ta det lugnt eller önskar att du var som dem, för du är den du är och var stolt över det.
 • Hej, jag har ADHD Och har problem med matten i skolan och annat! Mitt tips är att LYSSNA NOGA på vad läraren säger och skriv ner viktiga ord och sånt! Våga fråga ifall du inte fattar!!

Mer på UMO