Hur stöttar jag mina yngre dataspelskompisar?

Okej jag har en fråga som handlar om mobbning. För att börja från början så måste jag först berätta om att jag spelar mycket dataspel där jag träffar många nya vänner. Jag personligen är 17 (snart 18, yay!) och de jag spelar med brukar vara allt från 8 till runt 30 år. Men de jag spelar mest är mellan 8 och 13. 

Anledningen till detta är att det är dem som är roligast att spela med och de är dem som är inne mest. Den grupp med killar jag spelar mest med gillar mig. De vill alltid spela med mig och jag ses ofta som "mamman" i gruppen. Detta innebär även att de vågar berätta saker för mig som ingen annan vet. Oftast handlar det om mobbning och hur de blir utsatt för det. Och hur dåligt de egentligen mår.

Här kommer min fråga. Hur kan jag, som inte har någon personlig koppling till dessa personer på bästa sätt stötta och ge hopp till någon som inte ser något ljus. Jag lider med dem då jag personligen blivit mobbad och vill göra allt för att få dem att må bättre. Men hur gör jag det? Vad kan jag säga för att visa att jag bryr mig och att de betyder något?

/Anonym

Svar: 

 

  • Du kan berätta att du vet hur det känns, visa dem att de inte är ensamma. Hur du kom ifrån mobbningen och att de också kommer göra det. Berätta hur mycket du faktiskt tycker om att spela och prata med dem och försök muntra upp dem och hindra dem ifall det säger dåliga saker om sig själv. Till exempel ifall de säger att de är dåliga måste du få dem att inse att, nej, det är dem inte. Hoppas att du kan hjälpa dem 
    // 16 årig tjej som också blivit mobbad

  • Ofta betyder det jättemycket bara de får höra att du förstår och finns där för dem om de behöver prata eller så. Jag har inte blivit mobbad, men har en kronisk sjukdom, och för mig känns det skönt att bara veta att vännerna finns där för mig, även om vi inte direkt träffas ofta. 
    /Anonym
Till toppen av sidan