Allas lika värde

Alla människor är lika mycket värda. Det spelar ingen roll vad du har för religion, sexuell läggning eller vilket land du kommer ifrån. Du har samma rättigheter oavsett vilken färg du har på huden och oavsett vilken funktionsvariation du har.

Två personer pratar. En säger: Kul att du är lesbisk. Jag vill att du ska veta att jag absolut inte har något emot sånt. Den andra svarar: Tack? Jag har inget emot heteros heller. Illustration.

I FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter står det att ”alla människor äro födda fria och lika i värde och rättigheter”. Det innebär att det inte spelar någon roll var du bor, var du kommer ifrån, vilket kön du har, vilket språk du talar, vilken politik du gillar eller om din familj är rik eller fattig. Alla ska ha samma rättigheter.

Att fundera på

De flesta håller nog med om att alla människor är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter. Men ibland kan man höra att vissa människors värde diskuteras och inte andras.

Någon kanske säger ”jag är väldigt tolerant när det gäller homosexuella”. Då kan det nästan låta som om man som homosexuell borde vara tacksam för att den andra personen tål en. Och då verkar det inte riktigt som om alla är lika mycket värda. Däremot hör man sällan någon säga ”jag är väldigt tolerant när det gäller heterosexuella”. 

Fundera på hur det skulle kännas om någon sa så här till dig:

  • Du är helt okej, trots att du är blind.
  • Du är faktiskt riktigt bra på det där, fast du är kille.
  • Är du från Afrika? Ja alltså, själv har jag inget emot svarta.
  • Din läggning är inget problem för mig, jag tycker bögar är roliga.
  • Jag och mina kompisar är väldigt toleranta mot såna som du.

Ibland kanske det känns okej att någon säger så. Det kan bero på vem som säger det, och vilken situation det är. Men för det mesta vill man nog känna att man är lika mycket värd som alla andra, oavsett vad någon annan tycker.

Mer på UMO

Till toppen av sidan