Panik - lämna sidan!

Allas lika värde

Alla människor är lika mycket värda. Det spelar ingen roll vad du har för religion, sexuell läggning eller vilket land du kommer ifrån. Du har samma rättigheter oavsett vilken färg du har på huden och oavsett vilken funktionsvariation du har.

Två personer pratar. En säger: Kul att du är lesbisk. Jag vill att du ska veta att jag absolut inte har något emot sånt. Den andra svarar: Tack? Jag har inget emot heteros heller. Illustration.

I FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter står det att ”alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter”. Det innebär att det inte spelar någon roll var du bor, var du kommer ifrån, vilket kön du har, vilket språk du pratar, vilken politik du gillar eller om din familj är rik eller fattig. Alla ska ha samma rättigheter. Det står också i svensk lag.

Det kan verka som att vissa är värda mer

De flesta håller med om att alla människor är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter. Men även de som tycker så, pratar ibland som om andra var mindre värda. Ibland händer det utan att de ens själva märker det. Någon kanske säger ”jag tycker att det är helt okej med muslimer”. Då kan det nästan låta som att muslimer borde vara tacksamma för det.

Här är några fler saker som kanske först kan låta snälla:

  • Du är ju helt okej, trots att du är blind.
  • Är du från Afrika? Jag har själv inget emot svarta.
  • Din läggning är inget problem, jag tycker bögar är roliga.
  • Jag och mina kompisar tycker att det är okej att tjejer håller på med dataspel.

När någon säger nåt sånt kan det låta som att den personen får bestämma hur mycket andra är värda, eller vilka rättigheter de har. Men det får ingen.

Det kan vara diskriminering om du blir sämre behandlad

Ibland kan det kännas som att alla inte är lika mycket värda egentligen. Det kan verka som att det bara är någonting som folk säger. Till exempel finns det rasism, homofobi, sexism och mobbning. Det kan kännas som att du är mindre värd än andra, om du blir utsatt för något av det.

Det kan också kännas som att du är mindre värd om du inte kan göra samma saker som andra, eftersom samhället är dåligt anpassat för dig. Till exempel om du inte kan åka med bussen för att den inte funkar för din rullstol. Eller om du behöver en teckenspråkstolk men inte får det, så att du inte kan prata med personalen på ungdomsmottagningen.

Men det är viktigt att komma ihåg att alla har samma rättigheter. Det kan vara diskriminering om du blir behandlad sämre än andra på grund av saker som har att göra med din kropp, din bakgrund eller vem du är. Det är aldrig ditt fel om du blir diskriminerad, och du har rätt att få hjälp och stöd om du blir det. Läs mer här om vad du kan göra om du blir diskriminerad.

Mer på UMO

Diskriminering

Här hittar du innehåll om diskriminering.

ArtikelFunka olika

Alla funkar olika. Ändå kan det vara svårt att vara med i samhället om du inte pratar, hör, tänker, hör eller går på ett visst sätt. Samhället är nämligen format som om alla funkade likadant. Du har rätt att behandlas lika, oavsett funktionsvariation.

ArtikelRasism

Rasism utgår ifrån att vissa människor är mindre värda. Till exempel på grund av hudfärg, kultur eller religion.

ArtikelTransfobi

Transfobi är när någon tycker att det är fel eller konstigt att vara transperson eller att se ut på ett annat sätt än hur man tycker att en tjej eller kille ”borde” se ut. Transfobi kan finnas både hos enskilda personer och i ett helt samhälle. Det är förbjudet att behandla någon illa på grund av personens könsidentitet eller könsuttryck.

ArtikelHomo- och bifobi

Homo- och bifobi är att tycka att det är fel eller konstigt att vara homo- eller bisexuell. Homo- och bifobi kan finnas både hos enskilda personer och i ett helt samhälle. Det är förbjudet att behandla någon illa för hens sexuella läggning.

Jämställdhet

Här hittar du innehåll om jämställdhet.

Till toppen av sidan