Hur sätter jag gränser för kompisarna?

Hej. Mina vänner/alla frågar mig alltid om hjälp när det kommer till tex läxor, så frågar de alltid om jag kan skicka svaren till dem. Jag kan inte säga nej då blir de ledsna. Vet inte hur jag ska hantera det. Utnyttjar de mig och vad ska jag svara nästa gång någon frågar om min hjälp? Hur sätter man en gräns? De känns som att de utnyttjar min snällhet.

/OROLIG tjej

Skriv ditt svar

Svar:

 • Jag tycker att det är bara bra att du hjälper dina vänner med läxrelaterade saker. Och nej, jag tror inte att dina vänner utnyttjar dig på något vis, men om du känner dig obekväm med att hjälpa dem så pass mycket så säg bara att dem får läsa själva. Men hur är dem mot dig vanligtvis utanför skolan och läxor? Är de hjälpsamma mot dig? Är dem ens snälla mot dig?

  Om dem inte hjälper dig så ska du inte hjälpa dem. Jag antar att dem inte är så hjälpsamma mot dig med tanke på att du misstänker att dem utnyttjar dig. Men det är snällt av dig att du hjälper andra. Det gör jag med. Jag är skolans största nörd och nördar loss hela tiden. Men mitt tips till dig är att tänka på hur de är mot dig. Om de är hjälpsamma mot dig, så var gärna hjälpsam mot dem. 😊👍
  /Kille/14 år
 • Blir du utnyttjad av dem så kanske de inte är särskilt bra vänner för dig. Jag skulle i alla fall vilja ha vänner som var med mig och pratade med mig för att de tyckte om mig och inte för att de ville få högre betyg. Det som jag tycker att du borde göra är att konfrontera de som du ser som vänner om att du känner dig utnyttjad, helst när de inte precis har frågat dig om läxorna för att det skulle med högre sannolikhet leda till konflikt.

  De som benämndes som alla och som också frågar om svar så kan du göra på ett sätt som jag brukar göra. Istället som för att ge dem svaren direkt och därmed hjälpa dem att fuska så kan du hjälpa dem att komma fram till svaret själva. När de ber om svaret så kan du istället visa vilken sida som svaret står på eller förklara hur man kommer fram till svaret utan att ge svaret.

  De som bara använder dig som en genväg till bättre betyg kommer sluta efter ett tag eftersom du inte längre är en genväg. Utan du gör samma som om de hade frågat en lärare. Samtidigt så är det bättre för deras framtid. När man fuskar så lär man sig inget men när man förklarar och får det mer specifikt förklarat för sig själv så lär man sig mycket av det. Så både du och den som frågar dig vinner mycket av det.
  /introverta.me
 • Våga säga nej
  /A
 • Ett väldigt bra tips är att, istället för att bara ge de svaret, säga ”jag kan hjälpa dig” eller ”jag kan försöka förklara om det är något du inte förstår” (om du vill hjälpa de det vill säga). Då hjälper du de utan att behöva känna att de utnyttjar dig och det blir bättre för alla i längden.

  För de lär sig ju bättre av det också. Hoppas det löser sig. Om inte får du försöka hantera att de blir ledsna (även fast jag inte tror att det faktiskt är så, det kan vara så att du uppfattar det så för att du förväntar dig det värsta) för du ska aldrig bortprioritera dig själv för andra
  /Alex
Till toppen av sidan