Är det konstigt att vara orakad där nere?

Så jag är en 17 åring tjej som inte är nervös över att jag inte har fått min första kyss eller haft sex eller någonting annat. Men vad jag är nervös för är att jag inte rakar mig där nere. Jag blir hela tiden rädd när jag tänker på när jag kommer ha sex för första gången för jag har hår där nere. Är det konstigt? Är jag den enda som känner så?

Kommer ihåg när jag gick i 7–8:an och vi skulle se en gammal film. Och kvinnan tog av sig kläderna och hon stod där naken. Alla i arenan typ skrek, inte för att hon var naken utan för hon hade hår där nere. Det var som att det var det värsta dem någonsin hade sett. Dem började kommentera att hon inte rakar sig och att det är äckligt, osv.

Det var mer killar som kommenterade än tjejer men det var fortfarande många. Hade aldrig tänkt på det förrän det hände och nu kan jag inte sluta tänka på det. Vad tycker ni? Vad är era förslag/åsikter? (Bara så ni vet, jag tänker inte ändra något på mig ifall någon inte tycker att jag är tillräckligt bra. Skulle jag vilja gå ner i vikt eller raka mig eller något annat så skulle jag göra det för mig själv, inte för att någon annan sa det.)
/ Tjej, 17 år

Svar:

 • Jag förstår dig. Jag är 18 och har aldrig haft nån kille, eller gjort nått med nån och jag har aldrig heller rakat mig för jag trivs så. Och om killen inte gillar det så synd för honom för tänker inte heller ändra mig
  /18 årig tjej
 • Det är en åldersfråga, i/ efter gymnasiet skulle jag säga att "konstigheten" snabbt avtar. I årskurs 7-8 är allt sådant jobbigt och pinsamt så en annan reaktion hade förvånat mig mer. Så länge man sköter hygienen är det inga problem, utan gör det som du känner för själv.
  /24-åringen
 • Jag tycker du har en jättebra syn på det här, att du inte tänker ändra på något efter vad någon säger. Hår är helt naturligt över allt på kroppen, och det växer ju där av en anledning! Jag förstår vekligen inte tabut med hår på tjejer, killar kan ha exakt samma hårväxt men ingen klagar på deras armhålor i linne.
  /Tjej 15
 • Hej! Att vara oskuld eller att inte ha kysst någon vid 17 års ålder är absolut ingenting ovanligt samtidigt som det inte är ovanligt att ha gjort det tidigare eller senare. Alla människor är olika och känner sig redo vid olika tidpunkter. Vissa väljer att vänta på en viss tidpunkt, andra väljer att vänta tills de känner sig redo, samtidigt som vissa väntar på att känna känslor och hitta rätt person. Det viktigaste är att du känner dig redo och gör det för att DU vill det, din ålder är totalt irrelevant.

  Precis som kring andra frågor har människor olika åsikter om kroppsbehåring. Vissa anser det som äckligt, andra som helt naturligt samtidigt som vissa är helt neutrala om ämnet. Huruvida man väljer att raka sig är helt upp till var och en. Det är din kropp och du avgör vad du vill göra. Om du känner dig mer bekväm med att inte raka dig så är det okej, känner du dig mer bekväm med att raka dig så är det okej också.

  Andra människors åsikter kring frågan bör du inte bry dig om. Det är helt normalt att känna sig nervös inför det första samlaget, så länge du känner dig helt trygg och redo är nervositet inget farligt. Om du däremot känner dig tvingad eller obekväm bör du fundera på att vänta.
  /Anna
 • Du behöver absolut inte ändra nånting om ditt hår där nere för någon. De killar eller tjejer som kommer se det intima stället kommer bara va glada att de ser det från första början. Vissa gillar hår vissa inte, men ingen partner du har kommer kritisera det. Det är ditt val och din kropp, ändra dig inte för att du är oroad för andra!
  /15-årig kille
 • Jag älskar faktiskt en riktigt hårig snippa. Om killen faktiskt älskar det, spelar det ingen roll.
  /kille
 • Gör det inte om du inte känner för det. Man ödslar onödig tid på att raka sig och de flesta bryr sig inte om du är rakad eller inte.
  /Tjej 15 år
 • Jag är snart 16 år och har aldrig rakat mig, varken i armhålorna, på benen eller i underlivet. Jag är rädd för att andra tycker att jag är konstig pga det då jag nästan aldrig har sett en tjej med hår under armarna eller håriga ben. Jag har även tänkt väldigt mycket som du men försöker fortsätta att tänka att det är naturligt och snarare konstigare att raka bort håret än att behålla det. :)
  /Tjej, 15
 • Jag har nyligen skaffat kille. Jag har aldrig varit tillsammans med någon eller ens varit i närheten av killar på det sättet. Jag rakar mig inte där nere och har varit rätt så oroad över vad han skulle säga första gången vi hade sex. Han kommenterade inget då. Men efter några dagar skickade han på snap om jag kunde tänka mig att raka mig där nere. Jag kände direkt att nej, det tänker jag inte. Jag förklarade för honom att jag personligen tycker det är ohygieniskt och han accepterade det som svar. Du bestämmer över din kropp. Vill din partner ändra på dig så strunta i det. Känns det inte rätt, säg ifrån!
  /Tjej 18 år
Till toppen av sidan