Hur ska jag våga byta binda på idrotten?

Hej!

Jag har haft min mens i ett halvår och är ungefär den fjärde tjejen i klassen som har fått den. Nu kommer vi till ”problemet”, alla tjejer som har fått sin mens är så öppna och inte blyga om det...

Ja, jag vet det är inget att skämmas för men jag har ändå aldrig berättat för min mamma. Hon har märkt att jag har fått min och hon vet det men jag vågar inte prata om det.

På idrotten så måste man ju byta binda (eller tampong) i omklädningsrummet och alla kommer märka att jag har fått min mens om jag går in två gånger i rad på toaletten... Jag har inte haft min mens än på idrotten eftersom att jag har haft prov då och skippade idrotten...

Hur ska jag göra för att bygga mod och självförtroende och våga byta binda på idrotten?

/A

Skriv ditt svar

Svar:

 • Det är inget att vara rädd för! Bara för det! Lycka till (:
  /Anonym
 • Hej! Jag tycker att du bara ska göra det. Mens är helt naturligt och inget att skämmas för, och dessutom om några i din klass redan har fått mens så kommer säkert ingen att tycka det är konstigt om du också har fått den.
  /Anonym tjej
 • Det kan vara lite svårt med mens och sånt när man e en ungdom. Men mitt tips är att bara kunna vara dig själv, visa att det e bra att ha mens, jag e frisk. Tänk positiva saker om mens. Alla andra har åxå samma problem, DU ÄR INTE ENSAM!
  /En positiv tjej 
 • Ett tips från mig är att använda en nattbinda den dagen du har idrott, så brukar jag göra iaf och det funkar faktiskt riktigt bra eftersom det hos mig aldrig läckt igenom. (jag har haft min mens i nästan 3 år) Eller så kan du byta binda efter idrotten när alla byter om. Jag tror lixom inte att folk kmr fram och frågar "har du mens nu" eller "varför går du in på toan två gånger?".
  /mpedlivet
 • Hatar alltid att få det här rådet själv, men gör det bara. Som andra skrivit så är det helt naturligt och om andra i din klass också har mens så är du inte heller ensam. Det är jobbigt att försöka göra det och jag har fortfarande svårt med det själv, men jag brukar också känna mig starkare och mer självsäker när jag klarar det. Det brukar kännas ganska skönt att inte känna att man behöver gömma det. Om du ändå inte vill så skulle jag tipsa om att börja med att prata om mens med andra, det kan vara mindre direkt och bygga upp en känsla av självsäkerhet och trygghet
  /20 år
 • Vet exakt hur det känns, vet attt man inte vill ha svaret: det är normal, du behöver inte vara rädd. Men mitt tips är att antingen byta om sist eller att du under idrotten säger får jag går på toa typ 15 min innan ni slutar då kan du byta.
  /Emma
Till toppen av sidan