Är det någon annan där ute med vestibulit?

Hej, jag undrar om det är någon annan där ute med vestibulit?

I sådana fall, har det blivit bättre för någon utav er? Vad gjorde ni i sådana fall för att förbättra det? Har ni pojkvän? Klarar ni av att ha ett sexliv? Kan ni fortfarande använda tamponger?

Jag har haft den här diagnosen sedan 3 år tillbaka nu, och det är otroligt jobbigt för mig. Jag går till gynekolog var tredje månad, men än så länge har han inte lyckats hjälpa mig, och det känns mer som att han bara kollar upp för att kolla upp (alltså att han inte har någon riktig plan).

Jag tar gärna emot alla tips ni har, om det är något som har gjort det bättre för er, eller om ni har något som fungerar bättre för er om ni har sex eller onanerar. Vill gärna höra allt ni kan tänka på, som hjälpt er, även om det bara är lite grann.

Tack på förhand!

Svar

 • Hej!
  Jag blev diagnostiserad med vestibulit för några månader sedan men har sedan mer än två år tillbaka haft nästan dagliga besvär. När jag fick diagnosen levde jag med min pojkvän som jag varit tillsammans med i nästan 3 år. Mina besvär orsakade stora problem i vårt förhållande, dels för att vi inte kunde ha sex men även för att det var svårt för honom som kille att förstå vad det egentligen handlade om. Jag hade ju själv inga klara svar så det var skitsvårt att försöka få honom att förstå. Mitt tips om du nu har pojkvän skulle vara att ni provar andra typer av sex än just vaginalt samlag eftersom att det ofta är det som ger störst smärtbesvär. Prata med honom om dina besvär och hur det även påverkar dig psykiskt, det kan vara bra för honom att veta varför du kanske mår dåligt vissa dagar och på vilket sätt han kan underlätta för dig när besvären är som störst.

  Jag förstår verkligen din situation, mina besvär handlar främst kring att jag ofta har väldigt ont kring urinröret men även vid samlag. Mitt tips till dig är att du söker dig till en så kallad vulvamottagning, dessa specialiserar sig på bland annat vestibulit och finns runtom i landet. Tyvärr har de långa väntetider men jag skulle ändå rekommendera att du söker dig dit och försöker ha tålamod med att det kan ta tid. (Din gynekolog kan skicka remiss till en sådan mottagning). De arbetar med att dels försöka dämpa smärtan, ibland med mediciner, men även att hjälpa till att träna upp bäckenbottenmuskulaturen eftersom att det har visat sig hjälpa vid vestibulit. De ska även ha tillgång till samtalsstöd så att man får prata om hur besvären påverkar ens liv. Jag går nu sedan 6 månader tillbaka på smärtmedicinering som jag måste ta dagligen, detta har fungerat helt okej men jag har fortfarande besvär kvar. Däremot har jag hittat andra sätt att försöka leva med det, bland annat så har jag märkt att träning och direkt värme hjälper. Min bästa vän är min värmekudde som 9 av 10 fall hjälper ordentligt mot smärtan.

  Vestibulit är fruktansvärt jobbigt att leva med och jag har många gånger känt att jag vill ge upp, men kom ihåg att det finns hjälp att få! Det kan även underlätta att prata med vänner och bekanta om din situation så att du känner att du får stöd i dina besvär.

  Ta hand om dig och hoppas att det här hjälpte lite grann i alla fall!
  Och viktigast av allt - du är inte ensam!
  /Anonym

 • Ta dig någon annanstans. Det finns specialister. Danderyds sjukhus kvinnoklinik är fantastiska. Jag fick akupunktur för min och är bättre men de har även andra sätt att behandla. Det går att bli bättre. Be din gynekolog om remiss till specialist (skulle säga Danderyd om du är i närheten av Stockholm). Men titta ut vart du vill gå först och säg det. Han verkar ju inte ha koll.
  /Anonym
Till toppen av sidan