Ska jag satsa på skolan eller inte?

Jag är en 14-årig kille som har det ganska lätt för mig i skolan. Däremot så har jag inga ambitioner och ser inte heller skolan som livsavgörande. Mina föräldrar har börjat sätta press på mig eftersom att mina betyg gått ner drastiskt efter att jag bytt skola. Det vi ska lära oss är jag ointresserad av och min klass är väldigt stökig. 

Ska jag skita i skolan eller ska jag verkligen anstränga mig? Jag tar såklart emot svar från alla, men jag vill helst ha svar från någon som redan gått ut skolan. Hur mycket spelade betygen egentligen roll i grundskolan?

Tacksam för svar.

/Folke

Svar:

 • Satsa på att försöka få bra betyg ändå. Det blir lättare för dig att komma in på den linje du vill senare (när du väl kommer på vad du vill). Jag vet att skolan är skittråkig och det är jobbigt med stökig klass (hade jag också ett tag), men du måste ändå gå ut den med iaf semi-bra betyg för att kunna få en bra framtid (om du inte har typ en pappa som du kan jobba hos, men hur kul är det?)
  /23-åring

 • Hej! 
  Jag är en 17-årig tjej som nu går andra året på gymnasiet. Jag tycker verkligen att du borde anstränga dig. Du skriver själv att du går i en stökig klass och att du är ointresserad av vad ni läser. När du ska välja till gymnasiet så kan du, om du har höga betyg, komma ifrån detta. När jag sökte in till gymnasiet så hade jag ca 300 meritpoäng och jag kunde komma in på alla linjer och skolor i hela min kommun. Jag gick själv i en väldigt stökig klass och valde därför en skola och linje med höga intagningspoäng vilket betydde att det endast var de studiemotiverade som kom in. Detta ledde till en klass där (i princip) alla bryr sig väldigt mycket om sina betyg, vilket är mycket skönare än att gå i en klass där alla bara skiter i allting. Genom att ha höga betyg när du går ut nian så kan du också välja en linje med ämnen du är intresserad av, och du kan även ta reda på skolans utbud av individuella val som man väljer till tvåan eller trean. 

  Dessutom så kan det vara meriterande när man söker jobb om man går på en bra skola. Det visar ju faktiskt att man är ambitiös och kan mycket. Det är absolut inte avgörande för att få ett jobb, men det är en liten merit. 

  Dessutom så lär man sig ofta mycket mer på en skola med höga intagningspoäng då eleverna kan mycket och pluggar mycket, vilket leder till att man får det lättare att klara av t.ex. högskoleprovet, och detta leder ju till mycket större möjligheter efter gymnasiet. Du blir nog även bättre på att plugga, och det får du nog stora fördelar av när man läser vidare på högskolan eller universitetet. 

  Så ta skolan på allvar, betygen när du går ut nian spelar stor roll, och det är en sak som avgör ens framtid. Fokusera nu, stå ut, det blir bättre när du väl har börjat gymnasiet. 

  Jag tror på dig! Plugga bara och sen kommer det bli bra! Lycka till! :)
  /Tjej, 17

 • De spelar roll om du vill läsa vidare. Du måste ha vissa poäng i vissa ämnen beroende på vilken linje du vill börja på. Jag tror du måste ha godkänt i vissa "grundämnen" oxå. Jag går i 3:an på gymnasiet så jag kmr inte riktigt ihåg hur de va med det. Men det spelar roll. Jag brydde mig inte så mkt om det heller och fick mest E och C i mina ämnen. Men det är ganska viktigt att i alla fall få godkänt om du vill läsa vidare. Du kan nog inte heller skita i skolan, när man går i grundskolan är man nämligen tvungen att gå i skolan tills gymnasiet. Då man kan välja om man vill gå gymnasie eller inte. Men det är dumt att inte gå gymnasiet, eftersom du får lättare att få jobb sen. Du får nog tänka lite på framtiden innan du bestämmer dig. Kramis
  /Tjej 18 år

 • Visserligen är jag i din ålder och har inte så mycket att säga om din framtid eller så men jag tror du skulle må bättre av att prata med någon. Som en kompis, kurator, eller någon i familjen men det är kanske bäst att prata med typ en äldre släkting som far-/morföräldrar än dina föräldrar som tydligen sätter hög press på dig. 

  Du säger också att du inte har några större ambitioner men du kommer hitta ett jobb som passar dig även om det kanske inte är något av de "högre" jobben som politiker, advokat eller civilingenjör. Dessutom så har du hela livet framför dig ingen kommer bry sig om dina betyg i en 7:an eller om du nu går i 8:an fast i 9:an borde du satsa lite mer för att kunna söka till ett bra* gymnasium. 

  Men du borde verkligen prata med någon eftersom du inte är intresserad av det som ni får lära er. Och så räcker det med att prata med en kompis som du litar på.
  /Kille 14

 • Hej! Jag har gått ut grundskolan (går snart ut gymnasiet). Jag tycker inte att du ska skita i skolan, för då blir gymnasiet mycket jobbigare. På gymnasiet kanske du kan välja en linje som passar dig bättre och som du blir mer motiverad av. Jag tror inte att skolan är livsavgörande (om man inte har läkardrömmar eller liknande). Men det är bog bra att anstränga sig lite iallafall. Man behöver ju inte satsa jättemycket, men inte heller skita i skolan totalt. Om du tycker att det är tråkigt för att det är för lätt tycker jag attdu ska be lärarna om utmaningar!
  /Tjej 18
Till toppen av sidan